Nogomet

Oni su zvijezde prijelaznog roka, ali nose sa sobom ogroman teret u nove klubove

Branimir Korać • četvrtak, 27.06.2019.
Oni su zvijezde prijelaznog roka, ali nose sa sobom ogroman teret u nove klubove
Foto: EPA

Tržište se zahuktalo i očekuju se veliki transferi ovog ljeta. Među onima koji će vjerojatno promijeniti klub nalaze se i četvorica igrača čija je kvaliteta neupitna, ali mogu predstavljati tempiranu bombu u svlačionici...

Biti zvijezda i veliko ime povlači za sobom i ponašanje koje je za primjer. Klubovi plaćaju igrače, ali navijači sve budno prate i oni su ti čija se riječ također sluša. Nerijetko se klubovi vode unutarnjim razmišljanjem i angažiraju igrače koji možda nisu po volji navijača, dogodi se i da neki svojim postupcima i igrama s vremenom dođu na zub navijača, ali to su sve uobičajene stvari za sve klubove.

Međutim postoje i oni koji prvenstveno svojim ponašanjem i prohtjevima itekako dižu tlak svima. Upravo u ovom prijelaznom roku četvorica takvih "velikana" mogli bi i vjerojatno će promijeniti klub. Bez obzira što se ponašaju kao primadone i što nisu omiljeni likovi u svlačionici, klubovi su spremni iskrcati desetke milijuna eura za njihove usluge.

Icardi nosi teret Wande Nare na leđima

Mauro Icardi briljirao je u dresu Intera, bio je kapetan, najbolji igrač, kritiziralo se argentinske izbornike zašto ga ne zovu u reprezentaciju, međutim s vremenom se sve to ispuhalo, a u Interu su definitivno izgubili strpljenje kada su krenuli pregovori oko produženja ugovora.

Wanda Nara je Icardijeva supruga, bivša televizijska prezenterica, model, a danas menadžerica. Menadžerica i supruga koja vodi glavnu riječ o Icardijevoj karijeri. Ona je bila ta koja je vodila pregovore s Interom, ona je bila ta koja je i bacala informacije medijima kako vezano uz pregovore, tako i iz same svlačionice što je posebno naljutilo Icardijeve suigrače.

Ivan Perišić imao je s Icardijem sukob u svlačionici nakon Narinih komentara u medijima koji su se dotaknuli hrvatskog reprezentativca i nije jedini. Priča kruži kako je dobar dio svlačionice okrenut protiv Argentinca, a sve zahvaljujući njegovoj supruzi.

Stvari su nekako hodale do trenutka kada su u Interu odlučili oduzeti Icardiju kapetansku traku zbog Narinih odugovlačenja i kompliciranja u procesu pregovora oko novog ugovora. Zanimljivo, Icardi se istovremeno i ozlijedio pa ne samo što je ostao bez kapetanske trake, prestao je i trenirati.

Danima je trajalo to natezanje, Nara je konstantno Icardija u medijima pokušavala prikazati kao žrtvu, vrlo često se sukobljavala s onima koji su tvrdili suprotno, posebno Antonijom Cassanom koji je na sve to gledao drugačije. I dok su iz Intera poručivali Icardiju da se treba priključiti treninzima kako bi ponovno uopće došao u konkurenciju za nastup, on je tvrdio da je ozlijeđen i da ne može.

Tlak je rastao i ljudima iz Intera i navijačima da bi se Argentinac konačno ipak vratio u postavu te je nastalo zatišje do kraja sezone. No bilo je jasno kako neće ostati u klubu, točnije kako će ga Inter pokušati podvaliti prvom zainteresiranom kupcu koji bude spreman ponuditi ozbiljniju svotu.

U jednom trenutku ozbiljnom se činila opcija prelaska u Juventus koji je na opće zgražanje svojih navijača bio spreman ponuditi zauzvrat i Paola Dybalu, no to se nije realiziralo. Spominjao se Icardi oko brojnih klubova, ali nema još uvijek ništa konkretno. Razlog? "Naslijeđe" koje nosi uz visoku cijenu.

