Nogomet

Vrlo ofenzivna Budućnost traži povijesni rezultat protiv organiziranih Ukrajinaca

Sportnet • četvrtak, 25.07.2019.
Vrlo ofenzivna Budućnost traži povijesni rezultat protiv organiziranih Ukrajinaca
Foto: EPA

Osječani će svakako "baciti oko" i na susrete između Budućnosti i ukrajinske Zorye. Bolji iz tih dvoboja igrat će protiv boljeg iz dvoboja između CSKA Sofije i Osijeka.

AUTOR: I.M.

Ako gledamo povijest, Budućnost je prolaskom protiv Narve rezultatski došla do kraja. Od prvog pojavljivanja pod crnogorskom zastavom do danas, maksimalan domet je prolazak jednog pretkola.

Ispadala je od Hajduka, Tamperea, Polonije, Brondbya, Flamurtarija, Slaska, Omonije, Spartaks Jurmale, Partizana, Genka i Trenčina. Dakle, nimalo nemoguć posao, ali do prošlotjednog prolaska protiv Estonaca, uglavnom su pričali o odličnom otporu koji su pružili Genku. S obzirom da su prošli samo sanmarinški Folgore, Baku i Rabotnički, nije čudno. No ova Budućnost nije loša, a u prilog joj ide suparnik koji je daleko od natjecateljskog ritma.

Iako od 2016. i ispadanja Oleksandrije i Vorskle kontra Hajduka i Lokomotive, Ukrajinci dobro guraju kad se priključe u kvalifikacije pa je tek Olimpik izbačen odmah, riječ je o mrvicu kasnijoj fazi, odnosno dva tjedna više priprema, pa Ukrajinci nisu loš ždrijeb u ovoj fazi.

Crnogorski predstavnik igra s vrlo visoko podignutom posljednjom linijom i bekovima koji isto tako napadaju jako visoko i ostavljaju ogroman prostor koji su koristili čak i Estonci, ali nisu imali realizaciju. Izbaci li Budućnost Zoryu, Skender junior vjerojatno neće moći zaspati od uzbuđenja jer se upravo protiv takvih momčadi najbolje osjeća. Iako Brnović najavljuje da u ovoj utakmici neće ići grlom u jagode, pitanje je može li s ovakvim profilom igrača igrati na sigurno.

S obzirom na braniče koje predvodi 19-ogodišnji kapetan Stefan Milić i koji rade početničke pogreške, zatvorena igra je pucanj u nogu, ali Brnović je pokazao dosad da zna što radi. Za ovu utakmicu vraća se najpoznatije i najskuplje ime Petar Grbić.

Zorya vrijedi nešto manje od 14 milijuna eura, a kao najskuplji igrač ističe se vratar Mykyta Ševčenko s milijun eura. Imaju zanimljiv skup igrača - Vitaliy Vernydub, bivši mladi reprezentativac Pylyp Budkivskyi, Maksym Bilyi, Igor Čaykovskyi, Silas, a jako su bitni ostanci bočnih igrača Mykhaličenka i Tymčyka koji su posuđeni od strane Dinama.

Doveli su nekadašnjeg reprezentativca svih omladinskih kategorija Vladlena Jurčenka iz danskog Vejlea, ali puno izgubili odlaskom kapetana Oleksandra Karavaeva u kijevski Dinamo.

Iako ih je preuzeo kvalitetni Viktor Skripnik koji je stigao iz Rige s kojom je osvojio duplu krunu, momčadi će trebati vremena da se navikne na život bez Jurija Vernyduba koji ih je vodio od 2011. godine i s kojim su igrali finale ukrajinskog kupa protiv Šahtara 2016.

Od 1973. do 2014. pauzirali su što se tiče Euro nastupa, a od tada su svake sezone u Europskoj ligi. Već prvi povratnički nastup bio je dobar s izbacivanjem Lazija i Moldea te minimalnim porazom od Feyenoorda u playoffu dok ih je sezonu kasnije u istoj fazi izbacila Legija.

2016. i 2017. su direktno završavali u skupinama, ali u jakim konkurencijama s Manchesterom, Fenerbahčeom, Bilbaom, Herthom, Ostersundom i Feyenoordom nisu uspjeli bolje od trećeg i četvrtog mjesta.

Prošle sezone su teškom mukom izbacili Bragu, a onda isto tako tijesno ispali od Leipziga. Po svemu sudeći Budućnost ne bi trebala predstavljati problem, ali zbog svega napisanog prije, moraju biti oprezni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!