Košarka

Hail Mary Houston Rocketsa

Sportnet • petak, 19.07.2019.
Hail Mary Houston Rocketsa
Foto: EPA

Najluđe ljeto ikad. Tako bi se najbolje opisala ovogodišnja NBA tržnica. Pregršt tradeova, superstarova koji su mijenjali ekipe i novih powerhouse momčadi. Zadnja blockbuster razmjena bila je između Houston Rocketsa i Oklahoma City Thundera koji su zamijenili svoje all star playmakere, uz nešto pickova...

AUTOR: L.M.

Ujedinjenje Hardena i Westbrooka izazvalo je burne reakcije u košarkaškom svijetu. Prvenstveno se to odnosi na brojne upitnike kako će njih dvojica funkcionirati i hoće li uopće.

Obojica su izrazito dominantni na lopti. Obojica imaju ogroman usage rate kroz karijeru. Usage rate, ili USG, bi bio količina posjeda ekipe koju je potrošio određeni igrač za vrijeme boravka na terenu u odnosu na ukupan broj posjeda svoje ekipe. Harden je lani predvodio ligu s USG od 40,5 posto, dok je Russ bio deseti s 30,9 posto.

Harden u zadnjih pet sezona nije imao USG manji od 31,3 posto, a Westbrook od prošlosezonskih 30,9 posto. Ukratko, obojica moraju imati loptu u svojim rukama. Ako uzmemo u obzir da im NBA liga neće dopustiti da igraju s dvije lopte jasno je gdje je najveći problem ovog ultradinamičnog dua.

Problem kod igrača koji moraju igrati s loptom, osim što im smeta kad je nemaju, je i što u pravilu nisu jako dobri u igri bez nje. Harden je najbolji na svijetu u trici iz driblinga. Ponajbolji na svijetu u iznuđivanju prekršaja u prodoru i odlasku na liniju slobodnih bacanja.

Westbrook je prava pošast u tranziciji i neustrašiv u zabijanju u reket. Obojica vole povući nakon obrambenog skoka, i kreiraju sebi prostor koji koriste za šut ili dodavanje. I obojica su navikli već godinama biti alfe u svojim ekipama.

Houston Rocketsi su Hardenova ekipa. Tako razmišlja James Harden, tako razmišlja Mike D'Antoni, tako razmišlja čitava organizacija. To Westbrook sigurno zna, i misli da je spreman prihvatiti. Ego je zeznuta stvar, a Russ ga nije mogao suspregnuti ni pored nedvojbeno boljeg Kevina Duranta. A priznati Hardenu prvenstvo znači dati mu i loptu.

Prošle su sezone obojica igrala u prosjeku 36 minuta po utakmici. Ne sumnjam da će im D'Antoni rasporediti te minute odmora na način da kad jedan igra, drugi odmara. To nam ostavlja 24 minute zajedno na parketu. U kojima se Westbrook mora prilagoditi.

Prošle sezone smo u Thunderu vidjeli jako puno situacija gdje bi se dogodilo da par napada završe George ili Schröder, i to par smislenih i organiziranih napada, da bi u sljedećem Russ uzeo loptu i napucao je nakon par sekundi. Jer mu nedostaje, a to se teško mijenja. Pogotovo kod zvijezda i pogotovo u kasnijem dijelu karijere. Primjer za udžbenike je Carmelo Anthony.

Koje je rješenje? Trka. Brža tranzicija, kraći napadi. Lani su Rocketsi bili 26. od 30 ekipa po broju posjeda na 48 minuta. Harden je dobar dio sezone igrao sam protiv svih i to dosta uspješno pa je takav plasman i logičan. Dvije godine prije, pak, Rocketsi su po istom rejtingu bili treća, odnosno šesta momčad lige. S ovakvim bekovskim parom morat će stremiti bržoj igri, otvorenom terenu i staroj poslovici - napad je najbolja obrana!

Rijetko tko napada i ore teren kao Russell Westbrook. Samo, takva igra uzima svoj danak, a sumnje u pad Russova atleticizma sve su glasnije i uvjerljivije. Westbrook ima 30 godina. Od 2013. godine, kada se Patrick Beverley zabio u njega, Westbrook je imao više zahvata na desnom koljenu. Zadnji, lani u rujnu.

Opet, triple-double sezona bila je tu, ali šuterski to je bila njegova najgora sezona još od rookie godine. 43 posto za dva, 29 posto za tri i 66 posto s linije slobodnih bacanja. Ouch! Kao što sam već napomenuo, Westbrook nije igrač koji donosi najpametnije odluke.

On je igrač koji neustrašivo napada, koji daje sve od sebe u svakoj utakmici i leti kroz reket. Ključ za njegovu sljedeću sezonu bit će kvalitetnija selekcija šuta, bolji postoci i zadržavanje svoje karakteristične agresivnosti na najvišem nivou. Sigurno da je jako motiviran svim napisima o njegovom početku kraja. Koljeno će morati slušati, a ego mirovati da bi uspio.

Generalni manager Rocketsa Daryl Morey slagao je momčad isključivo s jednim ciljem - srušiti Golden State Warriorse. I bio je blizu. Dinamika Zapada se promijenila. Splash brothersi više nisu favoriti. Sada su to momčadi iz Los Angelesa s brutalnim unutarnjim linijama. Za koje Morey nema rješenje pa je bacio svoj Hail Mary i ponovno spojio Hardena i Westbrooka.

Potez očajnika - vjerojatno. Može li ekipa Houstona u doigravanju nauditi ekipama iz LA-a? Teško. A tu su još i Jazzeri, Trail Blazersi i Nuggetsi. Koliko daleko mogu Rocketsi, nezahvalno je prognozirati, ali, jedno je sigurno, bit će ih vraški zabavno gledati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!