Ostali sportovi

Jan Jelenić novi prvak Hrvatske u snookeru

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 04.07.2019.
Jan Jelenić novi prvak Hrvatske u snookeru

U zagrebačkom snooker klubu The Nugget, odigran je najvažniji turnir Hrvatske snooker lige, Prvenstvo Hrvatske u snookeru u pojedinačnoj konkurenciji. Nastupila su 44 igrača, a ždrijeb je bio ustrojen po principu dvostruke eliminacije (svaki igrač je do osmine finala mogao izgubiti jedan meč i unatoč tome ostati u turniru).

U prvom kolu, zaigrali su igrači rangirani od 17. mjesta naniže i svi papirnati favoriti su opravdali taj status. Najdramatičniji meč odigrali su Dario Miočić (POT) i Antonio Dusper (Nugget), pri čemu je Miočić tek u završnici nadvladao svog mladog suparnika.

Drugo kolo, u kojem su se pobjednici iz prvog kola suprotstavili šesnaestorici najboljih, donijelo je pregršt uzbudljivih i krajnje neizvjesnih mečeva. Svakako treba izdvojiti tijesne pobjede Kreše Ceraja (Metropolis) protiv Darka Gašparovića (POT), Antonija Bezmalinovića (POT) protiv Renata Hermana (Nugget), a jednako napete mečeve i teške pobjede izvojevali su i Marinko Gojić (Nugget) protiv Marijana Marjanovića (POT) te Marko Rkman (Nugget) protiv Domagoja Sajka (POT). Malo iznenađenje priredio je Tin Topić (Nugget), koji je s maksimalnih 3:0 pobijedio hrvatskog reprezentativca Luku Lepesića (Mr.Q) te ga time poslao u repasaž.

U trećem kolu gotovo da nije bilo iznenađenja, favoriti Filip Bermanec (Mr.Q), Jan Jelenić (POT), Tin Venos (Mr.Q), Imran Ayaz Khan (POT) i Aleksandar Vučetić (Nugget), brzo su se kvalificirali u osminu finala, a, jedino je posrnuo drugoplasirani igrač HSL-a, Saša Novak (Mr.Q), kojeg je rezultatom 3:1 pobijedio vrlo precizni Krešo Ceraj (Metropolis), inače aktualni prvak države u konkurenciji parova.

Od šesnaest nositelja koji su svoj put do osmine finala morali tražiti kroz repasaž, nisu preživjeli igrači Nuggeta, Alexander Sabljak (izgubio 3:2 od klupskog kolege Topića), Marko Rkman (poraz od Nina Reskušića na posljednjoj kugli nakon punih šest sati igre), Ivan Švehla (poražen od Sajka u decideru) te Filip Šebek (svladao ga je Goran Puškaš) te igrač POT-a, Darko Gašparović, kojeg je uvjerljivo pobijedio Marinko Gojić.

Subotnja osmina finala više nije nudila mjesta za popravni ispit te su favoriti Jelenić, Vučetić, Ceraj, Lepesić, Venos i Ayaz Khan bez većih teškoća dohvatili četvrtfinale. Preostala dva meča ponudila su iznimno napete završnice i dok pobjeda Sajka protiv klupskog kolege Bezmalinovića ne predstavlja veliko iznenađenje, šok je doživio branitelj naslova prvaka i aktualni broj 1 u hrvatskom snookeru, Filip Bermanec, budući da ga je u infarktnoj završnici na crnoj kugli izbacio Saša Novak te time uvelike skrojio i novu rang listu Hrvatske snooker lige.

Pobjeda protiv prvog nositelja Novaku je dala krila te je u četvrtfinalu Sajko ispraćen u gledalište s maksimalnih 4:0, dok je Jelenić imao dosta sreće protiv Ayaza Khana, budući da je potonji od prva četiri framea dobio samo jedan, iako je u svakom imao veliku prednost. No, koncentracija mu je popustila u krucijalnim trenucima i mladi Puljanin je svaku pruženu priliku majstorski iskoristio i zasluženo se plasirao u polufinale. Lepesić je umalo prosuo veliko vodstvo protiv Ceraja i na kraju je morao ubaciti posljednju kuglu na stolu, čime se i on pridružio polufinalistima. Najveće iznenađenje četvrtfinala predstavlja dosta uvjerljiva pobjeda Vučetića protiv najtrofejnijeg hrvatskog igrača posljednjih godina, Venosa, koji je tim porazom propustio zasjesti na vrh ljestvice hrvatskog snookera.

Prvo polufinale između Aleksandra Vučetića (Nugget) i Luke Lepesića (Mr.Q) nije dugo trajalo, budući da je mladi reprezentativac zbog bolesti i iscrpljenosti potkraj prvog framea morao predati meč, a u drugom se Saša Novak (Mr.Q) iznimno dugo i uspješno odupirao Janu Jeleniću (POT), no, nakon što vodstvo od 2:1 nije uspio povećati, protivnik je preuzeo inicijativu i na kraju uspješno izbjegao decider, ubacivši crnu kuglu u šestom frameu, čime je stigao do pobjede vrijedne finala.

Finale je u prva četiri framea bilo vrlo neizvjesno i Vučetić je maksimalno koristio svo svoje iskustvo ne bi li se odupro mladom protivniku, no, nakon što je dospio u rezultatski zaostatak od 3:1, povratka više nije bilo. U posljednja dva framea, Jelenić je suvereno kontrolirao situaciju, da bi, poput Bermanca prošle sezone, u posljednjem frameu napravio i najveći break cijelog Prvenstva (68) te time zaokružio svoj uspješan nastup, nakon kojeg se po prvi put okitio titulom prvaka Hrvatske u snookeru. Ujedno je preuzeo i prvo mjesto na aktualnoj rang listi Hrvatske snooker lige te s vrha dočekuje nastavak sezone koji igrače očekuje u rujnu.

Aktualna TOP 10 rang lista Hrvatske snooker lige:
1. Jan Jelenić (POT) 4840, 2. Tin Venos (Mr.Q) 4495, 3. Saša Novak (Mr.Q) 4376, 4. Filip Bermanec (Mr.Q) 4332, 5. Imran Ayaz Khan (POT) 4080, 6. Aleksandar Vučetić (Nugget) 3760, 7. Antonijo Bezmalinović (POT) 3492, 8. Goran Puškaš (Mr.Q) 2972, 9. Luka Lepesić (Mr.Q) 2936, 10. Alexander Sabljak (Nugget) 2912.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!