Košarka

Na današnji dan: "Poštar" slavi svoj 56. rođendan

Petar Jenjić • srijeda, 24.07.2019.
Na današnji dan: "Poštar" slavi svoj 56. rođendan

Na današnji dan 1963. godine rođena je NBA legenda Karl Malone koja je gotovo pa svoju cijelu igračku karijeru provela u Utah Jazzu...

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji nikada nije osvojio naslov NBA prvaka definitivno je Karl Malone koji je rođen upravo na današnji dan 1963. godine.

Tijekom sveučilišne karijere igrao je za Louisianu Tech, a 1985. godine izabrala ga je Utah Jazz kao 13. pick drafta. Bio je to ujedno i draft na kojem je kao prvi biran Patrick Ewing.

Gotovo cijelu karijeru proveo je Utah Jazzu koja je bila najbolja momčad Zapada kasnih 90-ih, ali do naslova preko Jordana i Bullsa u dva navrata nije uspjela doći.

Kroz svoju karijeru ubilježio je ukupno 95 poraza u doigravanju, više od ijednog košarkaša. Posljednju sezonu odigrao je za Los Angeles Lakerse koji su poraženi u finalu od Detroit Pistonsa 2004. godine.

Svoju karijeru zaključio je s 36,928 poena (25 koševa u prosjeku) što ga svrstava na drugo mjesto vječne ljestvice iza Kareema Abdula Jabbara. Uz to je igrač koji je izveo, a zatim i najviše pogodio, slobodnih bacanja.

Bio je u najboljoj rookie petorci, jednom u drugoj najboljoj obrambenoj momčadi sezone, a tri puta u prvoj. Jednom je bio u trećoj najboljoj petorci sezone, dva puta u drugoj i čak 11 puta zaredom u prvoj. Dva puta bio je MVP All-Star utakmice, 14 puta igrao je All-Star utakmicu, a dva je puta bio najkorisniji igrač sezone.

Bio je član američkog Dream Teama koji je 1992. i 1996. godine osvojio zlatne medalje na Olimpijskim igrama. 2010. godine postao je dio košarkaške Kuće slavnih u Naismithu dva puta - jedno za svoju individualnu karijeru, a jednom kao dio spomenutog Dream Teama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!