Tenis

Predstavljamo Wimbledon: Neizvjesna utrka tenisačica, Martić i Vekić u odličnoj su formi

Jan Šneler • ponedjeljak, 01.07.2019.
Predstavljamo Wimbledon: Neizvjesna utrka tenisačica, Martić i Vekić u odličnoj su formi
Foto: EPA

Ovogodišnji Wimbledon u ženskoj konkurenciji bit će izuzetno interesantan jer je velik broj tenisačica koje s pravom konkuriraju za naslov. Što se tiče hrvatskih predstavnica, od Petre Martić i Donne Vekić možemo očekivati dobre rezultate...

1. Ashleigh Barty

Iako je u tenisu, naročito ženskom, teško govoriti o istaknutim favoritkinjama, Ashleigh Barty mnogi će svrstati u kategoriju najvjerojatnijih osvajačica Wimbledona. Prva tenisačica svijeta, sjajna 23-godišnja Australka zaslužila je to sjajnom polusezonom koju je za sada obilježio naslov na Roland Garrosu.

Barty nije došla niotkud niti je nepoznata tenisačica, ali većina se iznenadila kako je uvjerljivo stigla do finala i za naslov svladala Marketu Vondroušovu. Australka je poznata i po svojem umirovljenju od tenisa i odlasku u kriketske vode, ali na sreću svih ljubitelja tenisa, vratila se i ove sezone postiže sjajne rezultate.

Što se tiče nositeljica, Barty nominalno ima lakši ždrijeb, ali puno je tu potencijalnih mina. Već u prvom kolu čeka ju Saisai Zheng, a do četvrtfinala protivnice bi mogle biti Donna Vekić, Gabriela Muguruza ili Belinda Benčić koja je 13. nositeljica. U njenom dijelu ždrijeba za put do polufinala su Angelique Kerber i Serena Williams koje smo svrstali kao naredne dvije favoritkinje za naslov tako da Australku čeka zahtjevan posao da ponovi veliki uspjeh iz Roland Garrosa.

2. Angelique Kerber

Njemačka tenisačica prošle je godine osvojila naslov u Wimbledonu i došla do svoje treće Grand Slam titule u karijeri. Ova sezona nije najbolje krenula za Kerber, nije bilježila sjajne uspjehe na Australian Openu i Roland Garrosu, ali njemačka tenisačica uvijek je nezgodna protivnica.

Kao što smo već rekli, nalazi se u zahtjevnom dijelu ždrijeba gdje ju potencijalno u četvrtom kolu očekuje Serena Williams, a u četvrtfinalu Barty. Ipak, u ženskom tenisu navikli smo na velika iznenađenja, naročito na ovako velikim turnirima tako da nije nemoguće da Kerber prođe do polufinala bez da se susretne s onim najjačim protivnicama.

Da je to moguće najbolje govori slučaj Barty iz Roland Garrosa gdje je u cijelom turniru Australka igrala samo s jednom nositeljicom i to Madison Keys u četvrtfinalu.

3. Serena Williams

Serena Williams je ženska inačica Rogera Federera. Čak i kada ne bilježi briljantne rezultate kao nekada i nije dominantna kao ranijih godina, morate ju staviti kao jednu od favoritkinja. Williams ima iskustva, 23 Grand slam naslova i zaslužuje veliki respekt. Čak i nakon pauze zbog trudnoće, Williams se ove sezone uspjela vratiti među top 10 najboljih tenisačica.

Mali problem ima zbog manjka igranja ove godine, dosta ozljeda i bolesti i to bi moglo biti otegotno za 37-godišnju Amerikanku. Također, slično kao i Kerber, niti nju ždrijeb nije mazio te je kao 11. nositeljica mogla izbjeći teže protivnice. U trećem kolu mogla bi ju čekati Julia Goerges, a za četvrto kolo smo već rekli Kerber. Bez obzira što ne izgleda dominantno kao nekada i karijera joj je blizu kraja, Williams nije tenisačica protiv koje bi se mogle protivnice opustiti i prekrižiti ju prije samog nastupa.

4. Ostale

Neki će nam zamjeriti što u krugu prve tri favoritkinje nismo uključili Naomi Osaku, simpatičnu mladu 21-godišnju Japanku koja je ove sezone osvojila Australian Open i trenutno je druga tenisačica svijeta. Razlog je vrlo jednostavan. Nakon osvajanja naslova US Opena prošle i Australian Opena ove godine, Osaka je upala u krizu zbog ozljeda i slabijih rezultata. Nije se proslavila u Indian Wellsu niti Miamiju, a zbog ozljeda je morala predati mečeve u Stuttgartu i Rimu.

