Nogomet

Plan priprema prvoligaša: Svaki klub sa svojim ambicijama, neki će igrati više, a neki manje

Jan Šneler • subota, 22.06.2019.
Plan priprema prvoligaša: Svaki klub sa svojim ambicijama, neki će igrati više, a neki manje
Foto: Pixsell

Početak je priprema hrvatskih nogometnih klubova te smo se odlučili napraviti mali pregled priprema hrvatskih prvoligaša. Većina momčadi već naveliko radi na pojačanjima, dok po običaju drugi čekaju pravi trenutak za osnaživanje momčadi...

Dinamo

Prijateljske utakmice:
22.06. Olimpija
27.06. Cracovia
02.07. Austria Klagenfurt
03.07. Dekanija
06.07. Oldenburg

Dinamo na pripreme ne kreće u punom sastavu jer su neki igrači dobili duži odmor zbog reprezentativnih obaveza. Neki poput Nikole More, Ivana Šunjića, Lovre Majera i Danija Olma još su s mladim reprezentacijama na Europskom prvenstvu. U klubu također više ne stanuju Marijo Musa i Ante Majstorović koji su napustili klub, a na pripreme nisu krenuli Luka Menalo, Sadegh Moharrami i Jan Lecjaks koji će u narednim tjednima pronaći nove angažmane.

Što se tiče dolazaka, osim Ive Pinte, niti jedan novi igrač nije došao u klub, ali to je razumljivo jer je tek početak priprema. U klubu vjerojatno još čekaju rasplet oko Olmova transfera koji će se dogoditi nakon njegovog nastupa na Euru. Nije tajna da će se Dinamo pojačati, uostalom to je logično s obzirom na apetite momčadi i nastojanja da se izbori nastup u Ligi prvaka ove sezone.

Pripreme će Modri provesti u Sloveniji, a nakon pet prijateljskih utakmica očekuje ih sredinom srpnja susret protiv Rijeke u Superkupu te vjerojatni susret protiv Šerif Tiraspola 23. ili 24. srpnja u drugom pretkolu Lige prvaka.

Rijeka

Prijateljske utakmice:
21.06. Brava
29.06. Celje
05.07. Sochi
09.07. APOEL

Riječani također ne počinju pripreme u punom sastavu. Nekolicina reprezentativaca još je na odmoru, a Robert Murić dio je mlade reprezentacije na Euru. Riječani su za pripreme također odabrali Sloveniju, točnije Kranjsku Goru, na kojoj će odigrati dva prijateljska susreta protiv Sochija i APOEL-a.

U svom trening kampu odigrat će još dvije utakmice, proti Brava i Celja. Slično kao u Dinamu, u Rijeci još uvijek rade na transferima, ali ništa još decidirano nisu odlučili. Igor Bišćan dobio je osvajanjem Kupa Hrvatske veliki kredit kod uprave te je za očekivati da će dobiti odriješene ruke što se tiče transferne politike.

Rijeka kreće u europsku sezonu tek početkom kolovoza tako da će biti dovoljno vremena da Riječani slože kompetitivnu momčad za novu sezonu. Na Rujevici protiv Varaždina 20. srpnja Rijeka otvara novu sezonu HT Prve lige, a kao što smo rekli sredinom srpnja očekuje ih i ogled protiv Dinama u Superkupu.

Osijek

Prijateljske utakmice:
26.06. Cluj
29.06. Orenburg/Dinamo Moskva
02.07. Banik Ostrava
03.07. Mattersburg
06.07./07.07. Nepoznat protivnik
Srpanj Kopenhagen

Za razliku od Dinama i Rijeke koji polako kreću u pripreme, u Osijeku ne odmaraju. U klubu su bili vrlo aktivni što se tiče transfera, novi igrači postali su Ante Majstorović koji je došao iz Dinama te Vedran Jugović koji je stigao iz korejskog Jeonman Dragonsa. Potencijalno dobar posao s napadačem u Osijeku su napravili dovođenjem Antonija Mancea. Mance se nije naigrao u Nantesu prošle sezone, ali radi se o 23-godišnjem igraču koji još ima vremena za napredak.

