Nogomet

Dinamova prednost je visoka kvaliteta, a Riječani se uzdaju u tradiciju

Branimir Korać, Petar Jenjić • srijeda, 22.05.2019.
Dinamova prednost je visoka kvaliteta, a Riječani se uzdaju u tradiciju
Foto: Pixsell

Zašto će pobijediti Rijeka, a zašto Dinamo? Dinamo je favorit u ovom finalu Kupa, ali Riječani se nadaju da se povijest može ponoviti i da će oni biti ti koji će podići trofej pobjednika Kupa...

Zašto će pobijediti Rijeka

Petar Jenjić

Prije dva tjedna ove su dvije momčadi odigrale prvenstveni susret na Rujevici u kojem domaćin nije imao prevelikih afiniteta prema naprijed. Iako je bila bezopasna, mogli bismo reći, gotovo bez ambicija, ovdje će tenzije i motiv za osvajanje trofeja napraviti svoje. Vjerujem kako će Bišćan inzistirati na sličnoj igri, ali isto tako očekujemo veće korištenje slobodnog prostora kojeg će Dinamo ostaviti pri čestim izlascima prema naprijed. Činjenica da se igra samo jedna utakmica, Rijeci je još jedan plus.

Još 20. travnja Dinamo je pobjedom u Koprivnici protiv Slaven Belupa (0:1) i matematički osigurao naslov prvaka. S obzirom na to da im je preostale prvenstvene utakmice tek valjalo odraditi, Modri su se već opustili, a u glavama su na odmoru, iako trener govori drugačije. Mogli smo to vidjeti i u spomenutoj utakmici prije dva tjedna. Iako je bio bolji, Dinamo se mučio u napadu, nedostajalo je koncentracije u završnici te vjerujem kako će Rijekina obrana i danas napraviti svoj dio posla.

Na stranu Rijeke dodat ćemo i povijest međusobnih utakmica u finalima Kupa. U sezoni 1993./94. tadašnja je Croatia slavila s 2:0 u prvoj, a Rijeka u uzvratu s 1:0. Točno 20 godina kasnije Rijeka je protiv Dinama u finalu slavila i u prvoj utakmici na Maksimiru (0:1) i na domaćem terenu (2:0). Najsvježiji primjer jest onaj iz sezone 2016./17. kada su Riječani u finalu u Varaždinu slavili s 3:1. Dakle, u pet međusobnih dvoboja u finalima, Rijeka je slavila četiri puta.

Zašto će pobijediti Dinamo?

Branimir Korać

Jednostavno, zato što je puno kvalitetniji. Razlika u kvaliteti između ove dvije momčadi, u biti između Dinama i ostalih klubova HT Prve lige je očita i jedino Oreščaninov Hajduk s modernijim pristupom nogometu može zaprijetiti Modrima. Rijeka je ove sezone na pozitivnoj nuli s Dinamom, ali u svim susretima Modri su bili bolji protivnik. Do bodova je dolazila vrlo zatvorenim pristupom i ne krije da će tako igrati i sada.

Igor Bišćan je realan i svjestan da ako krene u neku otvorenu jurnjavu s Dinamom, loše će završiti za njegovu momčad. Igrao je zatvoreno u prošlom dvoboju na Rujevici i neće mijenjati filozofiju niti u Puli. Nenad Bjelica je elitni stručnjak za HNL pojmove i dobro je snimio što se događalo u tom prošlom dvoboju. Riječani nemaju baš previše resursa da bi mogli nešto drastično promijeniti i Bjelica će znati posložiti i pripremiti momčad koja će slaviti u Puli.

Ne bih se složio da su Dinamovi igrači glavama već na odmoru. Modri igraju završnicu sezone s "pola snage" zato jer to mogu iako to ne bi trebali. No pokazali su da kada zagusti, lakoćom dižu ritam i mogu do pobjede protiv svakoga i to bez obzira koga Bjelica držao na terenu. Ima vrlo širok izbor igrača i potpuno mu je svejedno koga će staviti na teren jer zna da će svaka postava imati početnu prednost nad protivničkom.

Ako zaigra ona nominalna "europska momčad" i odigra na toj razini, onda će do trofeja lakoćom, takav nastup je previše za bilo koga u HNL-u. Motiv postoji, igra se za trofej i nema razloga da se u Dinamu ovaj put štede. Očekujem motivirane Modre u pravom izdanju, a ako tako i bude, Riječanima se ne piše dobro.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!