Antonio Conte nije baš presretan s opcijom Icardijevog ostanka jer nije tip koji će lako trpjeti potencijale ispade njegove menadžerice, a svjesni su toga i u Icardijevom taboru. Inter ne popušta i ne želi ga pustiti za ništa, a Nara razmatra tužbu protiv Intera zbog - mobinga, te želi na taj način izvući slobodne papire.

Neymar - igračina, ali i primadona

Uz Neymara se kontroverze lijepe kao muhe na med. Nema nikakve dvojbe da je sjajan igrač, jedan od najboljih danas, ali i nema dvojbe da se (nesvjesno) trudi ponijeti titulu najomraženijeg igrača današnjice. Ponašanjem i na terenu i izvan njega.

Nedavno je u anketi Marce Neymar proglašen "najbesramnijim" glumcem u nogometu, odnio je uvjerljivu pobjedu s više od 60 posto osvojenih glasova. Na terenu za njega je uobičajeno i normalno naglašavati prekršaje, nisu rijetkost bili niti sukobi sa suigračima oko slobodnih i kaznenih udaraca, a sve ono što ide uz njega van terena samo je razlog više da svaki klub triput razmisli prije nego ga dovede.

Sjećamo se glumatanja i navlačenja kada se pojavio interes PSG-a i Neymar htio napustiti Barcelonu. Neprimjereno se ponašao na tim pripremama, interes mu nije bio nikakav, pokazivao je nervozu i činio je sve da u Barceloni kažu - u redu, možeš ići.

PSG je okolnim putevima platio odštetnu klauzulu i izbjegao Fifine sankcije, a Neymar je sav sretan otišao u klub u kojem nema Messija i u kojem će biti gazda. Novac koji mu je PSG ponudio bio je glavni razlog, ujedno se povukao i za tim da će on biti zaštitno ime kluba i da će se sve vrtjeti oko njega, ali nije sve bilo baš onako kako je zamišljao.

PSG još uvijek nije u Europi napravio ništa, a dogodilo mu se i da u ključnim utakmicama dvije sezone zaredom na Neymara nije mogao niti računati. Osim toga u francuskom prvenstvu braniči baš i nisu imali milosti za brazilsku zvijezdu, kasnije je Neymar plakao da ga suci ne štite, ali jednostavno je došao u ligu gdje se igra fizički puno čvršće nego u Španjolskoj i toga je prekasno postao svjestan.

Nije trebalo proći puno vremena da požali što je napustio Barcelonu i preselio u Pariz. Sve češće se govorilo o njegovom nezadovoljstvu i kako želi napustiti PSG jer ga protivnički igrači i suci ne respektiraju dovoljno (!), zatim nije mu se svidjela niti liga, niti činjenica da stadioni nisu konstantno puni, a u konačnici niti činjenica da PSG u domaćem prvenstvu nema konkurenciju, a u Europi opet ne može do velikog rezultata.

Na travnjaku i van njega bio je vidno nervozan, počeli su se protiv njega okretati i pariški navijači, a slika u javnosti postajala je sve lošija. Čini se da je i svima u klubu dosta njegovih ispada pa je tako i predsjednik kluba između redova poručio da tko uplati odštetu, može ga nositi.

Samo tko će? Barcelona i Real jedini su ozbiljni kandidati, Neymar bi u Barcu, iz španjolskih medija može se zaključiti kako Barcelona radi na njegovom dovođenju, ali opet, potpredsjednik kluba izašao je u javnosti s izjavom da Neymar ipak nije poželjan u Barceloni zbog načina na koji je napustio klub.

Pogba vodio rat s Mourinhom i predvodio tihi bojkot

Paul Pogba je u zadnje vrijeme okrenuo protiv sebe navijače Manchester Uniteda, a sve nakon izjave kako je spreman za novi izazov. Taj novi izazov je ili Juventus ili Real Madrid. Juventus ne krije da ga želi u svojim redovima, znaju to jako dobro i u Manchesteru, a isto vrijedi i za Real čiji trener Zinedine Zidane obožava Pogbu.

