Rukomet

Mlađi kadeti otputovali u Azerbajdžan: "Prvi cilj nam je proći skupinu, to nam je ipak prvo natjecanje"

Sportnet, Petar Jenjić • subota, 20.07.2019.
Mlađi kadeti otputovali u Azerbajdžan: "Prvi cilj nam je proći skupinu, to nam je ipak prvo natjecanje"
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Mlađa muška kadetska reprezentacija Hrvatske otputovala je u Azerbajdžan na Europski olimpijski festival mladih (EYOF) koji se u toj zemlji održava od 21. do 27. srpnja ove godine...

Riječ je o natjecanju koje će okupiti oko 3500 sportašica i sportaša iz 50 europskih zemalja. Na programu je deset sportova, među kojima se nalazi i rukomet. Inače, ljetni Europski olimpijski festival mladih održava se od 1991., a Zimski od 1993. godine. Rukomet je stalno na programu Festivala od 1997. godine. Hrvatska je do sada osvojila dvije medalje i to obje brončane u muškoj konkurenciji. Prva je ostvarena 2009. godine u Tampereu, a druga u Gyoru prije dvije godine.

Pod stručnim vodstvom izbornika Nine Markovića mlađi kadeti pripremali se za to natjecanje dvadesetak dana, najprije u Kampu HRS-a u Zadru, a zatim u Sesvetama. Imali su i jedan prijateljski susret sa Saudijskom Arabijom koji su lako i uvjerljivo dobili.

Skupina u kojoj se nalaze je izuzetno teška, a najprije ih čekaju susjedi Slovenci koji su tradicionalno jaki u mlađim kategorijama, pa dvostruki pobjednici Festivala Francuzi, a za kraj i Island. Dvije najbolje momčadi iz svake skupine idu u polufinale, odnosno borbu za medalje. Treće i četvrto plasirani razigravaju za poredak od 5. do 8. mjesta.

Izbornik Marković kazao je kako pokušavaju malo smiriti nervozu koja se polako osjeća, ali je optimist po pitanju natjecanja.

"Posljednjih desetak dana mnogo smo radili na uigravanju linija, situacijama igrač više, igrač manje. Posebnu pozornost posvetili smo pronalasku koncentracije i mirnoće da se što manje griješi jer u ovoj kategoriji to je česta pojava i jako bitan segment. Nastojimo suzbiti nervozu koja se lagano osjeća, tim prije što je prvi susret sa Slovenijom, a on može mnogo toga odlučiti. Imali smo samo jedan prijateljski susret tijekom priprema sa Saudijskom Arabijom. Bilo je u toj pobjedi 32:26 i dobrih i loših momenata. Šteta je da nismo imali barem još koji pripremni susret jer ovo je njima ipak prvo veliko natjecanje. Mnogo bolje bi se upoznali kroz igru, nego kroz trening, ali što je tu je. Optimisti smo i vjerujemo u svoju snagu."

Turnir je najavio i mladi rukometaš Ivan Barbić koji ističe kako je prvi cilj prolazak skupine.

"Dobra je atmosfera i prava smo klapa. Prošli smo duge pripreme, nitko se nije ozlijedio. Prvi cilj nam je proći skupinu, a kasnije bih voljeli dobiti medalju. Ipak, to nam je prvo natjecanje. Najveća snaga hrvatske reprezentacije je srce jer se stalno borimo i nikad se nećemo predati."

Jako Neralić očekuje čvrste i dobre utakmice.

Ovo je bio jedan duži period priprema na kojima smo se dosta dobro pripremali i očekujemo zbog toga jako dobre rezultate. Sa svim protivnicima koje imamo u skupini smo dosad već igrali. Očekujemo čvrste i dobre utakmice, bit će teško, ali mislimo da smo kvalitetniji od njih."

Popis igrača:
DOMINIK KUZMANOVIĆ, MRK DUGO SELO
ZLATKO RAUŽAN, MRK DUGO SELO
FABIJAN GRUBIŠIĆ, MRK DUGO SELO
MATEJ MANDIĆ, RK IZVIĐAČ, LJUBUŠKI
IVAN BARBIĆ, RK SENJ
MISLAV OBRADOVIĆ, RK BJELOVAR
MARIN LISAC, RK DUBRAVA
ADAM ŠALIĆ, RK PPD ZAGREB
JAKOV NERALIĆ, RK PPD ZAGREB
MATEJ SVRŽNJAK, RK PPD ZAGREB
MISLAV TRNINIĆ, RK PPD ZAGREB
MARIO ZAKIĆ, RK MOSLAVINA
ROK MALIN, RK SISAK
DAVID ŠTRKOVIĆ, RK PPD ZAGREB
MATIJA CAR, RK MORNAR – CRIKVENICA

Stručno vodstvo:
NINO MARKOVIĆ, IZBORNIK
KREŠO IVANKOVIĆ, TRENER
IVAN DRAGIĆ, TRENER VRATARA
NIKOLA GOLUB, KONDICIJSKI TRENER
TOMICA MADJERČIĆ, TEHNIKO

Raspored utakmica Hrvatske:
Ponedjeljak, 22. srpnja
14:30 Hrvatska – Slovenija

Utorak, 23. srpnja
14:30 Hrvatska – Francuska

Srijeda, 24. srpnja
14:30 Hrvatska – Island

HRS

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!