Košarka

Od Zadra, preko San Antonija pa do Slovenije - osvojio je sve što se moglo osvojiti

Petar Jenjić • subota, 15.06.2019.
Od Zadra, preko San Antonija pa do Slovenije - osvojio je sve što se moglo osvojiti
Foto: EPA

Tony Parker odlučio je reći zbogom košarci nakon 18 godina u NBA ligi, četiri osvojena prstena i s naslovom europskog prvaka s Francuskom. Karijeru je zaključio jedan od najboljih europskih igrača posljednjih 20 godina...

Nakon 18 dugačkih sezona u NBA ligi, Tony Parker odlučio je reći zbogom profesionalnoj košarci i zaključiti karijeru. Dugogodišnji igrač San Antonio Spursa i francuske reprezentacije jedan je od najboljih europskih igrača u proteklih 20 godina, a nakon što se odlučio umiroviti i Dirk Nowitzki, od "velike trojke" ostao je samo Pau Gasol.

Počeci

Sve je za Parkera krenulo još 2000. godine i to u Zadru. Bio je dio odlične generacije koja je "izrodila" nekoliko sjajnih košarkaša poput Borisa Diawa, Ronyja Turiafa i Mickaela Pietrusa. Na drugoj strani u finalnoj utakmici Europskog prvenstva našla se mlada Hrvatska za koju su igrali Marko Popović, Krešimir Lončar, Marin Rozić i Zoran Planinić. Nakon dva produžetka Francuska je slavila sa 65:64 i rastužila Jazine. Razigravač Francuske ubacio je 17 koševa i ponio titulu najkorisnijeg igrača natjecanja.

"Rekao mi je: "Treneru, igrat ću u NBA ligi jednog dana i Francuska će me prepoznati kao sjajnog igrača." Nevjerojatno je kako je s 18 godina imao takvo samopouzdanje. Mislio sam da može igrati u NBA ligi, ali nisam vjerovao da će postati ovakav igrač kakav je sada", kazao je njegov trener iz U-18 reprezentacije Claude Bergeaud.

Draft

Svoj NBA put krenuo je u lipnju 2001. godine kada je otputovao iz Frankfurta za Chicago. Nakon puta od 15 sati stigao je na odredište, a prvi workout odradio je upravo sa San Antonio Spursima. Međutim, premoren od leta, nije oduševio. Član front-officea Lance Blanks, 34-godišnji umirovljeni košarkaš, potpuno ga je nadigrao, a Parker razočaran otišao.

"I njemu i menadžeru sam rekao da je premekan i da tražimo nekoga s više agresivnosti. Bio je nonšalantan, kao da je u kafiću ispred Monarta u Parizu, pije čašu vina i jede croissant. Nije mu se to činilo tako važnim", kazao je godinama kasnije trener Gregg Popovich.

Još nekoliko treninga odradio je s drugim momčadima, ali ponovno mu se ukazala prilika da trenira sa Spursima. Tada je oduševio, a Spursi nisu imali dvojbe da je to igrač kojeg žele u svojoj momčadi. Draft na kojem je kao prvi izbor biran Kwame Brown, nakon njega Tyson Chandler i Pau Gasol, a nešto kasnije i Joe Johnson, Parker je bio 28. pick.

NBA

Nakon samo pet utakmica u prvoj sezoni zamijenio je Antonija Danielsa na mjestu prvog razigravača momčadi. U 77 utakmica bio je starter, a zaključio ju je s vrlo dobrih 9.2 poena, 4.3 asistencije i 2.6 skokova. Nisu to bile impresivne brojke, ali su pokazale da itekako zna i može. Već u svojoj drugoj sezoni te je brojke gotovo udvostručio, a i stigao do prvog NBA prstena. Spursi su u finalu bili bolji od New Jersey Netsa s 4-2, a Francuz je bilježio 15.5 poena u doigravanju.

Dvije godine kasnije u finalu su pali Pistonsi u sedam utakmica, Parker je još malo pojačao svoje brojke, no u nijednom finalu nije pokazao više nego je to bilo u sezoni 2006./07. Nakon regularnog dijela sezone San Antonio bio je treći na Zapadu s omjerom 58-24 te se probio do svog novog finala. Na drugoj strani stajali su Cleveland Cavaliersi, po prvi puta predvođeni LeBronom Jamesom.

Iako je to finale 2007. godine bilo jedno od najslabije gledanih, to Spursima apsolutno nije bilo važno jer su protivnika pomeli s 4-0. Tony? Bio je nepremostiva prepreka za sve koji su mu se našli na putu. 27 poena i sedam asistencija u prvoj, 30 poena u drugoj, 17 poena u trećoj i 24 poena u četvrtoj utakmici. Apsolutno zasluženo osvojio je nagradu za najkorisnijeg igrača finalne serije, prvi Europljanin kojem je to pošlo za rukom.

