Copa America 2019., nokaut faza, finale, 07.07.2019, 21:00 h
Brazil
Brazil 3:1 Peru
Peru

Brazil s igračem manje svladao Peru i deveti put osvojio Copa Americu

Jan Šneler • ponedjeljak, 08.07.2019.
Brazil s igračem manje svladao Peru i deveti put osvojio Copa Americu
Foto: EPA

U finalu ovogodišnje Cope America, domaćin turnira Brazil s 3:1 svladao je Peru i po deveti put došao do naslova...

Nakon dugih 30 godina Brazilci su dobili priliku organizirati završnicu Cope America i nakon dugih 12 godina pauze uspjeli su ne samo izboriti finale već i osvojiti naslov. Protivnik je bio Peru koji se našao u finalu nakon 44 godine. Zanimljivo, obje momčadi sastale su se i u trećem kolu grupne faze (5:0), a pobjedu je oba puta odnio Brazil.

Iako početak susreta nije bio idealan za Brazilce, do vodstva su došli već nakon 15 minuta. Peruanci su dobro izgledali na početku utakmice, organizirani i kompaktni, ali Brazil je rano poveo. Gabriel Jesus lijepo je pronašao Evertona koji sjajno utrčava u peterac i silovito pogađa za 1:0.

Sav dobar posao koji je Peru napravio u uvodu brzo je pao u vodu jer je Brazil igrao sve bolje. Sve se više činilo kako bi finalni susret mogao završiti jednako bolno za Peruance kao i susret u grupnoj fazi. Brazilci su igrali dobro, bili su iznimno rastrčani, ali slično kao Peru na početku susreta, usred dobre igre bili su kažnjeni.

U 40. minuti, nakon klizećeg starta Thiago Silva igrao je rukom u kaznenom prostoru, sudac je pokazao na jedanaesterac i pregledom snimke potvrdio svoju brzu odluku. Precizan je s bijele točke bio legenda Perua Paolo Guerrero koji je donio svojoj momčadi izjednačenje.

Ipak, Peruanci u sudačkoj nadoknadi rade klasičnu pogrešku. U glavama su vjerojatno već bili u svlačionici, a za to vrijeme Brazil je igrao. Neshvatljivo je Peru bio propustan u veznoj liniji, Arthur je proigrao Jesusa koji mirno poentira za novo vodstvo Brazila svega minutu prije kraja poluvremena.

Početkom nastavka, Brazil je imao nekoliko jako dobrih prilika. Udarce su okušali Roberto Firmino i Philippe Coutinho, ali do promjene rezultata nije došlo. Napadač Liverpoola uz Jesusa je bio najbolji pojedinac susreta. Nevjerojatno lako se kretao, bio izuzetno opasan, ali nažalost nije došao do zasluženog pogotka.

U 70. minuti Jesus nakon odličnog posla pokazuje i svoju drugu stranu. Već u prvom dijelu dobio je žuti karton nakon nepotrebno grubog starta, a sada je dobio drugu opomenu nakon još jednog pregrubog nasrtaja u skoku. Brazilci su ostali s igračem manje, a Peruanci su dobili veliku priliku da dođu do izjednačenja.

Peru je krenuo sve ofenzivnije, Brazilci su odlučili defenzivnije zaigrati, ali većih prilika nije bilo. Izbornik Perua radio je zamjenu za zamjenom, sve pokušao kako bi njegovi izabranici postigli još jedan pogodak, ali dočekao ga je šok u 86. minuti. Po drugi put na susretu, ovoga puta za Brazil, sudac Roberto Tobar Vargas iz Čilea pokazao je na bijelu točku.

Carlos Zambrano nepotrebno je srušio Evertona u kaznenom prostoru, a Tobar Vargas odlučio je ipak konzultirati VAR i nakon nekoliko minuta potvrditi kako je jedanaesterac čist kao suza. Izvođenju je pristupio Richarlison koji je preciznim udarcem postavio konačnih 3:1. Jedan od najsretnijih ovim pogotkom bio je Jesus kojega su kamere prikazale prilično nervoznog i uplakanog nakon isključenja.

Brazil je tako došao do devetog naslova prvaka Južne Amerike i to potpuno zasluženo s obzirom na izdanje prikazano u finalu.

Brazil - Peru Rezultati uživo

Copa America, finale:
Brazil - Peru 3:1

Copa America 2019., nokaut faza

finale

Brazil3:1Peru

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!