Nogomet

ANALIZA: Olmo će vjerojatno otići, Dinamo treba velika pojačanja želi li u Ligu prvaka

Jan Šneler • četvrtak, 11.07.2019.
ANALIZA: Olmo će vjerojatno otići, Dinamo treba velika pojačanja želi li u Ligu prvaka
Foto: Pixsell

Dinamo u novu sezonu kreće s velikim ambicijama. Prošlosezonski uspjeh i ulazak u osminu finala Europske lige nije prošao nezapaženo i navijači očekuju jednako dobar europski rezultat i ove sezone...

Prošla sezona bila je sjajna za Dinamo, iako završnica nije bila odrađena na najbolji način i izostalo je osvajanje Hrvatskog nogometnog kupa. Tako možemo i dati ocjenu Dinamove sezone. Ukupna ocjena odlična, početak sjajan, završnica osrednja. Na tome će sigurno inzistirati Nenad Bjelica i neće dozvoliti da njegovi igrači ispadanjem iz Europe pomisle kako je došao kraj sezone i svih napora. Iako je teško govoriti o lošim stvarima iz prošle sezone, mora se objektivno priznati kako kvaliteta igre u prvom i drugom dijelu sezone nije bila jednaka.

Jasno, velika nepoznanica je i Dinamov kadar. Još uvijek nema velikih transfera, ali to svakako treba očekivati u narednom periodu. Dani Olmo vjerojatno neće biti Dinamov igrač ove sezone i pitanje je trenutka kada će se finalizirati transfer o kojemu svi pričaju posljednjih pola godine. Taj odlazak Dinamu bi trebao donijeti značajna financijska sredstva, ali ona moraju biti jednako uložena jer bez obzira na kvalitete mlađih Dinamovih igrača i potencijal koji imaju, Olmo je bio najvažniji igrač Modrih.

Sve su češće glasine kako će klub u dogledno vrijeme napustiti i prvi vratar Dominik Livaković koji se polako pozicionira kao prvotimac u nacionalnoj vrsti što svakako doprinosi vidljivosti na sceni. Dinka Horkaša je Dinamo povukao iz druge momčadi, no teško je očekivati da mladi Dinamov vratar može samo tako skočiti u prvu postavu. Iz kluba je otišao Amir Rrahmani koji je znao krpati poziciju bek, a za Osijek je otišao Ante Majstorović koji u Dinamu niti nije bio već je bio posuđen Lokomotivi.

Što se tiče dolazaka, vrijedno je spomenuti povratak Ive Pinta koji će svakako pojačati deficitarnu poziciju desnog beka. Spominju se još neka imena, medijima se naveliko špekulira o dolascima igrača iz La Lige, ali za sada još nikakvih potvrda nema. Dinamo je ozbiljno zagrizao i za Luku Ivanušeca kojeg Lokomotiva ipak neće pustiti olako tako da bi Modri mogli skupo platiti talentiranog 20-godišnjeg veznjaka. Očigledno je kako Dinamo čeka prodaju Olma i još nekih igrača kako bi do kraja kolovoza kompletirao kadar.

Ipak, ako se uzme u obzir da sezona kreće od subote i da Dinamo već sredinom kolovoza očekuju susreti trećeg pretkola Lige prvaka, pojačanja su potrebna. Bez Olma ili još nekog igrača, Dinamo ne bi mogao biti konkurentan u Ligi prvaka, a pitanje bi li bio ozbiljan i u Europskoj ligi.

U subotu Modre očekuje susret protiv Rijeke u Superkupu, a tjedan iza toga dolazi i prvo kolo HT Prve lige protiv Lokomotive. Jasno, uz to krajem srpnja dolazi i prvi susret drugog pretkola Lige prvaka protiv boljeg iz ogleda Šerifa i Saburtalo Tbilisija. Prema rezultatu iz prvog susreta, Modri bi trebali putovati u Gruziju krajem srpnja.

Prvi cilj momčadi ovoga ljeta bit će ulazak u play-off fazu kvalifikacija za Ligu prvaka u kojem bi se trebali susreti s najjačim momčadima i barem izboriti grupnu fazu Europske lige. Za ulazak u Ligu prvaka jasno trebat će i sreće u ždrijebu, ali i značajno ulaganje u pojačanja. Bez dolazaka novih igrača, za Dinamo bi svakako, u sportskom smislu, bilo bolje da uđe u grupnu fazu Europske lige.

Prijelazni rok
Došli:
Ivo Pinto (desni bek iz Norwicha, besplatno)
Never Đurasek (veznjak iz Lokomotive, povratak s posudbe)

Otišli:
Amir Rrahmani (stoper u Hellas Veronu, 2 mil €)
Ante Majstorović (stoper u Osijek, 400 tisuća €)

Prijateljske utakmice
Dinamo - Olimpija 2:1
Dinamo - Cracovia 0:1
Dinamo - Austria Klagenfurt 2:0
Dinamo - Dekani 10:0
Dinamo - Orenburg 2:2

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!