Iz kluba su definitivno otišli Ezekiel Henty, dok je Muzafer Ejupi otišao u Slaven Belupo. U klubu također planiraju odraditi velik broj prijateljskih utakmica protiv renomiranih protivnika. Na popisu su Cluj i Kopenhagen, a još se očekuje peti suparnik protiv kojeg će Osijek igrati 6. ili 7. srpnja. Pripreme će odraditi od 24. lipnja u austrijskom Kreischbergu.

U Osijeku očito žele dobar ulazak u novu sezonu. Prvi ogled u Europi očekuje ih 25. srpnja protiv boljeg iz ogleda Titograda i CSKA Sofije te Osječani definitivno žele napraviti dobar rezultat u Europskoj ligi ove sezone. S obzirom na to da gradnja novog stadiona na Pampasu napreduje prema planovima, u Osijeku definitivno ne manjka ambicija. Do kraja prijelaznog roka treba očekivati još nekih promjena i zvučnih pojačanja.

Hajduk

Prijateljske utakmice:
21.06. Solin 4:1
29.06. Krilja Sovjetov
30.06. Aluminij
03.07. Slask
04.07. Zarja

U Hajduku će osjetiti problem s ranim početkom natjecateljske sezone. Nitko od klubova to ne voli, ali realnost je takva da će Hajduk već 9. srpnja igrati prvu utakmicu kvalifikacija za Europsku lige protiv malteške Gzire United. S obzirom na protivnika u prvom pretkolu, ali i mogućih u drugom pretkolu, Bili mogu biti mirni do trećeg pretkola, no svejedno susreti se moraju odigrati.

Što se tiče pripremnih susreta, nakon jučerašnjeg ogleda sa Solinom koji je odigran povodom 100. obljetnice kluba, Splićane očekuje još četiri ogleda u Sloveniji. Protivnici su srednje zahtjevni, ali dovoljno dobri da se Hajduk pripremi za dugo europsko ljeto. Transfera još nije bilo puno i u Hajduku vjerojatno čekaju rasplet europskog ljeta.

U slučaju boljeg rezultata, u klubu bi vjerojatno bili spremniji odriješiti blagajnu za neko kvalitetnije pojačanje. Prema nekim informacijama blizu kluba je brazilski napadač William koji je prošlu sezonu proveo u portugalskom Chavesu. Ipak, za sada se radi samo o naklapanjima te nemamo informacije o službenoj ponudi.

Sinišu Oreščanina čeka zahtjevno ljeto, kratak period za pripreme, ali u klubu vjeruju kako imaju kvalitete za veći iskorak ove sezone. Još jednom ponavljamo, moguća pojačanja uvelike će ovisiti o uspjehu Hajduka ovoga ljeta. Splićani vjerojatno neće biti nositelji u trećem pretkolu i uz nekog jakog protivnika, lako je moguće da europska avantura završi sredinom kolovoza što automatski znači i nemogućnost dovođenja kvalitetnijih pojačanja.

Gorica

Prijateljske utakmice:
22.06. Nogometni sindikat
25.06. Malmo
29.06. Radnički Niš
03.07. Maribor
06.07. Tabor Sežana
10.07. Tuzla City
13.07. Inđija
17.07. Mezokovesz Zsory

Gorica je izabrala sedam protivnika za prijateljske utakmice, a neki od protivnika jako su interesantni i Sergej Jakirović će sigurno imati dobar pregled mogućnosti svoje momčadi nakon ovih priprema. Što se tiče odlazaka iz momčadi i dolazaka igrača, toga će svakako biti.