Pink-pong s Juventusom tako bi se nastavio i kako je Pogba silno želio napustiti Juventus da bi se vratio u voljeni Manchester United, sada silno želi napustiti United kako bi se vratio u Juventus. I sam je shvatio kako se s Unitedom neće naosvajati trofeja i onda je bolje otići linijom manjeg otpora i priključiti se nekom od legitimnih kandidata za najveće trofeje. U ovom trenutnu i Juventus i Real Madrid tu spadaju.

Shvatili su to i navijači Uniteda koji sada sve više preispituju Pogbin odnos s Joseom Mourinhom. Idu čak i toliko daleko da tvrde kako je Pogba predvodio tihu pobunu u svlačionici protiv Mourinha i da momčad zbog svega toga niti nije bila blizu potencijala.

U onom trenutku kada je Mourinho otišao, a Ole Gunnar Solskjaer preuzeo momčad, United je proigrao i počeo nizati pobjedu za pobjedom. Samo odjednom, a složit ćete se, Solskjaer još uvijek nije trener najviše moguće klase.

Kako god bilo, oko Pogbe su se svako malo vezale neke sitnije i krupnije aferice, nezadovoljstva, da bi sve na kraju kulminiralo ovom izjavom kako je "vrijeme za nove izazove", a jako dobro znamo što znači takva izjava u sportskom svijetu. To je soft verzija onog - pustite me iz kluba.

Otočki mediji tvrde kako su čak i suigrači Pogbi poručili kako bi stvarno za sve bilo najbolje da napusti klub kako bi se unio mir u svlačionicu i mogli normalno nastaviti s radom.

Adrien Rabiot - majka vuče sve konce i zapanjuje klubove

Igrač koji je propustio pola sezone jer je odbio produžiti ugovor, a da se zbog toga nije previše uzbuđivao je Adrien Rabiot. I dok Icardiju glavnu riječ u karijeri vodi supruga, kod Rabiota sve konce vuče majka Veronique. Ona je ta čija je riječ prva i posljednja, ali na žalost po Rabiota, ona je i zaslužna što nije igrao pola sezone i što dio klubova bježi od njega kao vrag od tamjana.

Rabiot nikada nije znao prešutjeti neke stvari pa je tako oštro komentirao i odluku Didiera Deschampsa da ga ne uvrsti među putnike za Svjetsko prvenstvo u Rusiju, ali nekako se sve to provuklo kao buntovni mladić tek će naučiti kako se treba postavljati i komunicirati.

Problemi s Parizom nastali su kada je Rabiot trebao produžiti ugovor, ali nije htio. Točnije postavljeni su takvi uvjeti da Parižani na njih nisu htjeli i mogli pristati.

Nije to prvi put, još 2014. godine kada ga je htjela Roma, majka je postavila takve uvjete da su Rimljani ljutiti napustili pregovore kada je tražila prije završnih razgovora o ugovoru, sastanak s trenerom.

Zanimljivo, iako je bio suspendiran, iako je riječ o mladom igraču, nije bilo neke velike inciijative da se Rabiot ispriča i nekako pokuša dogovoriti s Parižanima, jednostavno je čekao ovo ljeto i potencijalni novi transfer.

Manchester United bio je izgledna opcija, ali je odustao. Zatim i Barcelona, no već nakon prvih kontakata Katalonci su poručili hvala, ali ne. Sada je aktualan Juventus. Priznao je i Rabiot kako traju pregovori, ali posljednje tvrdnje iz talijanskih medija kažu - Juventus "upoznaje Rabiota". Pogađate, u pitanju su novi nebulozni zahtjevi koji se pokušavaju ugraditi u ugovor (dodatni bonus za njegovu majku kao menadžera prilikom potpisa ugovora), a prema drugim pričama i razgovor s Leonardom kao novim sportskim direktorom PSG-a.

Svi ovi igrači redom posjeduju visoku kvalitetu, ali i nose sa sobom ogroman teret. Klubovi koji ih žele dovesti u svoje redove trebat će puno živaca, razumijevanja, kompromisa i dobrog upravljanja ljudima ako mise zadržati mir u svlačionici. Sve su to sjajni igrači, ali i tempirane bombe koje mogu napraviti kaos u svlačionici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!