Nogomet

Slavia Prag junački pala protiv Chelseaja, Rebić asistent u velikom slavlju Eintrachta

Jan Šneler • četvrtak, 18.04.2019.
Slavia Prag junački pala protiv Chelseaja, Rebić asistent u velikom slavlju Eintrachta
Foto: EPA

Odigrane su i uzvratne utakmice četvrtfinala Europske lige, a večerašnji ogledi potvrda su kako nominalno drugo europsko natjecanje po uzbuđenjima nimalo ne zaostaje za Ligom prvaka...

Poznati su sudionici završnice Europske lige. Nakon današnjih uzbudljivih uzvratnih susreta četvrtfinala prolazak u polufinale izborili su Eintracht Frankfurt, Chelsea, Arsenal i Valencia.

Eintracht je napravio preokret svladavši Benficu s točno dva razlike koliko im je trebalo. Gosti iz Lisabona nisu bili na razini iz prvog susreta, a Joao Felix više je djelovao na igrača iz utakmica s Dinamom nego Eintrachtom u prvom ogledu.

Od početka je bilo vidljivo kako su domaći bolje i odlučnije krenuli u susret, no prvih tridesetak minuta Benfica je sačuvala praznu mrežu. Ipak, u 37. minuti Eintracht dolazi u vodstvo. Prvo je Mijat Gačinović pogodio stativu, da bi odbijenu loptu Filip Kostić poslao u mrežu.

Tih 1:0 nije bilo dovoljno Eintrachtu, a do onog važnijeg drugog gola stigli su u 67. minuti. Ante Rebić proigrao je Sebastiana Rodea i lijepim udarcem zabio za 2:0. Stvari su se sada okrenule, Benfica je bila ta koja je trebala juriti rezultat, no domaći su ostali smireni te su sačuvali prednost. Posljednju priliku imao je Eduardo Salvio u 83. minuti, no Kevin Trapp uspio je obraniti njegov udarac iz izgledne pozicije.

Iako nisu uspjeli doći do iznenađenja, nogometaši Slavije Prag priuštili su pravi spektakl. Bila bi to definitivno utakmica života Tomasa Součeka i Petra Ševčika da je kojim slučajem češka momčad prošla Chelsea. Bluesi su imali prednost 1:0 iz prvog susreta, a već nakon 17 minuta igre došli su na milimetar od osiguravanja prolaza.

Internetski portali i društvene mreže već su se počeli šaliti na račun Slavijinog ulaza u utakmicu koje je doslovno bilo katastrofalno. Već nakon pet minuta, Pedro je efektnim udarcem doveo domaće u vodstvo. U 10. minuti isti igrač pogađa stativu s par metara, no lopta se nesretno odbija od glave Simona Delija i ulazi u mrežu Slavije.

Konačno, u 17. minuti Pedro je asistirao Olivieru Giroudu koji pogađa za velikih 3:0. Gosti su unatoč demoralizirajućem početku uspjeli uzvratiti i u 26. minuti preko Součeka doći do smanjenja rezultata. Ipak, minutu kasnije Giroud i Pedro opet kombiniraju, a Španjolac zabija za 4:1. Činilo se da je to kraj utakmice jer očekivati bilo što osim pobjede Chelseaja bilo je ravno čudu.

Ipak, deset minuta nakon nastavka igre Slavia je bila u igri. Prvo je u 51. minuti Ševčik zabio za 4:2, da bi svojim drugim golom četiri minute kasnije smanjio zaostatak gostiju na samo jedan pogodak. Bili su bolji gosti u nastavku, krenuli su vrlo ofenzivno, ali do novih pogodaka nisu došli. Ipak, osramotili se definitivno nisu, a možda da je bio bolji ulazak u utakmicu, niti prolaz dalje ne bi bio nedostižan. Mateo Kovačić odigrao je cijelu utakmicu

Nakon odlično odigrane prve utakmice u Londonu, Arsenal je na gostovanju kod Napolija samo potvrdio prolazak dalje. Domaći su očekivano krenuli ofenzivno i tražili priliku za postizanje ranog pogotka, no nisu bili precizni, a kada je u 24. minuti Arkadiusz Milik zabio, gol je poništen zbog zaleđa. U 36. minuti Alexander Lacazette pogodio je iz slobodnog udarca za vodstvo gostiju i praktički osigurao prolazak Arsenala jer su Napoliju trebala još četiri gola.

Kao Arsenal, rutinski je prolaz u polufinale izborila Valencia. Protiv Villarreala, Šišmiši su imali sjajnih 3:1 iz prvog susreta, a već u 13. minuti dolaze do vodstva preko Antonija Latorrea. Gosti su bili aktivni, stvarali dobre šanse, ali do pogotka nisu stigli. Sve je zapečatio Daniel Parejo golom u 54. minuti.

U polufinalu će se susresti Arsenal i Valencia te Chelsea i Eintracht Frankfurt. Prve utakmice na rasporedu su 2. svibnja, dok će uzvrati biti odigrani tjedan dana kasnije. Zanimljivo, svaka od četiri momčadi samo jednom je ušla u finale Europske lige, odnosno ranije Kupa Uefe. Valencia, Eintracht i Chelsea su bili uspješni i došli do naslova, dok je Arsenal izgubio finale.

Europska liga, četvrtfinale, 2. utakmica:
Chelsea - Slavia Prag 4:3 (1. utakmica: 1:0)
Eintracht Frankfurt - Benfica 2:0 (1. utakmica: 2:4)
Napoli - Arsenal 0:1 (1. utakmica: 0:2)
Valencia - Villarreal 2:0 (1. utakmica: 3:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!