Nogomet

Darijo Srna - kraj jedne fantastične karijere

Jan Šneler • petak, 21.06.2019.
Darijo Srna - kraj jedne fantastične karijere
Foto: FaH

Ono što se nagađalo proteklih dana, sada je dobilo konačnu potvrdu. Darijo Srna zaključio je svoju aktivnu igračku karijeru i nogometni put nastavljao kao pomoćni trener u Šahtaru iz Donjecka...

Umirovio se jedan od najvećih hrvatskih bekova svih vremena. Nećemo pretjerati ako kažemo da je "kopačke o klin" objesio jedan od najboljih nogometaša Hrvatske od neovisnosti ove male zemlje. Preko 19 godina duga profesionalna karijera, velikih 536 nastupa za Šahtar iz Donjecka, 134 nastupa za nacionalnu reprezentaciju Hrvatske po čemu je rekorder i niz trofeja. Epilog je to jedne karijere, velike karijere, ali koliko god to bilo impresivno, nije to obilježilo veliku karijere Darija Srne.

Srna je uvijek bio profesionalan igrač (zaboravit ćemo onaj mali posrtaj s diskotekom i odlaskom na narodnjake prije Rusije kao i prilično čudnu suspenziju zbog navodnog dopinga), igrač koji će cijelog sebe dati na utakmici i po tome je zaslužio poštovanje svih navijača i ljubitelja nogometne igre. Karijeru je započeo u Hajduku u kojem je odigrao četiri sezone, upisao 84 nastupa i preselio u tada vrlo nepopularnu Ukrajinu, u redove Šahtara iz Donjecka. S ukrajinskim klubom napravio je nevjerojatni podvig. Osvojio je u narednih 15 sezona čak deset naslova prvaka Ukrajine, sedam puta bio je pobjednik Kupa Ukrajine, a 2009. godine podignuo je najvrjedniji trofej u svojoj karijeri. Kao kapetan momčadi osvojio je Kup Uefe.

U Ukrajini je ostao 15 sezona, skupio 536 nastupa i postao rekorder po broju nastupa tog kluba. Njegovo ime zlatnim slovima upisano je u povijest Šahtara, a u klubu na sam spomen njegova imena otvaraju se sva vrata. Kako i ne bi kada je poznato da u današnjem nogometu nije čest slučaj da neki igrač, pogotovo stranac, ostane čak 15 godina u jednom kolektivu. Svojom igračkom veličinom, ali i onom ljudskom, Srna je osvojio Ukrajince. Ne smijemo zaboraviti kako je puno toga napravio u trenucima kada je Donjeck bio usred ratnog stanja, kako se trudio da donira što više djeci, nesretnim obiteljima i ljudima koji su ostali bez svega.

Dobrih nogometaša, talentiranih igrača i onih koji su ostavili veliki trag u nogometu ima jako puno. Ipak, takvih igrača koji su ostavili jednak trag i kao ljudi, koji su pokazali toliku razinu srčanosti i ljudskosti, njih je jako malo. Srna je svoje veliko srce pokazao i u dresu Hrvatske. Kao što smo već rekli, skupio je 134 nastupa za Vatrene, postigao 22 pogotka i obilježio jednu veliku eru Hrvatske.

Vjerojatno će se svi sjećati Svjetskog prvenstva 2006. godine kada je protiv Japana promašio kazneni udarac. Proklinjali su ga mnogi, vrijeđali, ali on je par dana kasnije zabio protiv Australije za vodstvo Hrvatske. Kako drugačije nego svojim preciznim hicem iz slobodnog udarca. Ipak, hrvatske navijače, pa i autora ovog teksta, Srna je najviše osvojio na Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj.

Hrvatska je pobijedila Tursku, krenula sjajno na turnir, ali kapetan je nakon susreta saznao najgoru moguću vijest o smrti oca Uzeira s kojim je bio izuzetno vezan. Odmah nakon susreta odletio je avionom u Hrvatsku i nitko nije pomislio kako će se vraćati na europsku smotru. Uostalom, nogomet je prekrasna igra, ali je ipak samo igra. Postoje puno važnije stvari od nogometa i nitko ne bi jednu riječ prigovorio Srni da je rekao kako ipak nije potpuno spreman koncentrirati se na nogomet.

Ipak, kapetan se ponio nevjerojatno. Došao je na utakmicu s Češkom, poveo svoje suigrače u novu utakmicu, a njegov suze prilikom intoniranja himne rasplakala su mnoge. Snimka je obišla svijet, mnogi veliki igrači i novinari s divljenjem su pratili odlučnost jednog igrača, ljubav prema reprezentaciji, ali i prema ocu kojemu je na taj način htio odati počast.

Uz svu sreću koju nam je podarila hrvatska nogometna reprezentacija prošlog ljeta, toliko mi je žao što te 2016. godine nije bolje iskoristila i napravila veći rezultat. Srna je svakako kao dugogodišnji reprezentativac i kapetan zaslužio jedan veliki uspjeh s reprezentacijom za koju je toliko puno dao.

To će uostalom pratiti Srnu u njegovom daljnjem životu. Iako je imao brojne ponude velikih klubova (Bayern ga je više puta htio dovesti u svoje redove), on je ostao vjeran Šahtaru. Ostao je vjeran klubu i nakon svih problema koje je Ukrajina imala tijekom građanskog rata. Srna je tijekom svoje karijere pokazivao kako je jednako veliki čovjek kao što je veliki igrač, a svi se nadamo kako će jednake uspjehe redati kao trener. To mu od srca svi želimo.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis21.06.2019. u 15:27
    nema se što dodati: vanserijski igrač i izuzetna osoba!
    cameosis