Košarka

LeBron i Davis imat će dosta toga za reći u nikad zanimljivijoj utrci za prvaka

Sportnet • nedjelja, 23.06.2019.
LeBron i Davis imat će dosta toga za reći u nikad zanimljivijoj utrci za prvaka
Foto: EPA

Ljetni NBA mercato ove godine ponudit će mnogo uzbuđenja. Pregršt je zvijezda u ponudi, bilo kao slobodni igrači, bilo putem tradea. Vjerojatno najveći potez već je povučen. Anthony Davis je u blockbuster tradeu postao igrač Los Angeles Lakersa. New Orleans Pelicansi pristali su poslati svog najboljeg igrača u Hollywood, a zauzvrat su dobili Brandona Ingrama, Lonza Balla, Josha Harta te tri picka prve runde uključujući ovogodišnji četvrti izbor na draftu…

AUTOR: L.M.

Što ova razmjena znači za sadašnjost i budućnost ovih dvaju ekipa?

New Orleans Pelicans

Kada je krajem siječnja Anthony Davis izašao u javnost sa zahtjevom za trade, bilo je jasno da Pelikane čeka rebuilding. Los Angeles Lakersi odmah su agresivno krenuli po udavaču za LeBrona Jamesa, ali su naišli na rampu generalnog managera Della Dempsa i Davis je ostao u Louisiani nakon isteka roka za razmjene u NBA ligi. Demps je dobio otkaz, a novi GM postao je David Griffin.

Pelicansi su iznenađujuće dobili bingo u vidu prvog picka pretvorenog u Ziona Williamsona, a Griffin pokušao nagovoriti Davisa na ostanak. Nije uspio i uskoro je realiziran trade kojim je šesterostruki NBA all-star postao novi član Los Angeles Lakersa. U suprotnom smjeru stigli su Brandon Ingram, Lonzo Ball, Josh Hart i draft pickovi. Četvrti pick ovogodišnjeg drafta, kojeg su pretvorili u osmi, 17. i 35. izbor ove godine. Pick prve runde Lakersa 2021. godine, koji ako ne bude u top 8, ostaje pick Lakersa, a New Orleansu ide pick prve runde godinu kasnije, bez obzira na poziciju. Pick prve runde Lakersa 2024. ili 2025. godine, Pelikani biraju.

Josh Hart koristan je rotacijski igrač koji će pogoditi otvorenu tricu. Lonzo Ball je odličan obrambeni igrač, kvalitetan asistent dobrog pregleda igre, ali ne može pogoditi bunar. Brandon Ingram je predodređen za all-stara iako zasad nije ispunio očekivanja. Ball i Ingram imaju visoki plafon i vrijedi čekati taj potencijal, pogotovo u mladoj ekipi koja nije u win – now modu. Tu je i Jrue Holiday, all-star playmaker, odličan u oba smjera. Holiday i Ball bi trebali tvoriti obrambeno najopasniji backcourt lige. Zion Williamson jedan je od najiščekivanijih NBA prospekata zadnjih par godina. Nevjerojatni atleta fascinantne konstitucije. Visok 201 cm, težak 130 kilograma. Tu je i pregršt pickova. I sasvim solidna svota prostora na capu.

U kontekstu Pelicansa spominje se i Bradley Beal, makar je to zasad samo u sferi interesa. U svakom slučaju, Pelicansi su napravili odličan posao. U kratkom roku presložili su momčad, puni su talenta i budućnost izgleda jako svijetlo u Louisiani, a Pelikani ekipa koju definitivno vrijedi pogledati.

Los Angeles Lakers

Meanwhile in Los Angeles, LeBron James želio je drugog superstara s kojim se može nadati još kojem prstenu. Dobio je najdominantnijeg visokog igrača lige u liku Anthonyja Davisa. LeBron James dobio je što je htio, ali Lakersi su dobili i puno upitnika. Krenimo od rostera. Pod ugovorom su LeBron James, Anthony Davis, Kyle Kuzma, Moritz Wagner, Isaac Bonga i Alex Caruso. Po inicijalnim projekcijama, na capu bi trebali imati između 27,8 i 32,5 milijuna dolara. Po novijim projekcijama, prostor na capu je manji od 24 milijuna, zbog bonusa Anthonyja Davisa i pogrešnog tajminga tradea s New Orleansom.

Praznih mjesta na rosteru je puno, a manevarskog prostora malo. Pogotovo kad se uzme u obzir da LeBron želi još jednu zvijezdu. Najčešće spominjano ime jest Kemba Walker. Kada bi dotični pristao na znatan popust, ostaje pitanje kako popuniti ostale pozicije. Puno izglednija, a i kvalitetnija opcija bi bila trošenje preostalog novca na igrače koji mogu zabiti otvorenu tricu, letjeti u obrani i kojima ne treba lopta u rukama da daju svoj doprinos.

Jer James i Davis vole loptu u rukama. James i Davis su legitimni superstarovi i ponajbolji igrači lige. No, James i Davis imaju svoje upitnike. LeBron je lani prvi put propustio doigravanje. U kojem je već odigrao najviše minuta u povijesti. Godinu je stariji, godinu potrošeniji, milisekundu sporiji. Ponovno će morati igrati jako puno minuta. Anthony Davis je sklon ozljedama. Bio to prst, lakat, rame ili glava, nešto se uvijek dogodi. Ni jednu sezonu nije odigrao više od 75 utakmica, a kao što smo vidjeli, Lakersi nemaju, niti će imati širinu.

U narednoj sezoni utrka za NBA prvaka bit će nikad zanimljivija. Warriorsi su uzeli godinu pauze, uzrokovanu ozljedama Thompsona i Duranta. Boston je na prekretnici. Houston želi razmijeniti Paula, a dostupan je i Capela. Denver i Milwaukee su godinu iskusniji i treba ih uzeti u obzir. Raptorsi ovise o odluci Kawhija Leonarda, koji će prvim favoritom napraviti Clipperse, ako ne ostane u Kanadi.

Lakersi tu imaju što reći. Zdravi Lakersi. Odmorni LeBron. Ove smo godine vidjeli koliko naporni ritam utakmica i ubrzani tempo igre uzima svoj danak. Ne treba primjere tražiti dalje od velikog finala.

Lakersi su riskirali. Pokeraškim terminom išli su all in na ovu sezonu, eventualno sljedeću. Torontu je lani uspjelo, mnogima nije. Nezahvalno je komentirati šanse Lakersa, pogotovo dok nisu ni oni, a ni mnogi drugi, definirali roster, ali može se reći da će LeBron i Anthony Davis imati dosta toga za reći u doigravanju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinko Bilich23.06.2019. u 11:55
    Josh Hart i Lonzo Ball imaju veoma slične šuterske brojke! Jedan će zabiti otvorenu trojku, a drugi ne može pogoditi bunar?
    Dinko Bilich