Tenis

Na današnji dan: Goran na krovu svijeta!

Petar Jenjić • utorak, 09.07.2019.
Na današnji dan: Goran na krovu svijeta!
Foto: Kristijan Komarica

Na današnji dan 2001. godine Goran Ivanišević u svom je četvrtom finalu na Wimbledonu uspio doći do svog prvog naslova...

9. srpnja 2001. godine ostat će zlatnim slovima upisano u sve knjige hrvatske povijesti. Goran Ivanišević na današnji je dan prije 18 godina završio svoju veliku sportsku, ali i životnu "kalvariju" i uspio se na krov svijeta.

Andre Agassi i dva puta Pete Sampras bili su kobni za Ivaniševića u finalima Wimbledona, a nakon onog trećeg, činilo se da je došao kraj. Nitko nije očekivao ovakav filmski završetak jednog velikog puta hrvatskog tenisača. Napravio je nešto što će se zauvijek pamititi.

Na turnir je stigao s pozivnicom i kao 125. igrač svijeta, a nizao je pobjede protiv Frederika Jonssona, Carlosa Moye, Andyja Roddicka, Grega Rusedskog, Marata Safina, a zatim i Tima Henmana u polufinalu koje je trajao tri dana.

U finalu je čekao Patrick Rafter koji je igrao svoje drugo uzastopno finale, nakon što je prethodne godine poražen od Samprasa. Bila mu je to prilika za treći Grand Slam naslov karijere, no nije se sve završilo onako kako je to želio.

Prva tri seta završena su sa 6:3, a dva su otišla na stranu Ivaniševića. Četvrti je set uzeo australski tenisač pa smo gledali odlučujući peti set, u odličnoj atmosferi na Centralnom terenu u All England Clubu.

Kod vodstva 7:6 Australac je stigao do 0:30, ali Ivanišević dobiva četiri uzastopna poena. U sljedećem gemu odlično je reternirao i oduzeo početni udarac protivniku. Preostalo je samo "zaključiti" posao. Međutim, u najtežem trenutku i ruke su bile najteže. Propustio je tri meč lopte, odservirao je i dvostruke pogreške, dok četvrta je prilika bila ta.

Opalio je servis, Rafter je lopticu vratio u mrežu - kraj. Goran je pao na travu u nevjerici, a sreći nije bilo kraja.

"Bojim se da će me netko probuditi i reći da nisam osvojio Wimbledon, dosta sam gledao kako drugi ljube trofej, sada je moj", kazao je nakon meča.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!