Nogomet

Hajdukove pobjede u derbijima: Stanko Bubalo "slao po ćevape", majstorija Senijada Ibričića, debi Marija Pašalića

Petar Jenjić • utorak, 02.04.2019.
Hajdukove pobjede u derbijima: Stanko Bubalo "slao po ćevape", majstorija Senijada Ibričića, debi Marija Pašalića
Foto: Duje Bonačić

Kakva god bila forma i kakvo god bilo stanje na tablici, najveći hrvatski derbi uvijek donosi posebnu draž svim navijačima. Danas se zato osvrćemo na tri najpamtljivije i najupečatljivije pobjede Hajduka na Poljudu u nešto novije doba 1. HNL, po izboru potpisnika ovih redaka...

Derbi Stanka Bubala

Bila je to Velika subota, 14. travnja 2001. godine. Dupkom ispunjen Poljud ugostio je 25. kolo Lige prvaka u trenutku kada je to, kao i ranijih godina, bio dvoboj prve i druge ekipe lige te još jedan od praznika nogometa. Šest derbija gledali smo te sezone, u pet je Dinamo bio bolji, ali jedina pobjeda usmjerila je Splićane k prvom mjestu na kraju sezone. Kada je to bilo najpotrebnije, Hajduk je uspio pobijediti.

Igrala se 11. minuta kada je Hajduk stigao do vodstva. Ivan Leko iz slobodnog je udarca u peterac poslao loptu koja je prošla pokraj nekoliko Dinamovih igrača. Nitko ju nije dirao do druge stative gdje se našao Stanko Bubalo koji ju je skrenuo u mrežu.

Domaća se momčad nije mogla dugo veseliti jer je već u 23. minuti Dinamo poravnao rezultat. Krasno je ubacio Jasmin Agić, a najviši u skoku bio je Goce Sedloski koji još boljim udarcem matira Stipu Pletikosu.

Hajduk je dominirao utakmicom, a do zasluženog povratka u prednost stigao je majstorijom Stanka Bubala. Napadač "Bilih" spretno je došao do lopte u kaznenom prostoru i jednim potezom u prazno poslao Gocu Sedloskog i Tomislava Butinu te ju poslao u praznu mrežu.

Rezultat se nije promijenio sve do 70. minute kada je Hajduk potvrdio pobjedu. Nije najbolje očistio Dino Drpić, lopta je došla do Željka Muse koji sjajnim udarcem poentira za konačnih 3:1.

Hajduk je sezonu zaključio sa 66 bodova, jednim više od Dinama, a naslov je potvrdio pobjedom u posljednjem kolu kod Varteksa (4:2). Time je prekinuo petogodišnju dominaciju zagrebačke momčadi.

Papirići i majstorija Ibričića

Iako je praksa po pitanju prekida derbija bila bakljada, ovoga puta u toj su se ulozi našli papirići koje su Torcidaši bacali s vrha poljudskog stadiona. Malo su pretjerali s količinom pa su organizatori bili prisiljeni odgoditi početak utakmice za nekih 15-ak minuta. Na jugu je stalo oko 1 500 BBB-ovaca, uz standardno dupkom ispunjeno splitsko zdanje.

Krenulo se vrlo žestoko na obje strane i to po pitanju oštrih prekršaja i zarađenih opomena. Tako se već do kraja poluvremena skupilo šest kartona. Bila je to još jedna rovovska bitka na sredini terena u kojoj Hajduk nije uspijevao ozbiljnije zaprijetiti, a tek jalovi bili su pokušaji proigravanja Nikole Kalinića u vrhu napada.

Osim toga, nije se previše toga događalo u prvom poluvremenu. Obje su momčad imale po jednu solidnu priliku sve do posljednjih sekundi kada je Hajduk dobio slobodan udarac na vrhu kaznenog prostora. Pucao je Srđan Andrić, a lopta je u živom zidu igrača Dinama pogodila u ruku. Bebek je dosudio najstrožu kaznu, a siguran je izvođač bio Kalinić.

Odmah na početku drugog poluvremena "Bili" su postigli i drugi pogodak. Kalinić je napravio dobar posao, oduzeo je loptu Kovaču i proigrao Senijada Ibričića koji s dvadesetak metara neobranjivo pogađa pod gredu za novu erupciju oduševljenja na Poljudu.

Do kraja utakmice rezultat se više nije promijenio, a obje su momčadi ostale s igračem manje nakon isključenja Jurice Buljata i Dejan Lovrena. Nije bilo previše šansi, gledali smo jedan tvrd nogomet u kojem je Hajduk ipak bio bolji za ta dva gola. Tom je pobjedom, 22. veljače 2009. godine, preuzeo vrh prvenstvene ljestvice.

Dok svira radio...

Iako bi se iz novije povijesti HNL-a mogla izdvojiti još nekolicina pamtljivih derbija u kojima je Hajduk pobjeđivao, odlučio sam se na onaj koji se odvio 14. rujna 2013. godine jer pobjeda u toj utakmici bila potpisniku ovih redaka najbolji rođendanski poklon.

Igralo se deveto kolo HNL-a, a Dinamo je stigao bez ijednog poraza na Poljud pred 30 tisuća gledatelja. Novi mandat na klupi Modrih tada je, umjesto Krune Jurčića, preuzeo Branko Ivanković koji ga nikako nije mogao pamtiti po dobrom. Hajduk je bio bolji i u konačnici je stigao do pobjede od 2:0.

Dinamo je bolje krenuo u utakmicu, stvorio je više šansi prema golu Lovre Kalinića, ali vratar domaće momčadi lako ih je uspijevao obraniti. Bilo je to vrlo slabo Hajdukovo poluvrijeme tijekom kojeg se uglavnom branio. Besposleni Grzegorz Sandomierski mogao je zadovoljnije gledati napade svojih suigrača.

Međutim, na početku drugog poluvremena Poljud je "eruptirao". Novopridošli Haris Bukva ubacio je iz kornera, Jean Kouassi je pucao, Sandomierski odbio njegov pokušaj, ali samo do Marija Pašalića koji petom uspijeva pospremiti loptu u mrežu.

Domaćin je nakon pogotka bio bolji, a gotovo na isti način poentirao je u 69. minuti. Ponovno je Bukva ubacio iz kornera, a ovoga puta nije bilo odbijanaca. Sjajni Pašalić ponovno je bio na pravom mjestu i glavom zakucao loptu iza nemoćnog Dinamova vratara.

Još nekoliko solidnih prigoda imao je Dinamo u ostatku utakmice, no rezultat se nije promijenio. "Bili" su tom pobjedom tada stigli na 19 bodova, jedan manje od najvećeg rivala, a tada 18-godišnji Pašalić bio je najtraženija osoba, kako od strane novinara, tako i od strane presretnih navijača.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!