Nogomet

Na današnji dan: John Barnes postigao jedan od najboljih golova u povijesti engleskog nogometa

Petar Jenjić • ponedjeljak, 10.06.2019.
Na današnji dan: John Barnes postigao jedan od najboljih golova u povijesti engleskog nogometa

Engleska je na današnji dan 1984. godine porazila Brazil na Maracani u prijateljskoj utakmici, a pogodak vrijedan divljenja postigao je John Barnes. Do danas je ostao jedan od najboljih u povijesti engleskog nogometa...

Iako se radilo o samo prijateljskoj utakmici, ona će ostati upamćena u povijest jer je postignut jedan od najljepših pogodaka engleskog nogometa. Na današnji dan 1984. godine Engleska je u prijateljskom dvoboju gostovala na Maracani protiv Brazila, koji nije pretrpio poraz na domaćem terenu još od 60-ih godina.

Nakon što nije izborila plasman na EURO 1984. godine, momčad koju je vodio Bobby Robson napravila je turneju po Južnoj Americi. Protivnici su bili Brazil, Urugvaj i Čile, a pobjeda u Riju do današnjeg je dana jedini engleski uspjeh protiv Brazila na njihovom terenu.

Englezi su nastupili u dosta izmijenjenom sastavu, uz poneko dobro poznato lice poput: Petera Shiltona, Raya Wilkinsa i Bryana Robsona. S druge strane, niti Selecao nije bio kompletan, a nedostajali su: Socrates, Falcao i Zico.

Povijesnu pobjedu ostvarila je Engleska, a u vodstvo ju je doveo John Barnes. Tadašnji igrač Watforda projurio je pokraj pet protivničkih braniča, a zatim i vratara, te proslijedio loptu u praznu mrežu. Bio je to njegov prvi od ukupno 11 golova u dresu Gordi Albiona, ali u svakom slučaju, jedan od najpamtljivijih u povijesti engleskog nogometa.

U drugom poluvremenu pobjedu je potvrdio Mark Hateley, a igrala se 64. minuta.

"Ne sjećam se previše stvari oko gola, uvijek mi se činilo da je to bilo izvantjelesno iskustvo. Sada to gledam na televiziji i ne sjećam se da sam to uopće napravio. Nije bilo planirano, bio je to samo instinkt i reakcija, nisam znao što radim", kazao je godinama kasnije Barnes.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!