Nogomet

Gorica je odradila sezonu iznad svih očekivanja i pokazala da može biti stabilan prvoligaš

Petar Jenjić • srijeda, 05.06.2019.
Gorica je odradila sezonu iznad svih očekivanja i pokazala da može biti stabilan prvoligaš
Foto: FaH

Gorica je svoju prvu sezonu u prvoligaškom društvu nadmašila sva očekivanja i ostala u borbi sve do posljednjeg kola za mjesta koja vode Europu. Momčad je debitantsku sezonu odradila jako dobro, a ostaje pitanje hoće li sada porasti apetiti ili će klub težiti da bude stalan član HT Prve lige...

Prije nešto više od godinu dana nogometaši Gorice gostovali su u Šibeniku gdje im je trebao bod za potvrdu ulaska u Prvu HNL. Po vrlo teškim uvjetima vrijedan remi donio im je Henrik Ojamaa, a Velika Gorica ponovno je imala prvoligaša, i to nakon vremena Radnika sa samih početaka 90-ih godina prošlog stoljeća.

Rijetki su očekivali ovo što je Gorica napravila ove sezone. Od predviđene borbe za ostanak do borbe za europska mjesta sve do posljednjeg kola. U konačnici je završila peta nakon što je Osijek na svom terenu bio bolji od zaprešićkog Intera.

Već se od samog početka dao nagovijestiti potencijal momčadi, još od drugog kola i utakmice protiv Slaven Belupa, kada je u dva navrata imala dva gola prednosti, ali su Koprivničani uspjeli doći do poravnanja. Slast prve pobjede teško je mogao doći na boljem mjestu - na Poljudu protiv Hajduka koji se jako mučio na startu sezone.

Da momčad može vidjeli smo i u narednim danima i tjednima kada je prvo poražen Osijek u Gradskom vrtu, a zatim i Rijeka na domaćem terenu. Sjajan dojam prvog dijela sezona pokvarila su posljednja četiri kola u kojima je momčad osvojila samo bod.

Prvi dio sezone apsolutno je obilježio njihov napadački dvojac, Lukasz Zwolinski i Iyayi Atiemwen koji su kombinirano postigli 15 golova svoje momčadi. Samo oni najoptimističniji mogli su očekivati da će momčad koju vodi Sergej Jakirović biti tako visoko plasirana do kraja godine.

Naravno, momčad kojoj je nedostajalo iskustva u najvišem rangu, malo je posustala kroz prva dva mjeseca natjecanja u novoj godini, posebno kada dodamo da je izvrni Nigerijac preselio na Maksimir. Međutim, od 2. travnja i poraza od Lokomotive upisala je šest pobjeda, dva remija i samo jedan poraz - onaj od Dinama. Kada se na kraju sve zbroji i oduzme, Modri su jedina od prve četiri momčadi koja nije izgubila od nje.

Realizacija Zwolinskog malo je predstavljala problem "na proljeće", ali vodstvo kluba povuklo je pravi potez dovođenje Cherifa N'Diayea koji je stigao kao zamjena Atiemwenu. Senegalac se nije pretjerano naigrao u belgijskog Waaslandu, ali zato se pokazao kao pun pogodak Goričana jer je u 17 utakmica postigao osam golova.

Iako se postavljalo pitanje tijekom sezone kada će momčad posustati, to se nije dogodilo, te bez ikakvih problema možemo reći da je Gorica pravo nogometno osvježenje. Ostali su u vrhu do kraja, borili se za Europu, a u konačnici bili su "kratki" za tri boda.

Teško je posebno izdvojiti jednog igrača jer je cijela momčad davala doprinos. Osim već ranije spomenutih igrača, dobre su role odradili Farouk Miya i Matija Dvorneković. Kada se prolazilo pokraj Marija Marine uvijek se trebalo posebno paziti. Kristijan Lovrić radio je sjajan posao, a postizao i pogotke kada je to bilo potrebno. Vezni red čino je i Nizozemac Joey Suk, a obramebni dio iskusni Igor Čagalj i Musa Muhammed koji su odradili najviše nastupa.

Sada tek trebamo vidjeti kako će klub poslovati i kakva će biti slika momčadi sljedeće sezone za čiji su početak pripreme zakazane za 14. lipnja. Klub su napustili Godfrey Oboabona i Gigi Mčedlišvili, kao i rezervni vratar Marko Veriga koji nije imao šanse pored Kristijana Kahline, čiji je niz od 101 utakmice na golu Gorice sjajan. U drugom dijelu sezone ispred njega bio je Ivan Čović koji je prije nekoliko dana potpisao produženje ugovora s klubom.

Gorica ima sve predispozicije da bude stabilan prvoligaš, od stadiona i vodstva kluba pa sve do trenera i igrača. Ako nastavi sa sličnim radom, uopće ne sumnjamo da će nešto tako i ostvariti. Uvodna sezona prošla je bolje nego su mnogi mislili te sada ostaje pitanje hoće li apetiti porasti ili će se klub zadovoljavati sredinom tablice.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!