Nogomet

Fiorentina u Bruggeu brani prednost i traži drugo uzastopno finale

Mario Borko • srijeda, 08.05.2024.
Fiorentina u Bruggeu brani prednost i traži drugo uzastopno finale
Foto: EPA

Od 18:45 na rasporedu je uzvratna utakmica polufinala Konferencijske lige između Club Bruggea i Fiorentine. Viole iz prve utakmice brane prednost od 3:2 i žele ući u drugo uzastopno finale u ovom natjecanju...

Večeras su sve oči uprte u Madrid i uzvratni susret polufinala Lige prvaka između Real Madrida i Bayern Münchena, ali nešto ranije od 18:45 igra se uzvrat iste faze Konferencijske lige između Club Bruggea i Fiorentine. Talijani brane prednost od jednog gola, ali Belgijci su ove sezone samo jednom izgubili kod kuće i u odličnoj su formi.

Igraj na utakmicu Club Brugge - Fiorentina na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Viole su u prvom susretu na svom Artemio Franchiju slavile s 3:2. Povele su rano preko Riccarda Sottila već u petoj minuti, ali Hans Vanaken izjednačuje iz kaznenog udarca u 17. Andrea Belotti u 37. vraća Talijane u vodstvo, a kad je kod gostiju isključen Raphael Onyedika u 61., činilo se da bi Fiorentina do kraja mogla povećati svoju prednost. Ipak samo dvije minute kasnije Igor Thiago je pobjegao domaćoj obrani i ponovno vratio Brugge u igru.

M'Bala Nzola je iskoristio gužvu u šesnaestercu i u prvoj minuti nadoknade donio Violama pobjedu i prednost pred uzvrat. Bez obzira na povoljan rezultat Fiorentina nije u najboljoj formi i čeka je težak zadatak u Belgiji. Momčad Vincenza Italiana za vikend je poražena od Verone s 2:1, a Talijan je odlučio odmoriti glavne vedete.

Klub iz Firence cijelu se sezonu muči u igri, utakmice se teško pobjeđuju, a put do polufinala nije bio nimalo impresivan. Ždrijeb je mazio Talijane i u osmini finala im je dao Maccabi Haifu koja domaće utakmice igra u Budimpešti, a u četvrtini finala Viktoriju Plzen. Izraelce su prošli s golom prednosti, a Čehe tek nakon produžetaka. Viole su ove sezone već gostovale u Belgiji kod Genka, završilo je 2:2.

Prednost na strani Fiorentine je iskustvo. Prošle sezone ova je momčad izborila finale i to nakon što je na uzvrat u Basel putovala sa zaostatkom. Viole su tada finale u Pragu izborile nakon produžetaka, a sada će stečenu prednost sigurno grčevito braniti.

Club Brugge je u fantastičnoj formi, na putu je da osvoji novi naslov prvaka u Belgiji i za vikend su igrači pokazali da ih poraz u Firenci nije pretjerano uzdrmao. Pobjeda od 1:2 kod aktualnih prvaka Royal Antwerpa bila je rutinska i sada su sve oči uprte u uzvrat polufinala Konferencijske lige. Plavo-crni ove sezone su samo jednom izgubili utakmicu na svom terenu i to protiv izravnog konkurenta za naslov Anderlechta.

Brugge je već bio u situaciji da kod kuće lovi rezultatski zaostatak iz prve utakmice. Protiv Moldea je hendikep od jednog gola nadoknađen s uvjerljivom 3:0 pobjedom, a predstave protiv PAOK-a, kojeg je pobijedio u obje utakmice, bile su još impresivnije. Nick Hayen na klupi je od početka travnja, radi odličan posao i na putu je da vrati belgijskog velikana u finale europskog natjecanja prvi puta nakon 47 godina.

Što su rekli

Nicky Hayen, trener Club Bruggea: “Ekipa jedva čeka da utakmica krene. U sjajnoj smo seriji i želimo je nastaviti. Puno smo naučili u porazu od Fiorentine, sada znamo njene snage i što možemo očekivati u uzvratu. Već ovo je veliki uspjeh, ali ne želimo na tome stati. Klub teži tome da bude u završnici europskih natjecanja, želimo u finale i znamo da će nas naši navijači svim srcem gurati prema tamo.“

Vincenzo Italiano, trener Fiorentine: “Pred nam je još uvijek jako puno posla. Moramo iskoristiti prednost prvog gola, ali tako da ne odstupamo od svoje igre koja nas je dovela do ovdje. Pokušat ćemo im otežati kao što smo to radili u prvoj utakmici, poklonili smo im dva gola, ali izuzev toga mislim da smo odigrali sjajnu utakmicu. Jako sam sretan što smo tako kasno u sezoni još uvijek u igri za trofej i nadam se da ćemo nastaviti razveseljavati naše navijače.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Brugge, Jan Breydel Stadium, 18:45 Sudac: Hali Umut Meler (Turska)

Nedostaju

Club Brugge: Dedryck Boyata, Bjorn Meijer, Raphael Onyedika

Fiorentina: Riccardo Sottil

Prošli dvoboj

Fiorentina je u prvom susretu, uz pomoć crvenog kartona, slavila s 3:2. Brugge je do sad protiv talijanskih klubova igrao 21 put, a upisao je samo pet pobjeda.

Prognoza

U ovoj utakmici nema favorita, ali Club Brugge je u boljoj formi, igra kvalitetniji nogomet i bude li imao malo sreće preokrenuti će zaostatak i izboriti finale.

FOTO: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

Konferencijska liga, nokaut faza

polufinale - uzvrati

Club Brugge1:1Fiorentina
Olympiakos2:0Aston Villa

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!