Nogomet

Azerbajdžance predvodi hrvatski stoper, a idu na noge bivšem osvajaču Kupa pobjednika kupova

Sportnet • četvrtak, 25.07.2019.
Azerbajdžance predvodi hrvatski stoper, a idu na noge bivšem osvajaču Kupa pobjednika kupova
Foto: FaH

Današnji program u Europskoj ligi je vrlo bogat, igra se većina prvih utakmica drugog pretkola, a neke bude posebnu pozornost. Možda nije zvučan, ali zanimljiv je dvoboj klubova iz bivšeg SSSR-a, gruzijskog diva Dinama iz Tbilisija i azerbajdžanske Gabale...

AUTOR: I.M.

Momčad Gabale vrijedi 3.5 milijuna eura, a najskuplji igrač je hrvatski stoper Ivica Žunić. 350 tisuća eura vrijedni tridesetogodišnji branič počeo je u Tomislavgradu, a preko austrijskih niželigaša stigao do poljskog Tychyja koji ga 2014. pušta u ukrajinski Volyn. Nakon dobrih predstava odlazi u Orenburg, ali tamo igra tri utakmice i slijedi povratak u Ukrajinu, ovaj put u Čornomorec. Odradio je dobru sezonu i početkom 2019. potpisuje za Atyrau u kojem provodi pola godine da bi na ljeto potpisao za Azere.

Vodi ih mladi vojnik kluba, Sanan Gurbanov. Kao igrač u klubu je odigrao svega 13 utakmica 2006., ali šest godina kasnije dolazi na mjesto pomoćnog trenera. Svoju priliku dočekao je 2018. Vodio je momčad na 29 utakmica u kojima je ostvario samo deset pobjeda. Pod njim je Gabala ostvarila najlošiji ligaški rezultat u posljednjih šest sezona (četvrto mjesto), ali na životu ga drži osvojeni kup ove sezone što je ujedno i jedini trofej crveno crnih.

Igrački su dosta slabiji nego prošle sezone. Otišli su važni igrači poput Sabiena Lilaja, Joseph-Monrosa, Jamesa, Bezotosnyja i Vojislava Stankovića. Doveli su niželigaškog Španjolca Ferreiroua, Kamala Mirzajeva, Žunića i Christiana Kouakoua koji ima dobru francusku drugoligašku karijeru.

U Europi su nakon debitantskog ispadanja od Širokog imali dvije sjajne sezone u kojima su završavali u skupinama Europske lige, a putem izbacivali Čukarički, Panathinaikos, Apollon, MTK, Lille, Maribor i današnjeg suparnika Dinamo Tbilisi. Važnu ulogu u tim uspjesima imali su Filip Ozobić i Dodo. Stekao se dojam da će Qarabaq dobiti dugogodišnjeg ravnopravnog i partnera i rivala, ali brzo je uslijedio pad kako ligaškog tako i europskog. Posljednje dvije sezone ispadali su vrlo rano od Panathinaikosa i Progressa.

Dinamo Tbilisi je već odradio jedno pretkolo protiv andorskog Engordanyja i ubilježio dvije pobjede. U prvom susretu su slavili 6:0 pred tri i pol tisuće gledatelja. Brzo su otvorili bunker gostiju lijepim slobodnjakom, a nakon drugog pogotka u 21. minuti bilo je jasno da neće biti problema. U uzvratu su morali čekati do posljednjih deset minuta za novu pobjedu, ali da nisu podcijenili suparnika govori i podatak kako su u dvije utakmice uputili 45 udaraca ravnopravno podijeljenih. U okvir je išlo njih 23.

Trenutno su u nizu od devet uzastopnih pobjeda pa ni ispadanje iz kupa nije pokvarilo raspoloženje. Sezonu su počeli solidno, ali nakon osam kola upadaju u krizu i nižu četiri poraza u šest kola. Nakon toga slijedi spomenuta serija i preskaču Saburtalo i Batumi te nakon 21 kola gledaju ostatak tablice s vrha.

S obzirom da oslabljena Gabala nije u ritmu, mogu se nadati prolasku u treće pretkolo.

2015. su odmjerili snage u istom ovom natjecanju, a Gabala je slavila s 2:0 i 1:2. Gabalin Asif Mammadov je jedini igrao te utakmice.

Nije ih napustio nitko važniji, tek je Dmytro Ivanisenia završio u poznatijem klubu, Zoryi.

Doveli su senegalsko lijevo krilo Daffea iz iranskog Nassajia, Ganca Kwamea Karikarija, domaće ljevake Giorgija Kimadzea i Matea Kvirkviju te tri Ukrajinca - Šyšku, Kapilenka, Litovčenka.

Baza je napravljena prošle sezone kada su dovedeni današnji nositelji, Levan Kutalia, Mate Vatsadze, Levan Šengelia i vratar Jorge Perales. Nodar Kavtaradze koji ima učinak od sedam pogodaka i šest asistencija u 19 utakmica je ukraden Torpedu prije nekoliko tjedana.

Vrijednost momčadi je 6.7 milijuna, a najskuplje ime je Levan Šengelia čija je vrijednost 500 tisuća eura. U kadru imaju osam stranaca što je puno i za njihove i općenito za gruzijske pojmove. Šengelia u ligi ima učinak od 11 pogodaka i pet asistencija, a prati ga Kutalia s učinkom 10+3. Šengelia je zvučno prezime s obzirom da je Ramaz Šengelia bio dio najuspješnije Dinamove momčadi u povijesti i jedan od najboljih sovjetskih igrača tog doba.

