Tenis

Na današnji dan: Posljednji Francuz s osvojenim Roland Garrosom danas slavi 59. rođendan

Jan Šneler • subota, 18.05.2019.
Na današnji dan: Posljednji Francuz s osvojenim Roland Garrosom danas slavi 59. rođendan
Foto: FaH

Sjajni francuski tenisač Yannick Noah rođen je na današnji dan prije točno 59 godina u malom gradiću Sedan na sjeverozapadu Francuske...

Jedan od najvećih i najpopularnijih francuskih tenisača Yannick Noah rođen je na današnji dan prije 59 godina. Sport je imao važnu ulogu u njegovom odrastanju jer je njegov otac bio nogometaš i čak osvojio Kup Francuske 1961. godine. Taj gen Noah je prenio i svom sinu Joakimu Noahu koji je uspješan košarkaš s dugogodišnjom karijerom u NBA ligi.

Noah je već od ranih dana pokazivao veliki talent za tenis koji nije mogao proći nezamijećeno vodećim ljudima u francuskom Savezu. Koliko su bili u pravu govori činjenica da je s nepune 23 godine osvojio svoj prvi i jedini Grand Slam u pojedinačnoj konkurenciji. U finalu te 1983. godine slavio je protiv Matsa Wilandera nakon tri seta i osvojio Roland Garros. Taj njegov uspjeh je značajan i po tome što je ostao posljednji Francuz koji je slavio na Roland Garrosu.

Godinu dana kasnije u paru s još jednim sjajnim tenisačem i sunarodnjakom Henri Leconteom, osvojio je Roland Garros i u paru. Do kraja karijere još je dva puta bio u finalu parova na US Openu (1985.) i Roland Garrosu (1987.), ali poražen je oba puta. Svoju karijeru zaključio je 1996. godine s 23 osvojena naslova i najboljim renkingom od trećeg mjesta u pojedinačnoj i prvog mjesta u parovima.

Kao tenisač nikada nije osvojio Davis Cup, ali mu je to pošlo za rukom kao treneru. Vodio je Francusku do slavlja 2017. godine, a žensku reprezentaciju odveo je do naslova Fed Cupa 1997. godine. Trenutno je upravo on izbornik francuske ženske selekcije. U finalu prošle godine, muška selekcija izgubila je od Hrvatske u Lilleu, a Noah se upravo tada pokazao kao pravi sportaš i iskreno čestitao hrvatskim tenisačima na velikom uspjehu.

Koliko god je bio dobar kao tenisač, Noah je zanimljiv i drag ljudima i obožavateljima kao jednostavna i pristupačna osoba. Poznata je njegova uspješna glazbena karijera (izdao je osam glazbenih albuma), a aktivan je i u dobrotvornim organizacijama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisNa današnji dan
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!