Ostali sportovi

Hrvatska snooker liga: Jan Jelenić osvojio svoj prvi ovosezonski Grand Prix

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 20.05.2019.
Hrvatska snooker liga: Jan Jelenić osvojio svoj prvi ovosezonski Grand Prix

Najbolji hrvatski snooker igrači okupili su se proteklog vikenda u Snooker klubu The Nugget Zagreb na 5. ovosezonskom Grand Prix turniru, posljednjem prije Prvenstva Hrvatske...

I dok smo tijekom nekoliko ovosezonskih turnira svjedočili ispadanju nekih od nositelja već u grupnoj fazi natjecanja, ovaj turnir donio je prolaz svih nositelja u eliminacijsku fazu i to kao prvoplasiranih (jedino je Goran Puškaš (Mr.Q) prošao kao drugoplasirani).

Četvorka višegodišnjih pretendenata na najviše pozicije na svakom turniru na kojem nastupaju – Filip Bermanec, Tin Venos (oba Mr.Q), Jan Jelenić i Imran Ayaz Khan (oba POT) suvereno su prošli i svoje prepreke u osmini finala, prepustivši svojim protivnicima samo jedan frame (osvojio ga je Marinko Gojić (Nugget) protiv Ayaza Khana).

Donji dio ždrijeba donio je neizvjesnije mečeve i nekoliko iznenađenja. Aleksandar Vučetić (Nugget) očekivano je svladao klupskog kolegu Filipa Šebeka 3:1, a istim rezultatom Antonijo Bezmalinović (POT) pobijedio je Alexandera Sabljaka (Nugget). Najveće iznenađenje priredio je Marijan Marjanović (POT) koji je s maksimalnih 3:0 projurio pored klupskog kolege Nina Reskušića i time ostvario svoj najveći dosadašnji uspjeh. Posljednji meč bio je i najneizvjesniji. Drugoplasirani igrač Hrvatske snooker lige, jedan od doajena ovog sporta u Hrvatskoj, Saša Novak (Mr.Q) dugo se odupirao sve boljem mladom suparniku Kristijanu Draganiću (Metropolis), no, na kraju je ipak izgubio na pretposljednjoj kugli u odlučujućem frameu i time ostao bez nedjeljnog četvrtfinala.

U prva dva meča četvrtfinala, trenutno vodeći igrač HSL-a, Bermanec i najtrofejniji igrač hrvatskog snookera u posljednjih nekoliko sezona, Venos, iznenađujuće lako su izgubili svoje mečeve protiv Jelenića i Khana te time nakon dugo vremena ostali bez trofeja. Bezmalinović je iskoristio 'rupu' u ždrijebu i relativno lako pobijedio Marjanovića, a novu sportsku dramu je ponovno priredio Draganić, koji je okrenuo 0:2 i pobijedio Aleksandra Vučetića u, za snooker, iznimno flambojantnom meču punom emocija i sportske (ne)sreće.

Takav rasplet, kao i onaj subotnji ponoćni triler s Novakom, kao da ga je ispraznio te je u polufinalu, u kojem je bio blagi favorit, izgubio rezultatom 3:1 od Bezmalinovića. U drugom polufinalu, Jelenić je ekspresno slavio protiv Khana i sve je bilo spremno za finale.

Posljednji meč turnira je, što zbog objektivne razlike u trenutnoj kvaliteti između dva igrača, što zbog puno napornijih i dužih mečeva koje je Bezmalinović morao proći na putu do finala, bio jedan od kraćih kojima smo svjedočili posljednjih sezona te je Jan Jelenić bez ikakvih problema s maksimalnih 4:0 pobijedio klupskog kolegu i osvojio svoj prvi ovosezonski pobjednički trofej, čime se vratio među četiri najbolja igrača na rang listi, dočim je Antonijo Bezmalinović po prvi put ušao među 10 najboljih i na toj poziciji će dočekati već spomenuto Prvenstvo Hrvatske u snookeru. Ono će se na istom mjestu odigrati u posljednjem tjednu lipnja, a nastupit će 40 najboljih igrača snookera (24 izravno u prvom kolu, a 16 u kvalifikacijama).

Rezultati 5. Grand Prixa HSL-a
četvrtfinala: Bermanec (Mr.Q) – Jelenić (POT) 1:3, Venos (Mr.Q) – Ayaz Khan (POT) 0:3, Bezmalinović (POT) – Marjanović (POT) 3:1, Draganić (Metropolis) – Vučetić (Nugget) 3:2
polufinala: Jelenić (POT) – Ayaz Khan (POT) 3:0, Bezmalinović (POT) – Draganić (Metropolis) 3:1
Finale: Jelenić (POT) – Bezmalinović (POT) 4:0

Tablica vodećih igrača HSL-a:
1. Bermanec (Mr.Q) 5200, 2. Novak (Mr.Q) 4376, 3. Venos (Mr.Q) 3795, 4. Jelenić (POT) 3440, 5. Ayaz Khan (POT) 3380, 6. Lepesić (Mr.Q) 3380, 7. Vučetić (Nugget) 3340, 8. Puškaš (Mr.Q) 3336, 9. Sabljak (Nugget) 3220, 10. Bezmalinović (POT) 2960.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!