Nogomet

HNL pregled kola: Raspadi sustava u Lokomotivi i Istri 1961, "hrabra" Rijeka sretna što nije izgubila

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 13.05.2019.
HNL pregled kola: Raspadi sustava u Lokomotivi i Istri 1961, "hrabra" Rijeka sretna što nije izgubila
Foto: FaH

U 33. kolu HT Prve lige s nestrpljenjem se čekao dvoboj između Rijeke i Dinama, a u konačnici susret nije donio pogotke. Riječani i Modri nisu briljirali, a bez obzira na to Igor Bišćan bio je zadovoljan...

Inter - Rudeš 0:3

Oscilacije koje pokazuje Inter su ogromne. Prije samo tjedan dana odigrao je jako dobru utakmicu na Poljudu protiv Hajduka kojeg je itekako namučio, a onda je odmah nakon toga teško stradao protiv Rudeša. U ovom susretu u Zaprešiću domaćin je izgledao potpuno dekoncentrirano i izgubljeno, teško je pronaći ijednog igrača koji je zaslužio prolaznu ocjenu i ispalo je potpuno drugačije od onog što su navijači i trener Toplak priželjkivali. Sada smiješno izgleda Toplakova izjava da želi od svojih igrača da izgledaju poput Liverpoola protiv Barcelone što se tiče barem želje, agresivnosti i borbenosti. Inter je izgledao totalno drugačije. S takvim nastupom potencijalno se doveo u probleme jer slijedi mu gostovanje u Puli kod Istre, a sezonu završava susretima kod kuće s Dinamom i u gostima kod Osijeka. Istra istovremeno igra još kod Hajduka i čeka Rudeš.

Rudeš nakon ove pobjede matematika još uvijek drži u HT Prvoj ligi, ali svako sljedeće kolo za njega može biti i potvrda ispadanja. Dovoljno je da Istra 1961 upiše pobjedu ili Rudeš ne upiše i to će biti kraj priče. No dok god ima utakmica u rasporedu, igrači Rudeša bore se i igraju, za svoj gušt, ali i za neki budući angažman. Svi oni na kraju sezone možda će potražiti nove klubove i ovo im je prilika da pokažu kako mogu igrati u ovom rangu. Tomislav Ivković korektno je posložio ovu momčad i šteta što je došao kada je već bilo prekasno, možda bi danas Rudeš bio aktivnije u borbi za opstanak ili čak i više na ljestvici. Mora se priznati kako u posljednjim kolima Rudeš igra sasvim pristojno i ne izgleda kao momčad koja je daleko od borbe i za kvalifikacije za ostanak u ligi,

Hajduk - Slaven Belupo 2:0

Hajduk je pokazao dva lica protiv Slaven Belupa. U prvom poluvremenu dosta loše i da nije bilo raspoloženog Posavca, gubio bi na odmoru i to zasluženo. Ipak u drugom dijelu bio je nešto bolji, ne puno, ali dovoljno i iskoristio je dvije prilike. Potvrdilo se da su Jairo i Caktaš daleko najbolji pojedinci ove momčadi u nastavku sezone pa su tako kreirali i ovu pobjedu. Međutim Siniša Oreščanin može biti i dijelom zabrinut jer je ponovno bilo crnih rupa koje se Splićanima ne bi smjele događati. U zadnje tri utakmice Hajduk je tijekom 90 minuta imao velike oscilacije, u Velikoj Gorici je za to kažnjen, ali protiv Intera i Slaven Belupa nije, a mogao je biti. Ipak bodovi su ono što sve u Splitu u ovom trenutku najviše zanima, a u zadnja dva kola osvojeno ih je svih šest.

Ivica Sertić s pravom je mogao biti nezadovoljan rezultatom nakon susreta. Odlično je Slaven Belupo izgledao u prvom poluvremenu, stvorio niz sjajnih prilika, a s druge strane Hajduku nije puno toga dopustio. Sve to bez Čanađije i Krstanovića koji su bitni kotačići ove momčadi. U zadnjim kolima Slaven Belupo izgleda bolje, izgledao je dobro i protiv Osijeka prije gostovanja u Splitu i to je ono što raduje koprivnički stručno stožer. Potrebno je još puno rada na realizaciji, s njom Slaven Belupo muku muči dobar dio sezone i u Splitu je uz malo više preciznosti mogao do sva tri boda. Ovako je upisao naizgled gladak poraz.