Gorica je svjesna kako je razvojni poligon za mnoge igrače i kao što su već prodali Dinamu Iyayija Atiemwena, moguće je da će se neki drugi klub zagrijati za igrača Gorice. Stalna fluktuacija igrača može donijeti problema u svlačionici i atmosferi u momčadi, ali zasad se čini kako to u klubu rješavaju jako dobro.

Sva pojačanja još nisu predstavljena, navodno se spremaju još neka za novi pokušaj Gorice da dohvati Europu, a ono što znamo je da je potpisao Maks Juraj Čelić koji je došao iz Varaždina, a igra poziciju centralnog braniča. Gorica ima jako dobar kostur momčadi iz prošle sezone, nekolicina igrača vrlo je vrijedna Jakiroviću i ako uspiju zadržati tu jezgru te na to dodati nekolicinu pojačanja, momčad iz Velike Gorice ponovno bi mogla biti visoko plasirana.

Lokomotiva

Prijateljske utakmice:
03.07. Zeeland
07.07. NAC Breda
10.07. Sporting Lokeren
12.07. Club Brugge
14.07. Genk

Lokomotiva je prošle sezone doživjela veliki udarac i ostvarila prilično slabo šesto mjesto. To automatski znači kako ove sezone ponovno Lokomotiva neće igrati kvalifikacije za europska natjecanja. S jedne strane to je dobra stvar za klub jer objektivno ovako mogu odraditi pune pripreme koncentrirajući se isključivo na ostvarivanje što boljeg rezultata u domaćim natjecanjima.

U klubu su se ponovno odlučili za pripreme u Nizozemskoj. Drugu godinu zaredom Lokomotiva će odigrati dosta prijateljskih utakmica protiv renomiranih i jakih nizozemskih i belgijskih momčadi. U klubu će kao svake godine biti velikih promjena. Za sada je pozicija Gorana Tomića sigurna i iza njega su stali direktor Božidar Šikić i članovi uprave kluba.

Za sada je poznato da je klub napustio Ante Majstorović koji je bio na posudbi iz Dinama te da su se u redove Modrih barem privremeno vratili Neven Đurasek i Jan Lecjaks. Iako je tek kraj lipnja, bilo je dosta dolazaka. Iz austrijskog LASK-a stigao je Dušan Joković kojemu Zagreb nije stran jer je prošlu sezonu proveo na posudbi u Sesvetama. Također došli su mladi srpski reprezentativac Vanja Vučičević i bivši igrač Mladost iz Kaknja Filip Arežina, a nakon posudbe u klub su se vratili Antonio Majcenić i Marko Tolić.

U Lokomotivi su pozitivni prije ulaska u novu sezonu, a cilj svakako ne mora biti visoko postavljen s obzirom na rezultatski podbačaj netom završene sezone. Tomić svakako ima znanja i trenerske kvalitete te bi u slučaju da složi dobru momčad, Lokomotiva mogla bit izuzetno konkurentna.

Slaven Belupo

Prijateljske utakmice:
28.06. Kapošvar

U redovima Slaven Belupa imaju u planu odigrati nekolicinu pripremnih susreta, ali za sad su izašli isključivo s ovim protivnikom. Protiv mađarskog Kapošvara, koji je u netom završenoj sezoni osigurao promociju u Prvu ligu, Farmaceuti će igrati 28. lipnja nakon čega nastavljaju drugi dio priprema.

U klubu nije bilo velikih dolazaka ili odlazaka mada su u Koprivnici zadovoljni s dovođenjem Muzafera Ejupija iz Osijeka. Napadač je nešto što treba Slaven Belupu i s ovim transferom misle da su riješili taj problem. Što se tiče odlazaka, Rodrigue Bongongui nije zadovoljio te odlazi u slovensku Tabor Sežanu, dok je Luki Menalu istekla posudba iz Dinama.

