Nogomet

Velika pobjeda Ajaxa protiv rivala iz Eindhovena za povratak u borbu za titulu

Jan Šneler • nedjelja, 31.03.2019.
Velika pobjeda Ajaxa protiv rivala iz Eindhovena za povratak u borbu za titulu
Foto: EPA

Veliku priliku imao je PSV u 27. kolu Eredivisie, no Ajax je uspio slaviti i doći do važna tri boda koja ih vraćaju u borbu za naslov prvaka...

Poraz od Alkmaara u prošlom kolu zabolio je Ajax i opasno im ugrozio šanse za naslov prvaka. PSV je prije današnjeg susreta imao pet bodova prednosti, a u ovom susretu igrača više i aktivni rezultat pola sata prije kraja, no Ajax se izvukao i ostao u igri za naslov prvaka Nizozemske.

Nakon početnog ispitivanja snaga, Ajax je u 21. minuti stigao do vodstva. Hakim Ziyech je oštro ubacio u peterac, a Daniel Schwaab prilično nespretno reagirao i poslao loptu u vlastitu mrežu. Vrlo brzo nakon autogola PSV-a, Ajax je umalo došao do povećanja vodstva.

Deset minuta kasnije, Matthijs de Ligt je lijepo skočio, ali njegov udarac glavom odlazi pored vratiju. PSV je također bio opasan, imao nekoliko solidnih pokušaja, no domaća obrana je vrlo dobro otklanjala sve opasnosti.

U nastavku susreta, gosti su imali sjajnu priliku u 53. minuti. Hirving Lozano se našao u sjajnoj prilici, no vrlo neprecizno je tukao i Andre Onana je bez većih poteškoća obranio njegov pokušaj. Par minuta kasnije, domaći su ušli u velike probleme.

Prvo je u 57. minuti, Noussair Mazraoui ružnim potezom pomeo Angelina. Mladi igrač Ajaxa nepotrebno je dignuo visoko nogu u zrak, gotovo nokautirao igrača PSV-a i nakon konzultacije s VAR-om, Bjorn Kuijpers je opravdano pokazao igraču Ajaxa crveni karton.

Zanimljivo, s tog istog mjesta, Angelino je iz slobodnog udarca ubacio u šesnaesterac, a Luuk de Jong glavom poslao loptu u mrežu. De Jong je lijepo tukao, ali isto tako mora se priznati kako je Onana katastrofalno reagirao i potpuno nepotrebno istrčao na desetak metara od gola.

Ajax je tako ostao s igračem manje i momentalno primio pogodak, no PSV nije mogao dugo slaviti. U 70. minuti obrambeni igrač PSV-a klizećim je startom srušio u kaznenom prostoru Davida Neresa i Kuijpers je pokazao na bijelu točku. Jedanaesterac je rezolutno izveo Dušan Tadić i vratio prednost svojoj momčadi.

U posljednjim minutama susreta, u sedmoj minuti sudačke nadoknade, Neres je potvrdio pobjedu domaćeg sastava i bacio u delirij navijače. Ajax je tako uspio s igračem manje doći do važne pobjede i anulirati nepotrebni poraz od AZ Alkmaara. Važna je ovo pobjeda za mladu nizozemsku momčad koja je ove sezone oduševila igrom u Ligi prvaka.

PSV još uvijek ima velike šanse za obranom naslova prvaka. Prednost od dva boda nije mala u nizozemskoj Eredivisie, a i raspored ide na ruku momčadi iz Eindhovena. Do kraja je ostalo sedam kola, a jedini ozbiljniji protivnik protiv kojeg moraju igrati je Alkmaar. Posljednje kolo upravo će biti ogled AZ Alkmaara i PSV-a i to bi mogla biti utakmica koja će odlučiti prvaka Nizozemske. Dodajmo kako u slučaju istog broja bodova odlučuje gol razlika. Trenutno PSV ima 80:18 (+62), dok je Ajax na 90:23 (+67).

Ajax - PSV Eindhoven Rezultati uživo

Eredivisie, 27. kolo:
Ajax - PSV 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!