Tenis

Čovjek zbog kojeg je Velika četvorka trebala biti petorka...

Slavko Boldin • ponedjeljak, 01.07.2019.
Čovjek zbog kojeg je Velika četvorka trebala biti petorka...
Foto: EPA

„Chum jetze!“, hrabrio se Federer svojim čuvenim uzvikom koji koristi baš kad zagusti i kad je situacija na terenu napeta. Međutim, s druge strane dolazila mu je rafalna paljba. Iako je pobjeđivao od Samprasa i Agassija do Nadala i Đokovića, na takvo nešto nije bio navikao. Pet je puta zaredom osvojio titulu u Flushing Meadowsu, no ovaj put izgubio je od 21-godišnjeg Argentinca...

„Ovaj čovjek, Juan Martin Del Potro, bit će sljedeći broj jedan, to je sigurno“.

Tako je nedugo nakon meča BBC-jev Jonathan Overend uobličio mišljenje većeg dijela teniske javnosti koja je svjedočila tom finalu US Opena 2009. S tri puta po 6-2 razbiti Rafaela Nadala u polufinalu i onda slomiti Federera u pet setova, uistinu je izgledalo da mladić nezadrživo ide prema krovu svijeta.

Moglo bi se reći da su do tog trenutka Juan Martin i Život bili prijatelji. Koračali su zajedno, ponekad se zezali, postavljali jedan drugome nogu, ali išli su ruku pod ruku. Tada Život, vjerojatno isprovociran tim velikim uspjehom, uzme jedan limun srednje veličine i pogodi Juanovu desnu ruku.

Osam mjeseci unaprijed, Juan Martin Del Potro leži u operacijskoj sali, prvi put. Zglob desne ruke želi pozornost i sprječava Argentinca da nastavi uništavati svojim forhendima. „Sad sam opušten, znam da će proći puno vremena, ali onda ću se vratiti na teren. Samo razmišljam o povratku i uživanju na terenu“, rekao je Del Potro nakon operacije. Život ga pozdravi zagonetnim osmjehom.

Sljedeće sezone polako je gradio formu. Od dva životna sna, osvajanja Grand Slam turnira i osvajanja Davis Cupa, prvi je ispunio pa je došlo vrijeme za lov na drugi. Tri godine nakon prvog Davis Cup finala, godina i pol nakon operacije. Opet je Španjolska bila kobna, a Rafael Nadal mu je vratio za poraz na US Openu. Davis Cup će još malo pričekati.

Uzme tada Juan Martin onaj limun i iscijedi ga do posljednje kapi. Baš kao što je njega iscijedilo olimpijsko polufinale u Londonu 2012. na terenima Wimbledona, gdje je s Rogerom Federerom odigrao najduži meč u povijesti na dva dobivena seta. I izgubio treći 17-19. Većina bi tu mentalno potonula, no on je za svoje Argentince dva dana kasnije uzeo broncu ni manje ni više nego – Novaku Đokoviću. U još jednom epskom meču, Đoković mu je vratio godinu dana kasnije u polufinalu Wimbledona. Bio je tada četvrti tenisač svijeta.

Vidi Život da stvari idu predobro. Tada uzme teniski reket i po jednim forhendom i bekendom prilično velikim limunima pogodi Del Potrovu lijevu ruku.

Kraj je 2015. godine. U zadnjih godinu i pol Juanu Martinu Del Potru dvaput su rezali zapešće lijeve ruke. Juan Martin u svemu tome više ne vidi smisao. Svako ustajanje iz kreveta je teško. Svaki pogled na teren još teži. Od nečega što je nekad bio razoran bekend ostao mu je samo „slice“. Ranking mu je 1045. mjesto.

Pa ipak, Juan Martin još jednom uzima te limune, cijedi ih do zadnje kapi, otpije dva gutljaja limunade i ostatak baca Životu u lice.

Osam mjeseci kasnije ponovno stoji na olimpijskom pijedestalu istovremeno u suzama sreće i tuge. Koji sat ranije izgubio je boj za zlato u Riju od Andyja Murrayja. U prvom kolu izbacio je Novaka Đokovića, a nakon što je u polufinalu 'nadrudario' Rafaela Nadala, imajući u glavi gdje se nalazio prije samo osam mjeseci, rekao je: „Sad imam srebro, više mi ne treba“.

U studenom iste godine na tri dana pretvorio je Arenu Zagreb u Arenu Buenos Aires. Trostruko manje argentinskih navijača očitalo je lekciju u navijanju Hrvatima, a njihov ljubimac zahvalio im je preokretom protiv Marina Čilića u trenutku u kojem je gubio 2-0 u setovima, a Argentina od Hrvatske 2-1. Uz nadahnutog Federica Delbonisa, osvojio je prvi Davis Cup naslov za Argentinu u četvrtom pokušaju.

Stvari nakon dugo vremena sjedaju na svoje mjesto. Del Potro 2.0 igra završnice turnira (titula u Indian Wellsu i finale US Opena 2018.), oduzima dah novim epskim dvobojima s 'Velikom četvorkom', a bekend polako vraća staru moć.

Nakon tri godine oporavljanja, vidno naživcirani Život upisuje brzinski tečaj 'Kozmičke NEpravde', zatim uzima bejzbolsku palicu i ispaljuje sav preostali mu limun (bar se to cijeli teniski svijet nada) u Del Potrovo desno koljeno.

Sadašnjost. U ponedjeljak počinje Wimbledon, od 2009. četvrti bez Del Potra. Tjedan dana ranije obavio je još jednu operaciju, ovaj put na desnom koljenu. Najprije se ozlijedio protiv Borne Ćorića u Šangaju krajem prošle godine, ove godine odigrao pet turnira, uključujući i četvrtfinale Rima u kojem je imao Đokovića na koljenima. U Queensu je opet osjetio koljeno, a doktori su rekli da je ići pod nož jedina opcija za nastavak karijere, a najbolja za budući život.

Teško je reći bilo što pametno, osim možda slegnuti ramenima i zapitati se zašto se sve to događa tom čovjeku. Jednostavnom, skromnom dečku, ako ne najboljeg, onda sigurno najrazornijeg forhenda u kontinuitetu na najvišoj razini tenisa, kojemu su ozljede oduzele mjesto u 'Velikoj četvorki'. Takva veličina, koja će u svakom ćošku svijeta naći skupinu ljudi koja će za njega navijati i nadglasati često brojnije protivnikove navijače, a čija će paralela u potpunosti izbezumiti jednu Meryl Streep. Jer tako to radi ne ovaj današnji ikonski, već pravi teniski romantik.

Juan Martin Del Potro 19. lipnja možda je odigrao svoj posljednji meč u karijeri. Davno nakon što bi to napravio svaki običan čovjek, počeo je razmišljati da je možda vrijeme da okonča svoju patnju. Više nema snage za još jednu limunadu, za novo hrvanje sa Životom. Ipak, kao i on sam, želimo se nadati da nije kraj. Da ćemo barem još jednom gledati kako ispaljuje te svoje projektile na Arthur Ashe stadionu. Preostaje nam samo nadati se da je Život za njega potrošio sve limune.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • NS01.07.2019. u 20:48
    Sjajan tekst, manje nisam ni ocekivao....
    NS