Rukomet

Francuzi, Portugalci i Rusi potvrdili nastup na Europskom prvenstvu

Mihaela Bradovski • petak, 14.06.2019.
Francuzi, Portugalci i Rusi potvrdili nastup na Europskom prvenstvu
Foto: EPA

Rukometaši Francuske, Portugala i Rusije kroz susrete petog kvalifikacijskog kola izborili su nastup na Europskom prvenstvu koje će se iduće godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj...

Nakon kompletiranih pet kola u svih osam kvalifikacijskih skupina poznato je 10 sudionika Eura 2020., uz tri domaćina te Španjolsku kao branitelja naslova.

Prve su, još u travnju, svoje mjesto na Euru osigurale izabrane vrste Hrvatske, Njemačke i Slovenije, dok je isto ove srijede uspjelo Sjevernoj Makedoniji, Danskoj, Mađarskoj i Latviji.

Dan kasnije ovom su se društvu priključili i portugalski, francuski te ruski rukometaši. Od 10 sigurnih selekcija prvu poziciju uoči nedjelje i posljednjeg kola osigurali su izabranici Line Červara te Njemačka i Danska.

Šesto kolo tako će biti odlučujuće u borbi za druge pozicije unutar skupina 1, 2, 3 i 8, dok je u skupini 4 i 6 jedina nepoznanica vezana za prvu poziciju. Tek je u skupini 7 sve jasno, Mađarska se na Euro plasirala s prve, a Rusija s druge pozicije. U skupini 5 u igri su tri sastava - Češka, Bjelorusija i s najmanje izgleda Bosna i Hercegovina.

Ždrijeb skupina Europskog prvenstva održat će se 28. lipnja u Beču.

Skupina 4

Zahvaljujući 33:27 slavlju u međusobnom susretu s Estonijom, rukometaši Nizozemske natjecanje u skupini 4 završili su na trećoj poziciji. Time su zadržali nade da se u konkurenciji trećeplasiranih sastava mogu izboriti za mjesto na Euru.

Što se samog susreta petog kola tiče, Estonija je na svojoj strani imala raspoloženi trojac Celmins-Toom-Voika koji je od 27 pogodaka postigao ukupno 18, no nizozemski je sastav pokazao širinu te u konačnici uvjerljivo slavio pred ne više od 400 gledatelja. U pobjedničkom sastavu po četiri su zgoditka postigli Kooijman, Schagen, Smit i Smits.

Rezultati by SofaScore

Skupina 6

Unutar skupine 6 i francuska i portugalska izabrana vrsta odradile su zacrtano i prije susreta posljednjeg kola rezervirale kartu za siječanjsku smotru.

Izabranici Didiera Dinarta slavili su s nevjerojatnih 37:17 na gostovanju kod Litve. Već do odlaska na odmor francuski je sastav svoju prednost digao na +10 da bi u idućih pola sata tu razliku samo podebljao.

I dok su se u pobjedničkom sastavu svi osim Dipande upisivali u listu strijelaca kod domaćina su Barbarskas i Dumčius postigli 10 pogodaka od ukupno 17 svog sastava, uz skromnih dva zgoditka Montpellierova Truchanovičiusa. U dresu Francuske najraspoloženiji je bio Remili s osam preciznih šuteva.

Osam bodova iz dosadašnjih pet susreta izvukli su i reprezentativci Portugala kojima će ovo biti prvi nastup na europskoj smotri od 2006. godine. No za razliku od Francuske sastav Paula Pereire nije imao lak posao u Bukureštu.

Domaća vrsta držala je prednost od prve minute pa sve do posljednjih 20, no nakon 15:15 sve dalje otišlo je na stranu Portugalaca koje je sa sedam zgoditaka predvodio Pedro Portela. Jedan manje na drugoj je strani, u konačnih 19:24, ugradio Simicu.

Rezultati by SofaScore

Skupina 7

Dan nakon Mađarske na popis putnika za Euro svoje je ime dodala i Rusija. Gostovanje u Italiji okončala je 30:23 pobjedom uz osam pogodaka Kiseljeva te šest Dibirova i Žitnikova.

Toliko je na drugoj strani postigao i Andrea Carlo Parisini, a iako u jučerašnjem susretu nije uspjela kreirati još jedno iznenađenje Italija je u ovom kvalifikacijskom ciklusu pokazala značajan napredak sva puta svladavši Slovačku.

Rezultati by SofaScore

Skupina 8

Rukometaši Crne Gore nisu dopustili iznenađenje nakon što su na domaćem terenu u prvom kolu upisali tek 24:24 protiv Farskih Otoka. Puni plijen u uzvratnom susretu, koji je završen s Roganovićeva vrsta može zahvaliti prije svega strijelcu 11 pogodaka Milošu Vujoviću.

Domaća selekcija tek je sredinom prvog dijela, i to nakratko, bila u egalu, a konce njene igre u ovom 21:24 porazu vodili su Gunnarsson Djurhuus i Berg Hansen. U posljednjem kolu Farske Otoke čeka dvoboj sa svjetskim prvacima.

Rezultati by SofaScore

Kvalifikacije za Euro, peto kolo, 13. lipnja:
Rumunjska - Portugal 19:24
Litva - Francuska 17:37
Estonija - Nizozemska 27:33
Italija - Rusija 23:30
Farski Otoci - Crna Gora 21:24

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!