Nogomet

Zekićev Šerif stari Dinamov poznanik, Saburtalo će teško i s Moldavcima

Branimir Korać • srijeda, 19.06.2019.
Zekićev Šerif stari Dinamov poznanik, Saburtalo će teško i s Moldavcima
Foto: Davor Sajko

Dinamo će u drugom pretkolu Lige prvaka igrati protiv Šerifa iz Moldavije ili Saburtala iz Gruzije. Moldavce Dinamo jako dobro poznaje, a Gruzijci su apsolutna nepoznanica...

Šerif Tiraspolj

Zoran Zekić još jednom će smišljati taktiku za Dinamo, naravno, ako prođe Gruzijce. Šerif iz Tiraspolja mogao bi tako čak četvrti put u zadnjih deset godina stajati Dinamu na putu u Europi, dva puta Dinamo je uredno odradio posao, a jednom je ispao i to u prvom međusobnom srazu 2010. godine kada je eliminiran nakon jedanaesteraca.

O Šerifu se puno toga znam, riječ je o mladom klubu koji je zadnjih gotovo 20 godina vladar moldavskog nogometa. Klub je osnovan 1997. godine i vrlo brzo preuzeo je tron na kojem je godinama bio Zimbru iz Kišinjeva. Već u sezoni 2000/2001 osvojio je svoj prvi naslov prvaka, a od tada samo dva puta nije na kraju sezone bio prvak. 2010/2011 titulu je uzela Dacia dok je Šerif bio drugi, a u sezoni 2014/2015 prvak je bio Milsami, Dacia je završila na drugom mjestu, a Šerif je bio treći.

Dvojica Hrvata sa Šerifom su osvajali naslov prvaka i to Zoran Vulić u sezoni 2015/2016 i prošle sezone Goran Sablić. Ove sezone na klupi Šerifa je Zoran Zekić i grabi velikim koracima prema novoj tituli. Nakon 13 odigranih kola Šerif je uvjerljivo vodeći na ljestvici s osam bodova više od drugoplasiranog Sfintula.

U 13 odigranih kola Šerif je postigao 33 pogotka i primio samo četiri, gol razlika mu je fantastična, ali nema izrazitog strijelca koji je postigao veliki broj pogodaka. Golovi su pravilno raspodijeljeni pa su tako s po pet golova najefikasniji bjeloruski reprezentativni veznjak Jurij Kendiš te Kamerunac Robert Ndip Tambe koji je u siječnju stigao na posudbu iz Cluja. Tambe ima nastupe i za kamerunsku reprezentaciju i trebat će ga pripaziti.

Jedina dva poraza ove sezone Šerif je upisao protiv Milsamija 1:0 kod kuće u četvrtom kolu te 1:0 u gostima kod Petrocuba u sedmom kolu. Dakle u preostalih 11 kola Šerif je ubilježio nevjerojatnu gol razliku 33:2.

U klubu su od Hrvata uz Zekića još i vratar Zvonimir Mikulić te Antun Palić, inače igrač koji je neko vrijeme proveo i u Dinamu.

Momčad je to s nizom stranaca, tu je i Poljak Jaroslaw Jach, inače igrač Crystal Palacea koji je prošle sezone bio na posudbi u Rizesporu, a onda je prebačen u Šerif, tu je i Ukrajinac Andrij Blizničenko koji je prošao ukrajinske mlade reprezentacije, Danac Patrick Pedersen, Španjolac Jose Angel Jurado, reprezentativac Burkine Faso Wilfried Balima, Brazilac Cristiano, Srbin Vladimir Kovačević koji je na posudbi iz Kortrijka, Brazilac Leandro te novopridošli Ukrajinac Artem Hordijenko koji je stigao iz Zorje.

Ukupna vrijednost momčadi prema Transfermarktu je 11.23 milijuna eura, a najskuplji su Kendiš i Jach koji vrijede 1.1 milijun eura.

Saburtalo Tbilisi

Drugi potencijalni Dinamov protivnik je Saburtalo iz Tbilisija, gruzijski prvak, klub koji je poput Šerifa mlad, ali za razliku od Šerifa, prošle godine stigao je do svoje prve titule prvaka Gruzije.

Saburtalo je osnovan 1999. godine i igra na igralištu Bendela kapaciteta tribina svega 1800 ljudi.

I gruzijsko prvenstvo traje kao i moldavsko, a Saburtalo se nalazi na vrhu ljestvice. Doduše ne tako uvjerljivo kao Šerif u Moldaviji, ispred drugoplasiranog Dinama iz Batumija ima samo bod prednost dok trećeplasirani Dinamo iz Tbilisija kasni šest bodova.

Prvi strijelac dosadašnjeg dijela gruzijskog prvenstva dolazi također iz redova Saburtala i to Laša Šindagoridze koji ima i iskustvo igranja izvan Gruzije s obzirom da je nastupao za mađarski Balmazujvaros.

Inače Šindagoridze je eksplodirao ove sezone i dosad nije imao ovako produktivnih sezona. Da je igrao ovako dobro i efikasno i ranije, zasigurno bi upisao i pokoji nastup u dresu reprezentacije Gruzije što još nije učinio.

Inače vrijednost Saburtala je još niža nego Šerifova, momčad ukupno košta 5.78 milijuna eura, a najskuplji su s po 500 tisuća eura Giorgi Kohreidze i Vagner Goncalves.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!