Nogomet

Na današnji dan: Prije sedam godina preminuo je Dudo Pavličić

Branimir Korać • četvrtak, 04.04.2019.
Na današnji dan: Prije sedam godina preminuo je Dudo Pavličić

Prošlo je već sedam godina od smrti hrvatskog reprezentativca Dubravka Pavličića. Pavličić je tijekom karijere nastupao za brojne klubove, a igrao je u hrvatskom dresu i na Europskom prvenstvu u Engleskoj...

Nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac Dubravko Pavličić preminuo je na današnji dan 2012. godine u 45. godini života u Španjolskoj nakon duge i teške bolesti.

Karijeru je započeo u Radniku iz Velike Gorice iz kojeg je otišao u Dinamo 1985. godine, a zatim 1990. prelazi u Rijeku, a tamo boravi četiri godine, kada se odlučuje za odlazak u Španjolsku. Do 1997. branio je boje Hérculesa, a iduće tri godine Salamance. S oba je kluba ispadao iz elitnog razreda španjolskog nogometa, a profesionalnu je igračku karijeru zaključio u drugoligašu Racing Ferrolu u kojem je proveo jednu sezonu, 2000./2001. Po završetku karijere ostao je živjeti u Španjolskoj, gdje je jedno vrijeme igrao nogomet amaterski. Igrajući u najvišem rangu španjolskog nogometa, zabijao je i Barceloni te bio proglašavan za igrača mjeseca.

Bio je veliki navijač Dinama, kluba u kojem nije napravio sve ono što je htio napraviti, ali i takav je uvijek protiv Dinama davao sve od sebe. Igrajući za Rijeku zabio je Modrima u uzvratnom susretu finala Kupa i bio jedan od najboljih igrača na travnjaku.

Na reprezentativnom je planu Pavličić bio član slavne generacije koja je s Jugoslavijom osvojila Svjetsko prvenstvo za mlade 1987. u Čileu, nastupivši u svih šest utakmica.

Za Hrvatsku je debitirao u srpnju 1992. protiv Australije u Adelaideu (poraz 3:1), a dvaput je nastupio i na Europskom prvenstvu 1996. u Engleskoj. U pobjedi protiv Turske ušao je u samoj završnici i odigrao je svih 90 minuta u porazu 3:0 od Portugala. Zadnju utakmicu za reprezentaciju odigrao je 12. lipnja 1997. godine u Sendaiju protiv Turske u remiju 1:1. Tada je odigrao zadnjih devet minuta umjesto Zorana Mamića. Poznata je i priča kako je prije Europskog prvenstva u Engleskoj Ćiro Blažević poslao Pavličića na šišanje i ostavio ga bez prepoznatljive dugačke kose.

Odličan stoper, ali u Španjolskoj povremeno i igrač sredine terena, igrajući u Herculesu brzo je stekao simpatije navijača, a u Salamancu je preselio u transferu s identičnom odštetom kao što je Hercules platio Riječanima za njegovo dovođenje.

Nakon završetka profesionalne karijere u Španjolskoj 2001. godine, trenirao je i igrao za nekoliko klubova iz najnižih liga s područja Alicantea. Bio je strastveni sakupljač nogometnih dresova i bavio se i paraglajdingom, a nakon smrti njegov pepeo bačen je u Sredozemno more.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!