To je zasad to, međutim jasno je kako će u klubu još proučiti tržište i pokušati se pojačati. Početak sezone neće biti lagan jer ih u pra četiri kola očekuju Osijek, Dinamo, Rijeka i Hajduk. Neće biti nimalo ugodno s takvim protivnicima igrati već na samom početku, mada u slučaju nekog pozitivnog rezultata, nismo sigurno da bi se u klubu bunili.

Inter Zaprešić

Prijateljske utakmice:
22.06. Aluminij
29.06. Zrinjski Mostar

U Zaprešiću danas planiraju susret s Aluminijem dok ih za tjedan dana očekuje ogled protiv mostarskog Zrinjskog. Osim tih susreta, u klubu najavljuju još četiri ogleda. Iz samog popisa igrača koji su pristupili pripremama vidi se kako je velik broj novih imena u sastavu što jasno znači kako će Samir Toplak opet imati zahtjevan zadatak sve uskladiti i posložiti kako bi funkcioniralo na najbolji mogući način.

U klub se vratio veznjak Tomislav Mazalović koji je proveo posljednjih godinu dana u Mađarskoj. Također nakon više od tri godine vratio se i Frano Mlinar. Od njih dvojice koji će u novoj sezoni uzeti ulogu kapetana i dokapetana, Toplak očekuje najviše.

Klub su ipak napustili brojni igrači poput Karla Muhara, Tomislava Haramusteka, Andrije Kaluđerovića, Ivana Kelave, Nikole Raka, Roberta Miškovića, Jasmina Čelikovića i drugih. Kako i sam trener ističe, osim nekolicine igrača koji su stigli, Inter mora dovesti barem još četiri-pet pojačanja (stoper, napadač, krila) kako bi mogao biti konkurentniji.

Istra 1961

Prijateljske utakmice:
Nemamo podataka

Istra 1961 pripreme za nadolazeću sezonu odrađivat će u Štinjanu i Medulinu te će prijateljske utakmice dogovarati s momčadima koje će također biti tamo na pripremama. Iz tjedna u tjedna saznat ćemo protivnike s kojima se Istra 1961 planira pripremiti za novu sezonu.

Nova sezona bit će izazovna za Istrane jer će opet doći do velikih promjena u momčadi, još jednom na klupu je stigao novi trener i trebat će to sve uskladiti u vrlo kratkom roku. Uspjeh je definitivno postignut činjenicom da se nije ispalo iz HT Prve lige, ali ove sezone posao bi mogao biti teži i trebat će puno mudrosti i dobrih pojačanja kako bi u klubu mogli razmišljati o izbjegavanju posljednjih mjesta.

Varaždin



Prijateljske utakmice:
Željezničar
Velež

Momčad Varaždina za točno pet dana odlazi na Kupres gdje će ostati osam dana i u tom periodu odraditi prijateljske susrete protiv Željezničara i Veleža. U planu su još četiri prijateljskih susreta, no u klubu ne znaju točan raspored. Varaždinci su ušli iz Druge HNL u HT Prvu ligu i njima će dobar start natjecanja biti iznimno važan.

Dosadašnji trener Branko Karačić otišao je s tog mjesta, a prema informacijama koje imamo danas bi trebao biti poznat novi trener Varaždina. Klub koji dođe iz drugoligaškog društva u većini slučajeva ima nešto slabiju momčad od stabilnijih prvoligaša. Upravo zato, Varaždin će morati dosta raditi na pojačanju, privući što više iskusnijih igrača s dugogodišnjim stažom koji će biti na neki način mentori njihovim mlađim igračima.

Dugo je Varaždin čekao ulazak u HT Prvu ligu i bila bi prava šteta kada bi odmah po ulasku ispali iz natjecanja. Ambicije su sigurno velike, podršku publike imaju, ali treba reći kako jednako tako treba ostati čvrsto na zemlji i prije svega pokušati ponoviti uspjeh koji je napravila Gorica prošle sezone. Vrlo mirno, u tišini, Goričani su osvojili šesto mjesto i prilično iznenadili.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!