Nogomet

Liverpool i Tottenham i u sedamdesetim godinama vodili su velike bitke

Jan Šneler • subota, 01.06.2019.
Liverpool i Tottenham i u sedamdesetim godinama vodili su velike bitke
Foto: EPA

Tottenham i Liverpool odlučit će o naslovu prvaka Europe za ovu sezonu. Spursi i Redsi tijekom godina imali su niz velikih dvoboja, a prisjećamo se nekih iz prošlog stoljeća...

Liverpool - Tottenham 1:0
Tottenham - Liverpool 2:1
Kup Uefa, polufinale, 10.04.1973., 25.04.1973.

Sezonu prije ove Tottenham je osvojio Kup Uefa po prvi put u svojoj povijesti i nastavio s uspjesima. U sezoni 1972./1973., Tottenham je osvojio Liga kup i došao do polufinala Kupa Uefe. Tu ih je čekao Liverpool koji će upravo te sezone doći do prvog ligaškog naslova nakon sedam godina. Jasno, trener je bio Bill Shankly, a pomoćnik legendarni Bob Paisley.

Prvi susret polufinala igrao se na Anfieldu i pogotkom beka Aleca Lindsaya, Redsi su došli do minimalnog slavlja. Uzvrat je bio na White Hart Laneu dva tjedna kasnije i Tottenham je bio spreman uzvratiti Liverpoolu na porazu. Krenulo je odlično za Spurse. Početkom drugog dijela, Martin Peters doveo je Tottenham u vodstvo, no par minuta kasnije Steve Heighway izjednačuje.

Tottenhamu nije pomogao niti još jedan pogodak Petersa kojim su Spursi prešli u vodstvo. Liverpool je izdržao, zbog gola u gostima prošao dalje i kasnije osvojio naslov Kupa Uefe. To će biti prvi europski naslov za Liverpool i početak jedne fenomenalne ere kasnih 70-ih i ranih 80-ih u kojima su Redsi žarili i palili Europom.

1978. Liverpool - Tottenham 7:0 (1. liga, 02.09.1978.)

Iako ovaj susret nije imao značaj kao neki drugi u kojima su međusobno igrali Liverpool i Tottenham značajan je po tome što je ovo bio ujedno i najveći poraz Spursa u ligaškim natjecanjima. Nikada prije niti kasnije Tottenham nije tako teško poražen, a te 1978. godine Liverpool ih je potopio.

Kao što smo rekli ranije, Shankly i Paisley su slagali godinama momčad i eksplozija se dogodila 70-ih godina. Liverpool je u tu sezonu ušao kao dvostruki europski prvak, osvajač ligaškog naslova i ne čudi kvaliteta koju su Redsi posjedovali. S druge strane, Spursi su te sezone ušli natrag u prvoligaško društvo nakon što su sezonu proveli u Drugoj ligi.

Te godine Tottenham je postao naširoko poznat po sjajnom argentinskom dvojcu koji će obilježiti taj klub, ali o njima ćemo doći u trećem dijelu teksta. Liverpool je već nakon pola sata igre vodio s 3:0. Dva puta pogodio je Kenny Dalglish, jednom Ray Kennedy. U nastavku susreta zabili su dva David Johnson i po jedan Phil Neal i Terry McDermott.

Posebno je ovaj posljednji pogodak McDermotta ostao upamćen kao jedan od najljepših koje je Anfield vidio, a prema riječima legendarnog Paisleyja to je bio upravo najbolji gol koji su navijači Liverpoola vidjeli.

Liverpool - Tottenham 1:1 (3:1), Liga kup, finale, 13.03.1982.

Liverpool i Tottenham dali su golem značaj engleskom nogometu u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. Iako Liga kup nije bilo natjecanje koje je imalo veliki prestiž, ovo finale iznimno je zanimljivo zbog nekoliko razloga. Prije svega, bio je to dvoboj dviju ponajboljih momčadi tih sezona. Tottenham je te sezone ispao u polufinalu Kupa pobjednika kupova i osvojio FA kup. S druge strane, Liverpool je osvojio Ligu i ispao u četvrtfinalu Kupa prvaka od CSKA Sofije. Naslov te sezone osvojila je još jedna odlična engleska momčad iz tog doba, Aston Villa.

Nadalje, za Tottenham su igrala ona dvojica Argentinaca koje smo spominjali maloprije - Osvaldo Ardilles i Ricardo "Ricky" Villa. Obojica su bili legende Tottenhama i kasnije su uvršteni u kuću slavnih tog kluba, a Ardillesa koji je definitivno ostvario veću karijeru zagrebačka publika pamti po kratkotrajnom, ali solidnom vođenju Dinama 1999. godine.

Također, bilo bi vrlo nepošteno istaknuti i Glenna Hoddlea, sjajnog veznjaka Tottenhama koji je ostvario briljantnu karijeru u tom klubu, kao i tada 19-godišnjeg Iana Rusha koji je postigao 229 pogodaka za Liverpool u ligaškim utakmicama. Upravo u tom finalu Rush je bio jedan od najvažnijih aktera.

Tottenham je poveo rano, u 11. minuti preko Stevea Archibalda. Sve je išlo dobro za Spurse do jedne greške na samom kraju susreta kada je Ronnie Whelan pogodio za izjednačenje. U produžecima koji su uslijedili, Liverpool je postigao još dva pogotka i došao do naslova. Strijelci su bili Whelan i Rush.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!