S klupe ih vodi Španjolac Felix Vicente Miranda (41). Od srpnja 2018. bio je "rehab coach" u kineskom Dalianu, a početkom ove godine preuzima Dinamo s kojim je u 25 utakmica ostvario 16 pobjeda uz postignutih 50 pogodaka pa je posao trenera za rekovalescente vjerojatno prošlost. Jedina dosadašnja mrlja je ispadanje iz kupa od trećeligaša Meranija.

Odigrali su 157 Euro utakmica i ostvarili 69 pobjeda te 65 poraza.

Gledajući ovo stoljeće, najbolji rezultat je onaj iz 2004. kada su na putu do skupina Kupa UEFA-e izbacivali BATE, Slaviju i Wislu. U skupini s Newcastleom, Sportingom, Panionisom i Sochauxom nisu uspjeli stići do boda. To su ujedno i najzvučnija imena koje je Dinamo uspio izbaciti u posljednjih 40-ak godina kada su bili bolji od Legije.

Nakon tog uspjeha slijedi prolaz-ispadanje faza do 2011. kada iskorištavaju odličan ždrijeb i dolaze do playoffa gdje minimalno slavi atenski AEK. Od tada čekaju na dva uzastopna prolaza s obzirom da su u sedam sljedećih epizoda ostvarili ukupno dvije uspjeha te sedam ispadanja od uglavnom, po imenima jačih klubova. 2016. su se susreli s Dinamom iz Zagreba i pružili solidan otpor usprkos dva poraza. To je bio i jedini susret s hrvatskim predstavnicima.

Od 2002. do 2004. ih je vodio Ivo Šušak koji je osvojio prvenstvo, kup i Commonwealth kup.

Nakon njega od poznatijih imena koji su sjedali na klupu valja spomenuti Dušana Uhrina starog, Dušana Uhrina malog te Michala Bileka.

Ovojili su 16 naslova prvaka, a posebno je impresivan niz od 1990. do 1999. kada su osvojili prvih deset naslova gruzijskog samostalnog prvenstva. U sljedećih 19 sezona osvojili su još šest naslova, a samo jednom su vezali dva u nizu.

Posljednji naslov osvojili su 2015/2016 što je poražavajuće za velikana gruzijskog nogometa, ali na dobrom su putu da vrate naslov na Paičadze. Osim po broju naslova prvaka, rekord drže i po broju osvojenih kupova i superkupova, 13 i sedam.

1980/1981 ostvarili su najveći klupski uspjeh osvojivši Kup pobjednika kupova.

Na tom putu stajali su im grčka Kastoria, irski Waterford United, West Ham United, Feyenoord te u finalu u Dusseldorfu njemačka Carl Zeiss Jena. Kasnim pogotkom naslov im je donio Vitaly Daraselia koji je godinu i pol kasnije sletio autom u rijeku i preminuo u 26. godini. Rijeka je odnijela njegovo tijelo i završio je pokriven pijeskom pa su ga našli tek nakon 13 dana uz pomoć pasa tragača. Njegov sin Vitaly jr. je također bio nogometaš, a ime je dobio nakon što je Vitaly stariji prije utakmice s Napolijem rekao suigračima da će sinu nadjenuti ime strijelca prvog gola. On ga je postigao.

Da je ta generacija bila kvalitetna, govori podatak da su i sljeeće sezone igrali sjajno i kao branitelji naslova krenuli u novi pohod u kojem su izbacivali GAK, Bastiju, Legiju, a u polufinalu ih je izacio Standard iz Liegea predvođen Preud'hommeom, Geretsom i Ariejem Haanom. Slavna momčad dobila je svoju poštansku markicu 2002. godine.

2004. su pod vodstvom Ive Šuška osvojili Commonwealth of Independent States Cup, odnosno natjecanje klubova s područja bivšeg SSSR-a. Bio je to prvi i jedini naslov gruzijskog predstavnika, a najviše naslova ima moskovski Spartak, šest. Natjecanje je funkcioniralo 15-ak godina, a onda su krenula odustajanja, izbjegavanje utakmica s klubovima određenih država i 2012. postaje natjecanje za mlade reprezentativne momčadi. Nakon pet izdanja natjecanje se ukida, ali ulazi u riznicu Dinamovih trofeja. Na tom putu prošli su skupinu kao prvi, a od četvrtfinala do kraja nanizali bjeloruski Gomel, Šerif iz Tiraspola i Skonto iz Rige. Najbolji strijelac turnira bio je Vitaly Daraselia, mlađi.

Dinamovi igrači su bili dva puta proglašeni najboljima u Gruziji, Giorgi Kinkladze i Temur Ketsbaia. Kinkladze je ponovio uspjeh igrajući za Manchester City, a Ketsbaia za AEK.

Igraju na Boris Paichadze Dinamo Areni koja ima kapacitet 54.202, a 1979. zabilježena je rekordna posjeta protiv Liverpoola, 110.000. Stadion je do 1995. godine nosio ime po Lenjinu, a tada je preimenovan u čast velikog gruzijskog nogometaša koji također ima svoju poštansku markicu. 2015. su ugostili Barcelonu i Sevillu u vidu europskog superkupa, a ovi su im podarili ljepoticu u kojoj je konačnim rezultatom 5:4 nakon produžetaka slavila Barcelona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!