Nogomet

Na današnji dan: Rođen je drugi najbolji strijelac hrvatske reprezentacije u povijesti

Mihaela Bradovski • utorak, 21.05.2019.
Na današnji dan: Rođen je drugi najbolji strijelac hrvatske reprezentacije u povijesti
Foto: FaH

Prije 33 godine u Slavonskom Brodu rođen je Mario Mandžukić, drugi strijelac hrvatske reprezentacije u povijesti, borac koji je primjer kako se žrtvuje i bori za momčad...

I osporavali su ga i omalovažavali, ali uvijek je dolazio na vrh i pokazivao da je s poštenim radom sve moguće. Mario Mandžukić i kada je dolazio u Bayern i Atletico i Juventus, pa sa svakim novim pojačanjem u tim klubovima guran je prema klupi, međutim treneri su mu vjerovali i kod svih je igrao.

Mandžukić je i u reprezentaciji bio prvi izbor, s Hrvatskom je dogurao i do finala Svjetskog prvenstva i nakon toga otišao u reprezentativnu mirovinu. Tek nakon što se umirovio, postalo je potpuno jasno koliko je značio hrvatskoj reprezentaciji.

Mandžukićev put bio je nekako prirodan, bez preskakanja stepenica i išao je u sve jače i jače klubove. Krenuo je u Marsoniji gdje je odmah pokazao velik potencijal, a zatim je došao u Zagreb. I u Zagrebu je dodatno napredovao što mu je donijelo još stepenicu više i odlazak u Dinamu.

Kao što je to bio slučaj i kod ranijih prelazaka, uslijedio je još jedan korak više i Mandžukić je iz Dinama preselio u Wolfsburg gdje je došao u ruke Felixa Magatha koji je imao veliki utjecaj na njegovu daljnju karijeru.

Napredovao je i u Wolfsburgu i to mu je donijelo još jedan korak više i prelazak u Bayern. S Bayernom je osvojio i Ligu prvaka i to je u finalu protiv dortmundske Borussije zabio prvi pogodak.

U Bayernu je imao dvije odlične sezone nakon čega je preselio u Atletico gdje je sjajno krenuo, ali onda je uslijedila realizatorska kriza.

Bez obzira što je dugo bio bez pogotka, 2015. godine preselio je u Juventus gdje se vrlo brzo izborio za mjesto u početnoj postavi. Brzo je svojim borbenim i požrtvovnim stavom kupio sve u klubu i oko njega, a pokazao je i da nije zaboravio zabijati. Zauvijek će ostati u sjećanju onaj krasan pogodak u finalu Lige prvaka protiv madridskog Reala, ali i ključna uloga prošle sezone u povratku Juventusa u Madridu protiv Reala gdje je Juve hvatao zaostatak od 3:0 iz prve utakmice, a Mandžo ga predvodio s dva pogotka.

U dresu hrvatske reprezentacije debitirao je 17. studenog 2007. godine protiv Makedonije, a zadnji nastup upisao je u finalu Svjetskog prvenstva protiv Francuske gdje se upisao među strijelce na obje strane. Upisao je ukupno 89 nastupa i postigao 33 pogotka, a njegov gol Engleskoj u produžecima odveo je Hrvatsku u finale SP-a.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!