Nogomet

Presjek Slavenove sezone: Stabilan prvoligaš u još jednoj sezoni bez previše stresova

Mihaela Bradovski • utorak, 11.06.2019.
Presjek Slavenove sezone: Stabilan prvoligaš u još jednoj sezoni bez previše stresova
Foto: Pixsell

Slaven Belupo odigrao je svoju uobičajenu sezonu. Nije do posljednjih kola, realno, strahovao za opstanak u ligi, ali opet nije niti napravio neki iskorak i uključio se u borbu za Europu. Potvrdio je status jednog od stabilnijih hrvatskih prvoligaša...

Slaven Belupo potvrdio je status stabilnog prvoligaša, momčadi koja je prekvalitetna da bi se našla u zoni ispadanja, a opet nema tu kvalitetu više da bi se borila za Europu. Barem je to tako bilo u protekloj sezoni. Zavšila je sezonu na sedmom mjestu, nije bilo posebnih stresova, ali bodovni učinak bio je ispod očekivanog.

Posebno upada u oči podatak o svega sedam pobjeda u ovoj prvoligaškoj sezoni. Koprivničanci s tim nikako ne mogu biti zadovoljni, ali ipak tri momčadi ispod njih na ljestvici imaju deset i više poraza više od Slavena. Razlog tome bio je veliki broj neriješenih susreta, s njih čak 16 Slaven Belupo ih je skupio najviše u ligi.

U sezonu ga je uveo Tomislav Ivković, ali nije to najidealnije funkcioniralo, igra nije bila na zadovoljavajućoj razini i došlo je do raskida suradnje kada je bilo jasno kako neće biti nekih promjena. Momčad je preuzeo Ivica Sertić uz asistenciju Vedrana Purića i neke stvari su se pokrenule.

U završnici prvog dijela sezone Slaven je nanizao nekoliko dobrih rezultata, međutim nedostajalo mu je kontinuiteta. Ivković je otišao nakon domaćeg 0:2 poraza od Osijeka, a Sertića je dočekao težak niz. Gostovanja kod Hajduka, Lokomotive i Rudeša u prvenstvu te kod Dinama u Kupu.

Protiv Hajduka i Lokomotive Slaven je izgledao jako dobro, nije bio loš niti protiv Dinama unatoč tijesnom porazu, no zato je podbacio protiv Rudeša. Trebala je to biti najlakša utakmica, a Slaven je uzeo samo bod remijem 1:1.

Nakon četiri gostujuće utakmice, Sertić je napokon odradio prvu utakmicu na svom travnjaku krajem siječnja u zaostalom dvoboju protiv Rijeke. Tu je izvukao remi, zatim odigrao neodlučeno u Puli pa slavio protiv Gorice i činilo se da je uhvatio pravu formu i da slijede bolji dani.

Međutim nije bilo tako. Uslijedila je nova kriza koja je trajala punih deset kola. Tu je upisana samo jedna pobjeda protiv Rudeša, dva remija protiv Istre i Osijeka te čak sedam poraza. Završnicu sezone ipak je odradio dobro i nije dopustio neku neizvjesnost oko ostanka u ligi.

Općenito gledajući bila je to sezona bez previše uzbuđenja za Slaven Belupo. Iako je uoči nje tinjala neka ambicija borbe za petu poziciju, pa možda i uključivanje u borbu za Europu, nije bio niti blizu. Šest momčadi koje su završile ispred Slavena i bile su bolje, a opet one tri iza njega, bile su dosta lošije. Može se reći realan plasman za Sertićevu momčad.

Veliki broj igrača upisao je nastup ove sezone, a treneri su najviše vjerovali Zvonimiru Šarliji, Mateasu Deliću, Davidu Puclinu, Milošu Vidoviću, Vinku Međimorecu kojhi su imali najveću minutažu.

Nekako se najviše tražilo rješenje u vrhu napada, tu je Slaven Belupo dosta lutao i nije imao onog pravog "killera". Puno se očekivalo od Mateja Jelića, no on nije golovima opravdao ta očekivanja te se na kraju najboljim rješenjem pokazao Ivan Krstanović koji je odradio samo drugi dio sezone i svejedno bio prvi strijelac.

U Koprivnici su već sada krenuli u preslagivanje momčadi, dio igrača već je napustio klub, neće biti jedini, a očekuju se pojačanja. Ako misle napraviti nešto više, pojačanja će biti nužnost jer ova momčad kvalitete za nešto više od izbjegavanja borbe za opstanak i nema.

U sljedećoj sezoni zasigurno će se očekivati iskorak, posebno bodovni čime bi se Slaven Belupo približio onima koji su na ljestvici ispred njega, a sezonu su završili s velikom bodovnom prednosti.

Podsjećamo šestoplasirana Lokomotiva imala je 12 bodova više, a petoplasirana Gorica čak 22 boda više od Slavena. Sigurno se očekuje više od kluba kojeg je uvijek odlikovala stabilnost, no morat će i ambiciju podići na razinu više te se ne zadovoljavati samo s mirom u sredini ljestvice.

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!