Nogomet

Na današnji dan: Odlično branio, još bolje pucao slobodne udarce, Jose Luis Chilavert slavi 54. rođendan

Jan Šneler • subota, 27.07.2019.
Na današnji dan: Odlično branio, još bolje pucao slobodne udarce, Jose Luis Chilavert slavi 54. rođendan
Foto: Martina Japundžić

Prije točno 54 godine, na današnji dan rodio se jedan od najboljih i najuzbudljivijih vratara svih vremena, Paragvajac Jose Luis Chilavert...

Paragvajska nogometna povijest izuzetno je bogata. Igrači poput Julija Cesara Romera, Luisa Vargasa Pene, Aurelija Gonzaleza, Arsenija Erica ili modernijih Roque Santa Cruza, Oscara Cardoza i Nelsona Valdeza obilježili su nogometnu povijest Paragvaja, ali i svijeta. Ipak, jedno ime često se ističe na svim tim popisima, a to je Jose Luis Chilavert.

Dugogodišnji vratar Paragvaja s kojim je skupio 74 nastupa često se smatran jednim od najboljih vratara svih vremena. Čak tri puta bio je proglašen najboljim vratarom svijeta po Institutu za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), bio je u najboljoj momčadi na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, a prema World Socceru proglašen je jednim od 100 najvećih nogometaša svih vremena. Jedini je Paragvajac na toj listi.

No, bez obzira na sjajnu vratarsku karijeru i imidžu odličnog čuvara među vratnicama, Chilavert će ostati vječno upamćen po svojim sjajnim šuterskim sposobnostima. Ponajprije mislimo na slobodne udarce koje je izvodio s velikom preciznošću, rijetko karakterističnom za golmane. U svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri ubilježio je 728 nastupa za sve momčadi i upisao čak 59 golova. Za Paragvaj je u spomenutih 74 nastupa postigao osam golova.

Chilavert je oduševljavao publiku, postavljao nove standarde i srušio brojne rekorde. Njegovi pokušaji nisu uvijek bili uspješni što je i logično i nažalost nikada se nije upisao u listu strijelaca na Svjetskom prvenstvu. Došao je dva puta vrlo blizu, protiv Bugarske 1998. godine i Slovenije 2002. godine. Protiv Slovenije je okušao udarac s nevjerojatnih 35 metara i umalo postigao pogodak.

El Buldog, kakav mu je bio nadimak zbog grafike buldoga na dresu, doista je bio jedan i jedinstven, a zbog svog nogometnog umijeća mnogi zaljubljenici nogometa uživat će gledajući video snimke s njegovim sjajnim potezima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!