Što još treba dodati? S tri prstena i titulom najkorisnijeg igrača finala, Parker je "letio" terenom prepun samopouzdanja. Tako je 5. studenoga 2008. godine stigao do svojih rekordnih 55 poena na jednoj utakmici, a "žrtva" su bili Minnesota Timberwolvesi. Rekord u asistencijama stigao je u finalu Zapada pet godina poslije, 18 dodavanja u utakmici protiv Grizzliesa.

Četvrti prsten stigao je sedam godina nakon trećeg. Iako je bio jedan od istaknutijih igrača, Kawhi Leonard pobrao je svijetla pozornice u finalnoj seriji protiv Miami Heata. U studenom 2015. godine s Manuom Ginobilijem i Timom Duncanom upisao je 541. zajedničku pobjedu u NBA ligi čime su prestigli veliki Bostonov trojac Larry Bird, Kevin McHale i Robert Parish koji je imao 540.

Svemu lijepom jednom dođe kraj, pa tako i spomenutom trojcu. Svoju posljednju utakmicu u dvorani San Antonio Spursa odigrao je, prvi i jedini puta u karijeri, u dresu jedne druge momčadi. Zadnju sezonu odigrao je u Charlotte Hornetsima, a prije nekoliko dana odlučio je reći konačno zbogom košarci kojoj je jako puno dao.

Francuska

Naravno, poseban dio potrebno je posvetiti reprezentaciji kojoj se uvijek vrlo rado odazivao. U polufinalu Eurobasketa 2005. tijesno je poražena od Grčke, da bi u utakmici za treće mjesto potpuno pregazila Španjolsku. Upravo je Furija zaustavila Francuze na posljednjem koraku šest godina kasnije u Litvi. Nakon bronce, stiglo je i srebro, a 2013. u Sloveniji, Parker i Francuska dočekali su svojih "pet minuta".

Nije se činilo da će tako biti nakon prve i druge grupne faze tijekom kojih su upisali tri poraza. Međutim, kada je najviše trebalo odigrali su najbolje. Moglo se to prvo vidjeti u četvrtfinalu protiv domaćina i deset tisuća navijača u Areni Stožice. Za ulazak u finale čekala je mrska Španjolska, reprezentacija koja je osvojila zlato na dva prethodna natjecanja.

Parker je bio taj koji je vukao svoju momčad tijekom prve četvrtine, a kada je dobio malo predaha, Španjolci su napravili bijeg. Međutim, u trećoj četvrtini Francuzi pojačavaju i dolaze u egal, frcalo je sa svih strana, a u konačnici smo morali gledati produžetak nakon što su branitelji naslova promašili šut za pobjedu. Sve je, više-manje, u posljednjim trenucima, išlo u ruke Parkeru. Razigravač je u produžetku bio i više nego miran s linije slobodnih bacanja, a njegova reprezentacija uspjela je prelomiti utakmicu u svoju korist.

Konačno stanje: 32 poena i šest skokova za igrača utakmice. U finalu je čekala Litva koja je bila bolja od Hrvatske. Završio je susret s 12 koševa, no to nije bilo bitno jer kada je bilo potrebno uskočili su i drugi. Francuska je slavila sa 80:66 i po prvi puta u povijesti osvojila naslov prvaka Europe. Parker je proglašen igračem turnira s 19 poena u prosjeku.

Dvije godine kasnije, nisu uspjeli obraniti naslov pred domaćom publikom, Španjolska je slavila u polufinalu nakon produžetka. Osvojena bronca bila je ujedno i posljednja medalja bogate reprezentativne karijere od koje se oprostio nakon Olimpijskih igara u Riju i ispadanja u četvrtfinalu.

Kada se sve zbroji i oduzme

Četiri naslova NBA prvaka, najkorisniji igrač finala 2007., šest puta All-Star, tri puta u drugoj najboljoj momčadi sezone, jednom u trećoj najboljoj momčadi sezone, prva rookie petorka, dva puta najbolji strijelac Eurobasketa, najkorisniji igrač Eurobasketa 2013., jedno zlato, jedno srebro i dvije bronce s reprezentacijom Francuske.

"Puno toga utjecalo je na moju odluku o odlasku u mirovinu. Na kraju dana, ako ne mogu više biti Tony Parker i boriti se za titule, ne želim više niti igrati košarku."

Već je od ranije imao problema s ozljedama i znao je kako sve teže hvata korak s mlađim igračima. Kada više ne ide, ne ide. Znao je to Parker i odlučio kako je ovo najbolje za njega. Ono najbolje za jednog od najboljih europskih igrača posljednjih 20 godina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!