Rijeka - Dinamo 0:0

Riječani su u susret protiv Dinama ušli isključivo s razmišljanjem kako ostati neporaženi u ovom dvoboju. Prema naprijed nisu imali velikih ambicija, uglavnom su se branili, a nakon susreta su se opravdavali činjenicom da je Dinamo bolji i da tablica sve govori. Sjećamo se puno hrabrijih izdanja Rijeke koja je na svom stadionu znala kako parirati Dinamu i nije bila presretna nakon meča s izvučenim remijem. Ovakav ziheraški nastup, kažu u Rijeci, dobra je vijest jer su kao dobro parirali Dinamu. Međutim Rijeka je 90 minuta bila posve bezopasna dok su s druge strane Sluga i okvir gola čuvali remi. Ako je ovo bio tako dobar nastup i dobro pariranje, onda se u Rijeci mogu itekako zabrinuti za kvalitetu i ambicije svoje momčadi. Slijedi im finale Kupa u kojem neće moći igrati na nulu već će nešto morati i pokazati i to bez straha prema protivniku.

Sve to u susretu u kojem je Dinamo bio tek solidan, navikli smo ga ove sezone gledati i u boljim izdanjima. Međutim i takav je bio bolji od Rijeke, opasniji i jedini što može ljutiti Nenada Bjelicu je vrlo skromna realizacija. Niz dobrih prilika je prokockano kao i nekoliko situacija u kojima su Modri mogli doći do lijepih šansi. Ipak potpuno su kontrolirali susret, dominirali i potvrdili kako su dosta bolji od prema ljestvici druge momčadi države. I u finalu Kupa Dinamo će tražiti pobjedu, vjerojatno i dominirati, a Bjelica priželjkivati bolju koncentraciju u završnici. S ovakvim nastupom već stvara velike pretpostavke da će otići do trofeja.

Lokomotiva - Osijek 0:4

Katastrofalan nastup Lokosa protiv Osijeka doveo je do stavljanja mandata na raspolaganje trenera Gorana Tomića. Tomić je odličan stručnjak, jedan od kvalitetnijih u našoj ligi i u Lokomotivi su toga svjesni stoga su odmah odbacili ostavku te nisu niti razmišljali o prihvaćanju. Krivica je prebačena na igrače koji su proglašeni isključivim krivcima što je Lokomotiva praktički ispala iz borbe za Europu. Imali su odličan prvi dio sezone, izgledali jako dobro, igrali lijep i atraktivan nogomet, a u nastavku sezone sve suprotno. Direktor Šikić igrače je optužio da im je u glavu udarila priča brojnih menadžera kako vrijede puno i da su za velike klubove. Tomić ostaje, ali i problemi, Lokomotiva ne izgleda dobro.

Osijek je vrlo uvjerljivo slavio, ipak uvjerljivije rezultatski nego što je to bilo samom igrom. U konačnici Dino Skender može biti zadovoljan, njegova momčad napravila je ogroman korak prema osiguravanju mjesta u Europi. Otkako je sjeo na klupu promovirao je neke igrače koje je vodio u B momčadi i pokazuju dobre nastupe i opravdavaju povjerenje. Osijek je došao u Kranjčevićevu barem po bod, odnosi sva tri i to uz vrlo uvjerljivu pobjedu. Sama tri boda nisu iznenađenje, iznenađenje je konačni rezultat koji je malo tko mogao baš ovakvim predvidjeti.

Gorica - Istra 1961 4:1

Kao što je Tomić izjavio da je mogao zamijeniti na poluvremenu svih 11 igrača protiv Osijeka, vjerojatno bi tako postupio i Sergej Jakirović. Gorica je na kraju visoko svladala Istru 1961, ali je do pobjede došla nakon što su gosti potpuno pali i raspali se u drugom dijelu. Goričani su mogu biti zadovoljni s drugim dijelom u kojem su bili bolji, ali i to u velikoj mjeri jer su igrali s igračem više, a Istra je u tom razdoblju igrala iznimno loše. Prvo poluvrijeme za Goricu je bilo jako loše, nije bilo niti trke, niti agresivnosti, Puljani su ih u nekoliko navrata iz kontranapada lakoćom probijali, a prodor poput onog Iglesiasovog ne smije se događati momčadi koja bi u Europu.

Cvitanovićeva momčad totalno se raspala nakon što se Gorica rezultatski vratila i u drugom dijelu dogodilo joj se isto što i protiv Rijeke. Taj pad je bio ogroman i to drugu utakmicu zaredom dolazi do totalnog raspada i predaje čim protivnik povede, Cvitanović je nedavno govorio i o nesportskom životu, glumatanju igrača i očito je u Puli atmosfera takva da je i to čudo hvatanja Intera u rangu čuda. Ne zbog Interove velike kvalitete već zbog rasula u Puli. I prošle sezone Istra 1961 spašavala se kroz dodatne kvalifikacije, a izgleda da će i ove sezone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!