Košarka

Neregularna serija u kojoj se najmanje pričalo o košarci

Branimir Korać • utorak, 23.04.2019.
Neregularna serija u kojoj se najmanje pričalo o košarci

Nakon visoke pobjede Crvene zvezde u petoj utakmici finalne serije ABA lige, iz Budućnosti nije bilo izjava. Tek se Norris Cole kratko javio na društvenim mrežama i jasno poručio što misli. Tko gubi, ima pravo na ljutnju, ali oba kluba pomogla su da ova serija bude odigrana u neregularnim uvjetima...

Još jedna finalna serija u kojoj se priča o svemu, samo ne o košarci. Podgoričani su bijesni, odbili su davati izjave za medije, Jasmin Repeša nije se pojavio na konferenciji za novinare i nakon svega imaju se pravo ljutiti.

Imaju se pravo ljutiti i Beograđani na ono što se događalo u Podgorici gdje je također postojala skupina divljaka koja je došla liječiti komplekse na protivničkim igračima. Kako ih ima kod jednih, ima ih i kod drugih. Kako drugačije nazvati likove koji se unose u lice protivničkim igračima i pljuju ih na terenu, s druge strane neki manijak baca ni manje ni više nego navodno pravu ciglu (prva vijest, kasnije ipak nije bila cigla, ali...) na igrače koji prolaze prema svlačionici, prije utakmice viđeniji huligani se šeretski našetavaju po terenu i pokušavaju fizički napasti protivničke igrale i ne dozvoljavaju zagrijavanje...

Nakon svega što se događalo u svim susretima serije (u nešto manjoj mjeri u četvrtom gdje su prvi redovi bili prazni), oba kluba trebala bi zaraditi masne kazne, onakve kakve liga još nije podijelila. Sve ovo nije imalo nikakve veze s košarkom. U svim susretima stvoreni su neregularni uvjeti, a gledalo se kroz prste, preklinjalo i molilo huligane, ali i igrače, samo neka nastupe kako valjda sramota ne bi bila još veća. Valjda je bitna ona što će svijet reći, ali svijet je već naviknuo da ovdje ne može naći nešto pametno, već samo neki cirkus.

Netko će reći pa u Ateni je još paklenije i ovakve stvari su normalne, ali zar nas treba biti briga je li nešto dva posto slabijeg intenziteta od vječnog cirkusiranja i divljanja u Ateni? Kažem nas jer smo još uvijek u toj ligi i tako je umjesto Budućnosti tamo mogla biti Cedevita. Možda ne bi bilo divljanja baš u tolikoj mjeri, ali ulog je bio ogroman, igralo se za Euroligu, ne bi niti Cedevita dobila puno ugodniji doček.

Ono što je najgore u cijeloj priči, od prve utakmice znalo se što će se događati i da će biti problema. A osiguranje je na svim susretima bilo smiješno. Posebno je rizična bila ta peta utakmica u Beogradu za koju se znalo da neće biti odrađena onako kako bi neki sportski zakoni nalagali. A onda uoči susreta dobiješ situaciju da jedna momčad ne smije na zagrijavanje, nakon njenog izlaska na parket da se našetavaju razni mutni likovi po terenu dok ih redari mole da napuste teren. Da je gostujuća klupa "okupirana" od strane domaćih "navijača"...

Zamislite situaciju da se ušlo u neku dramatičnu završnicu. Tko može sa sigurnošću reći kako bi se susret priveo uopće kraju?

Sve ovo što se događalo u Beogradu i Podgorici veliki je šamar sportu, a krivi su i klubovi koji su dodatno potencirali izjavama pojedinaca nakon kojih se situacija nije mogla smiriti već je samo eskalirala. Kaže Norris Cole: "Ovo je najgora utakmica/okruženje!! Najgore!!"

Za njega najgore, za Beograđane vjerojatno prekrasna atmosfera u kojoj su navijači nosili Zvezdu do pobjede. Nosili su, samo su je počeli nositi još pola sata prije početka utakmice kada je krenuo kompletan cirkus i Budućnost se povukla u svlačionicu te su stvoreni neregularni uvjeti. Sat vremena bili su Podgoričani tamo i nakon toga trebaš se vratiti u taj pakao i nastaviti kao da se ništa nije dogodilo. Ne ide to baš tako. Nisu ljudi strojevi da ih samo resetiraš.

Još jednom, nisu samo u Beogradu bili uvjeti sramotni, puno bolje nije bilo niti u Podgorici. Sve to dovelo je do toga da ovo jednostavno nije imalo veze s košarkom. Previše politike vrti se oko oba kluba da bi sve ostalo čisto. Politika je ovaj put poslala poruku radite što želite, mi vas nećemo dirati.

Nakon ove serije mogu samo reći da mi je na kraju drago da hrvatski predstavnik nije sudjelovao u ovakvom cirkusu. Ako to smatrate normalnim uvjetima, slobodno nastavite. Sada čekamo odluku lige koja će se očitovati o kaznama za ovu seriju. One će potvrditi ili opovrgnuti ozbiljnost kompletnog projekta. Iako sve se čini kako će se sada krenuti s prepucavanjima i prijetnjama kroz medije od mogućeg istupanja iz lige pa do prebacivanja loptice na drugu stranu kroz priče eh kako je nama bilo kod vas.

Ništa što već nismo vidjeli.

FOTO: Crvena zvezda mts

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10824.04.2019. u 19:13
    bravo sve je receno....samo se je jos moglo naglasiti taj konflikt izmedu celnika dvaju klubova. Ako vode zakuhaju situaciju, nece ni (navijacka) vojska bit daleko
    narada108