Slabijim rezultatima možda je kumovala i odluka da se rastane s trenerom Sašom Bajinom nakon Australian Opena ove godine. Osaka je i dalje jedna od tenisačica na koju se treba računati na ovom turniru, poglavito jer ima status druge nositeljice, ali objektivno, teško ju možemo zamisliti na vrhu.

Od ostalih igračica koje bi mogle ostvariti dobar rezultat izdvojit ćemo Simonu Halep, Kiki Bertens, Petru Kvitovu i Karolinu Pliškovu. Pliškovu svakako treba uvrstiti među kvalitetnije tenisačice na ovogodišnjem Wimbledonu, poglavito njenu učinkovitu volej igru nakon odličnih servisa. Čehinja je oduševila mnoge igrom na Australian Openu kada je čudesno izborila povratak protiv Serene Williams i plasirala se u polufinale.

Pliškova ima dobar ždrijeb, od opasnijih protivnica do četvrtog kola tu su finalistica Roland Garrosa Vondroušova, Anna Kontaveit i Su-Wei Hsieh, a za mjesto u polufinalu vjerojatno će se boriti protiv Elina Svitoline, Anastasije Sevastove ili čak 24. nositeljice Petre Martić koja se nalazi u tom dijelu ždrijeba. U svakom slučaju treba pripaziti na Pliškovu koja bi iz drugog plana mogla daleko dogurati.

Bertens je također jedna od tenisačica koja bez obzira na mjesto četvrte nositeljice nije smatrana velikom favoritkinjom, ali bi svakako mogla iznenaditi. Nizozemka je ove sezone osvojila Masters u Madridu, pokazala znakove sjajne igre, no osim prošlogodišnjeg četvrtfinala na Wimbledonu, veće rezultate nije postizala na Grand Slam turnirima. Prilika je ovo za Nizozemku da iskoristi dobru poziciju nositeljice i napravi solidan pomak. Objektivno, od nje se očekuje prolaz u četvrto kolo i borba s Qiang Wang ili Elise Mertens za četvrtfinale.

Halep je u sličnoj poziciji, osvojila je Roland Garros prošle godine (tek prvi Grand Slam u njenoj karijeri) i od nje se očekuje veći pomak u Wimbledonu. Prije pet godina bila je u polufinalu, ali od tada je dva puta zapinjala u četvrtfinalu i po jednom u prvom i trećem kolu. Ždrijeb joj nije sjajan i imat će puno prepreka na putu do četvrtfinala, ali objektivno sve ispod četvrtog kola bio bi podbačaj za Rumunjku.

Kvitova je dva puta osvajala Wimbledon, ove sezone nastupila je u finalu Australian Opena, ali nažalost zbog problema s ozljedom koje su je primorale da otkaže nastup na Roland Garrosu sumnjamo kako će ostvariti bolji rezultat na Wimbledonu. Čehinju ne treba prerano otpisivati, ali s obzirom na konkurenciju u njenom dijelu ždrijeba i devetu nositeljicu Sloane Stephens, iznenađenje bi bilo kada bi prošla četvrto kolo.

Hrvatske predstavnice

Za Vekić smo već rekli da se nalazi u gornjem dijelu ždrijeba u kojem su Barty i Benčić. Prva protivnica Vekić bit će nezgodna Alison Riske i hrvatska tenisačica imat će od početka puno posla. Drugo kolo, u slučaju da prođe, trebalo bi donijeti nešto lakše protivnice, ali već treće kolo značilo bi dvoboj protiv Benčić. Vekić ima kvalitete za dobar rezultat, trava je njoj draga podloga što pokazuje finalom Nottinghama, ali trebat će puno mirnoće i dobre igre za prolazak u četvrto kolo.

Od Martić svi očekuju puno pogotovo s obzirom na sjajnu polusezonu koja je iza nje. Hrvatska tenisačica došla je do četvrtfinala Roland Garrosa gdje je tijesno poražena od finalistice Vondrouševe. Osvojila je ove sezone WTA turnir u Istanbulu, došla do četvrtfinala Madrida, a protiv Georges je poražena u polufinalu Birminghama prošloga tjedna.

Ždrijeb joj nosi Jennifer Brady u prvom kolu, a drugo kolo bolju iz ogleda Anastasije Potapove i Jil Teichmann. To su protivnice protiv kojih Martić može igrati i treće kolo bi trebala osigurati. Tamo će ju potencijalno čekati opasna 13. nositeljica Sevastova i to bi mogao biti veliki ispit za Martić. Treće kolo trebala bi ostvariti, a eventualni ulazak u četvrto bio bi odličan uspjeh.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!