Zimski sportovi

Na današnji dan: Gretzky postavio NHL rekord po broju golova, Sakic ušao u povijest Colorado Avalanchea

Jan Šneler • subota, 23.03.2019.
Na današnji dan: Gretzky postavio NHL rekord po broju golova, Sakic ušao u povijest Colorado Avalanchea

Na današnji dan dvojica sjajnih hokejaša ušli su u povijest. Wayne Gretzky postavio je rekord po broju golova, dok je Joe Sakic ušao u povijest svoga kluba kao najbolji strijelac svih vremena...

Prije 25 godina Wayne Gretzky je u dresu Los Angeles Kingsa postigao pogodak protiv Vancouver Canucksa. Ne bi bilo ništa čudno ni posebno oko tog gola da to nije bilo njegov 802. gol u NHL ligi čime je tada srušio rekord još jednog velikog hokejaša Gordiea Howea.

Čak i ljudi koji ne prate hokej i NHL znaju za Gretzkyja. Jedan od najvećih, ako ne i najveći hokejaš svih vremena. Postavio je mnoge rekorde, osvojio čak četiri Stanley Cupa s Edmonton Oilersima, a ovako je opisao u jednom razgovoru pogodak koji ga je vinuo u besmrtnike.

"Jedna od najboljih stvari vezana za taj rekord je što sam proveo puno vremena s Gordiejem i njegovom suprugom. Oni su me pratili svuda. Puno puta kada upoznaš svog idola budeš razočaran, ali za mene, kada sam ga upoznao, on je bio veći i bolji nego što sam mislio. Kada sam imao priliku skinuti njegov rekord, bilo mi je fascinantno da sam blizu njega, da ga pitam pitanja i da dijelimo priče", rekao je Gretzky.

Do kraja karijere, Gretzky je rekord povećao na 894 golova i do dan danas, nitko se nije ozbiljnije približio toj brojci. Usporedbe radi, sjajni Jaromir Jagr stao je na brojci od 766 pogodaka.

Na isti dan, ali šest godina kasnije, još jedan sjajan hokejaš ušao je u povijest. Joe Sakic, sjajni kanadski hokejaš, porijeklom iz Hrvatske, postao je najbolji strijelac Colorado Avalanchea u povijesti. Protiv Phoenix Coyotesa, Sakic je postigao tri pogotka i došao do 400. gola u karijeri.

Tri godine kasnije došao je i do 500. gola, a karijeru je završio nakon 21 sezone s učinkom od 625 golova čime se nalazi na 16. mjestu vječne ljestvice najboljih strijelaca u povijest NHL lige. Tri godine nakon što je okončao karijeru, izabran je u hokejašku Kuću slavnu kao jedan od najvećih hokejaša svih vremena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!