Nogomet

Bišćan je bolje odradio domaću zadaću nego Bjelica

Branimir Korać • četvrtak, 23.05.2019.
Bišćan je bolje odradio domaću zadaću nego Bjelica
Foto: FaH

Rijeka je pobjednik Kupa za sezonu 2018/2019 potpuno zasluženo. Igor Bišćan sjajno je pripremio momčad za ovo finale i znao je na koji se način najbolje može suprotstaviti jakom Dinamu...

Igor Bišćan odnio je pobjedu protiv Nenada Bjelice. Kada je nakon remija bez pogodaka na Rujevici izgledao vrlo zadovoljno i nije skrivao oduševljenje igrom svojih igrača, podignuo je podosta obrva jer je Rijeka u tom dvoboju bila vrlo zatvorena, neambiciozna i nadigrana.

Međutim, Bišćan je tamo vidio što je htio vidjeti, a to je kako se njegova momčad može kvalitetno braniti protiv Dinama. Vidio je i da način izlaska njegovih igrača u fazu napada nije bio dobar pa je tu napravio modifikacije. U konačnici dobio je Rijeku koja je obrambeno izgledala dosta dobro i čvrsto, a prema naprijed opasno iako nije tako često izlazila na Dinamovu polovicu. Međutim kada god je izašla, Dinamova obrana bila je na mukama.

Cilj ne bira sredstvo i dojam nije taj koji donosi pobjedu pa je tako Bišćan ponovno dao loptu u noge Modrima, vrebao na pogreške i tako ih kažnjavao. Dočekao je dvije one velike i tako došao do velike prednosti. Prvi put Petković je kiksao, drugi put Rrahmani, ali i onaj koji je trebao ispratiti Halilovića u utrčavanju u peterac.

Malo je Dinamu značio veći broj udaraca na gol i terenska nadmoć, riječka obrana stajala je čvrsto i bezbroj Dinamovih pokušaja završio je u bloku.

Iako sada slijede kritike nakon gubitka u finalu Kupa, Dinamo ipak nije odigrao tako katastrofalno koliko se čini u igri prema naprijed, veći problem bila je obrana. Prvi gol nije se smio dogoditi, ali dogodilo se i takvo primanje lopte u 16 metara dok je drugi gol čak još veći kiks Rrahmanija. Petkoviću se lopta nesretno odbila i Čolak je to iskoristio, ali Rrahmani se očajno postavio, naivno ispao i na to se dovezala i pogreška u sredini u čuvanju Halilovića.

I treći gol Riječana je loša reakcija u Dinamovoj obrani, točnije Dilavera. Povezao ih je nekoliko i to je Kvržić kaznio.

Dinamo je tako poklanjao puno više nego Rijeka koja je bila koncentriranija i borbenija i na kraju je zasluženo uzela trofej. Igor Bišćan je položio i unatoč kritikama da nema dovoljno hrabrosti, one ne stoje. Bišćan je samo bio realan, znao je na koji način može do pobjede i bila bi ludost da se u potpunosti otvorio i jurio po pobjedu kao da igra protiv Istre ili Rudeša.

Trener Riječana napravio je najbolje što je mogao, znao je gdje je Dinamo tanji i kako može tražiti svoju priliku, ali je i znao da samo čvrstom obranom i zatvaranjem prostora Olmu može smanjiti muke za Slugu. Olmo je ključ Dinamove napadačke igre, a ovdje je u velikoj mjeri zatvoren. Nije on imao baš toliko loš dan nego su ga Riječani jednostavno odlično preuzimali i samo jednom je uspio nanizati nekoliko igrača, ali i onda je na kraju naišao na zid.

Osvajanje ovog trofeja za Riječane je dobar temelj za sljedeću sezonu. Naravno, dosta toga ovisit će o prijelaznom roku, odnosno koliko će se blagajna napuniti i koliko će se moći pronaći zamjene za one koji odu. Teško je u takvim uvjetima pronaći neki kontinuitet, to se događalo i Matjažu Keku, a događat će se i Igoru Bišćanu.

Nenad Bjelica izgubio je finale, čekaju i njega promjene u igračkom kadru, ali Dinamo je financijski moćniji i lakše će do igrača koje želi. Ove sezone nije uspio uzeti dvostruku krunu, u Puli je bio negdje na razini posljednjih nastupa, ali Rijeka je ipak bila mudrija i zaslužila je ovaj trofej. Ostaje dojam da je Bišćan odradio bolje domaću zadaću od Bjelice, bolje je detektirao rupe koje može iskoristiti i iznenadio je s nekim taktičkim stvarima.

Bjelica je uglavnom igrao na sigurno, dosta slično načinu na koji se postavio na Rujevici u onom prošlom susretu, no to nije upalilo. Imao je nekoliko indisponiranih pojedinaca što se i vidjelo prema izmjenama na poluvremenu. Atiemwen nije bio na razini utakmice i njegovo uvrštavanje u prvih 11 bilo je prilično neočekivano, Rrahmani je imao tu jednu, ali preskupu pogrešku i imali su Modri čak priliku potpuno se vratiti u utakmicu, no nisu uspjeli.

Dobili su taj kazneni udarac koji nisu trebali dobiti i dobro je da Olmo nije zabio jer bi to povuklo za sobom nove repove i bacilo sjenu na odličnu utakmicu. Još uvijek vrijedi pravilo da nije svaka ruka penal, a kada se to pravilo promijeni, onda ćemo moći razgovarati o ispravnom kaznenom udarcu.

U svakom slučaju jako dobra i zanimljiva utakmica u pravoj nogometnoj atmosferi. Rijeka zasluženo slavi, a Dinamo se ima priliku iskupiti u zadnjem prvenstvenom kolu protiv Hajduka. Bjelica i igrači sigurno neće htjeti završiti ovu sjajnu sezonu s dva poraza protiv najvećih rivala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!