Nogomet

Zoran Mamić sa sobom donosi hipoteku koja se neće svidjeti dobrom dijelu navijača

Branimir Korać • srijeda, 05.06.2019.
Zoran Mamić sa sobom donosi hipoteku koja se neće svidjeti dobrom dijelu navijača
Foto: Pixsell

Dinamo ima novog sportskog direktora. Zoran Mamić vratio se u klub i to na funkciju koju je obnašao prije nego je sjeo na klupu i postao trener. Njegov povratak u Dinamo podignuo je dosta bure u javnosti...

Dinamo je u netom završenoj sezoni ostvario jedan od svojih najboljih rezultat u povijesti. Hvalila se atmosfera u i oko kluba, ona se uistinu i popravila i to se osjetilo na svakom koraku. Odlazak Zdravka Mamića iz Hrvatske u Međugorje pod pritiskom izdržavanja zatvorske kazne kod dijela navijača protumačen je i kao njegov odlazak iz Dinama što se, saznali smo to posljednjih dana i službeno, nije dogodilo. On tu nije prisutan fizički, ali je svojim djelovanjem, što je drugi dio navijača jako dobro znao.

I u nedavnom intervjuu čelnika Modrih isticalo se kako je bivši izvršni dopredsjednik, a kasnije savjetnik kluba, i dalje prisutan u radu, a danas je i predsjednik kluba Mirko Barišić jasno i otvoreno ustvrdio kako je Zdravko Mamić i dalje zaposlenik kluba, član Uprave te nadalje isticao njegove zasluge.

Zdravko Mamić i Zoran Mamić imaju nepravomoćnu presudu za izvlačenje novca iz Dinama, radi se o svoti od oko 116 milijuna kuna te se očekuje pravomoćnost presude. Zoran Mamić nepravomoćno je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, mjesec dana mu je nedostajalo do odlaska na izdržavanje zatvorske kazne, a Zdravko Mamić na šest godina i šest mjeseci te mu je određen istražni zatvor odlukom suda.

Kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, Zdravko Mamić pobjegao je u Međugorje gdje se nalazi i danas u trenutku kada je podignuta i nova optužnica. Već ranije je najavio kako živ neće u hrvatski zatvor i bit će vrlo teško izvršiti kaznu ako ona i ostane nakon pravomoćnosti.

Bez obzira na sve to i dalje sudjeluje u radu kluba, telefonski, putem Skypea, emaila, goluba pismonoše, posve nebitno. Aktualna uprava Dinama uvjerena je kako braća Mamić nisu krivi i da je sav taj proces nepotreban, što ističu cijelo vrijeme.

Stalno se provlači teza o presumpciji nevinosti i dok god presuda ne bude pravomoćna, svi bi se trebali ponašati kao da se ništa ne događa. U cijeloj priči očito u Dinamu zaboravljaju jednu vrlo važnu činjenicu koja je igrala također važnu ulogu u svim tim uspjesima u protekloj sezoni. To je atmosfera oko kluba.

Sve one kolone navijača koji su čekali na ulaznice, ona pozitiva na stadionu i oko momčadi, atmosfera u medijima koji su se napokon mogli usredotočiti na ono što se događa na terenu i u konačnici Bjeličina autonomnost i mir koji je imao. Očito u klubu na sve to zaboravljaju ili jednostavno ne smatraju dovoljnim.

I oni su itekako svjesni stava dijela javnosti i navijača koji traže u najmanju ruku završetak svih procesa pred osječkim sudom. Isto bi trebalo vrijediti i za Zorana i Zdravka Mamića. Bez obzira bili krivi ili ne, za "mir u kući" bilo bi logično da do zaključenja svih procesa i pravomoćnosti presude koja može biti ovakva ili onakva, u to uopće ne želim ulaziti, jednostavno "uzmu godišnji odmor". Ako su krivi, odgovarat će, ako nisu krivi, imat će argument za povratak. Ovako, klub si kod dobrog dijela navijača jednostavno zabija autogol.

Zoranu Mamiću nitko ne poriče stručnost. Imao je dobrih poteza i kao sportski direktor, a dobro je odrađivao i trenerski dio posla. Međutim zna jako dobro kakvu hipoteku sa sobom donosi i što to znači. Da je i sam Alex Ferguson, ako se nalazi u situaciji u kakvoj se nalazi, bilo bi logično da se pričeka i ako sve ispadne dobro po njega, tek onda razgovara o povratku.

Od ljudi koji rukovode klubom ne treba niti očekivati drugačiju reakciju jer su godinama ipak surađivali sa Zdravkom i Zoranom i oni ih cijene. Oni ne sumnjaju u njihovu nevinost i stručnost te ih žele uz sebe, no postoji ta percepcija javnosti, a javnost kreira atmosferu oko kluba. Najbolje se vidjelo u protekloj sezoni koliko pozitivna atmosfera znači za samu momčad i rezultat. U teškoj atmosferi teško je i raditi i imati prave rezultate.

Kako god, odluka kluba je takva. Procijenjeno je da je Zoran Mamić neophodan i to se ne može promijeniti. Zoki je s Dinamom puno toga prošao, za neke dobre stvari je i zaslužan, ali ima tu hipoteku koja će mu visiti za vratom. Za razliku od Zdravka barem ne treba očekivati svako malo dramatične pressice koje podižu psihozu oko kluba i momčadi, ali da je današnja pressica negativno utjecala na dobar dio navijačkog puka, to sigurno.

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!