Nogomet

Kako su Liverpool i Tottenham došli do Madrida?

Jan Šneler • subota, 01.06.2019.
Kako su Liverpool i Tottenham došli do Madrida?
Foto: EPA

Vrlo je malo vremena ostalo do početka finala Lige prvaka pa smo se za tu priliku odlučili prisjetiti kako su ove momčadi stigle do završnice Lige prvaka u Madridu...

Liverpool

Skupina u kojoj je Liverpool bio bila je vrlo neugodna. Uz bogati PSG tu se nalazio i Napoli, a kako će se ispostaviti kasnije i vrlo nezgodna Crvena Zvezda. Početak je bio sjajan za Liverpool. Teško je bilo prvo kolo na Anfieldu, ali Roberto Firmino je sjajnim pogotkom u sudačkoj nadoknadi donio Liverpoolu pobjedu protiv PSG-a.

U drugom kolu Redsi nisu igrali na visini zadatka i zasluženo su poraženi od Napolija 1:0. Trebala su uslijediti dva lakša zadatka protiv Crvene Zvezde i premda je Liverpool prvi na Anfieldu odradio zadovoljavajuće pobijedivši s 4:0, u Beogradu su iznenađujuće izgubili s 2:0. Nakon toga znalo se da Redsi nemaju više lagodnu situaciju. Uslijedio je poraz u Parizu (2:1) i u posljednjem kolu igrala im je isključivo pobjeda protiv Napolija. Golom Mohameda Salaha pobijedili su i provukli se kroz skupinu.

Osmina finala donijela je zahtjevni Bayern kojeg je vodio Niko Kovač. Nakon prvog susreta na Anfieldu i remija (0:0), mnogi su mislili da je Liverpool u velikim problemima. Ipak, nešto zbog prilično loše igre Bayerna, ali većim dijelom zbog svoje dobre igre, Liverpool je s 3:1 slavio na Allianz Areni i prošao dalje. Četvrtfinale je donijelo stare znance od prošle sezone, Porto. Redsi nisu imali velikih problema.

U prvom susretu rutinskih 2:0, u uzvratu u Portugalu 1:4 i lagodni prolaz u polufinale gdje je čekala opasna Barcelona. O tim susretima sve se već zna. Liverpool bolji u prvom susretu, izrazito ofenzivan i čvrst, ali Barcelona dolazi do slavlja od 3:0. Tko zna što bi bilo da je Ousmane Dembele pogodio neku od onih šansi u posljednjim trenucima. Uzvrat je mitski i ulazi u povijest Anfielda kao jedan od čudesnijih. Redsi sjajni, Divorck Origi i Georginio Wijnaldum za velikih 4:0 i prolaz u finale.

Tottenham

Slično kao Liverpool, Tottenham je imao vrlo tešku skupinu. Uz Barcelonu tu su bili Inter i PSV Eindhoven. Početak je bio grozan za Spurse. Poraz u prvom susretu u Milanu uz pogodak Matiasa Vecina u sudačkoj nadoknadi, težak poraz na domaćem terenu od Barcelone i remi u Nizozemskoj. Uz osvojeni bod nakon tri kola, nitko nije davao velike šanse Spursima.

Ipak, kiksao je i Inter. Tottenham je slavio protiv PSV-a s 2:1 i pobijedio Inter (1:0). U posljednjem kolu, Interu je trebala pobjeda za prolaz. Nerazzurri su samo remizirali, Lucas Moura spasio Tottenham kod Barcelone (1:1) i Spursi su prošli dalje.

U osmini finala naletjeli su na Borussiju Dortmund koja je igrala dobro, ali Tottenham je bio sjajan u prvom susretu. S 3:0 su isprašili goste i zakaparili put u četvrtfinale. Pogodak Harryja Kanea u uzvratu bio je dovoljan za pobjedu i potvrdu prolaza među najboljih osam. Vrlo težak ždrijeb se nastavio jer je čekao Manchester City.

Sjajni Heung-min Son zabio je u prvom susretu za pobjedu od 1:0 i nagovjestio veliku partiju Spursa. U uzvratu je bilo svega, rezultat nakon 11 minuta bio je 2:2, a pogotkom Raheema Sterlinga u 21. minuti City je poveo s 3:2. Kada je zabio Sergio Aguero činilo se da je gotovo, a onda je Fernando Llorente nekako ugurao loptu u gol za 4:3. U posljednjim minutama, Sterling je zabio za 5:3, ali nakon pregleda VAR-a vidljivo je bilo da je riječ o zaleđu i Tottenham je prošao dalje.

Protiv Ajaxa također naširoko ispričana priča. Poraz u prvom kolu na domaćem terenu, manjak od 2:0 u uzvratu, ali onda se ukazuje Lucas Moura. Čovjek je tri puta pogodio okvir vrata i sva tri puta lopta je ušla u gol. Posljednji je zabio u zadnjim sekundama i donio svojoj momčadi nevjerojatnu pobjedu, a sebi vjerojatno mjesto u najsvečanijoj loži Tottenhamova stadiona do kraja života.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!