Košarka

Ususret Svjetskom kupu u Kini: Senegal u grupi smrti i s organizacijskim problemima

Branimir Korać • srijeda, 31.07.2019.
Ususret Svjetskom kupu u Kini: Senegal u grupi smrti i s organizacijskim problemima
Foto: EPA

Jedan od događaja koji će obilježiti ovo ljeto je svakako Svjetski košarkaški kup u Kini. U narednim tjednima uvest ćemo vas u cijelu priču, predstaviti sve sudionike, zvijezde, a krećemo s reprezentacijom kojoj će trebati čudo za plasman u drugi krug natjecanja...

SVJETSKI KUP NA SPORTNETU

Nema Hrvatske, ali nema veze, mi volimo košarku. Bez obzira što hrvatska reprezentacija neće nastupiti na Svjetskom kupu, mi ćemo se ponašati kao da nastupa. Opširno ćemo vam predstaviti Prvenstvo i sudionike, pisati o prošlosti i sadašnjosti i kroz niz tekstova na svakodnevnoj bazi uvesti vas u cijelu priču.

31. kolovoza kreće Prvenstvo, za neke će termini biti malo nezgodni jer se dio utakmica odigrava tijekom noći, ali s obzirom da nas očekuje zanimljivo, kvalitetno i vjerujemo vrlo uzbudljivo Prvenstvo, izdržat će se jer ipak, ne događa se to svakog dana.

Držat ćemo se nekih starih dobro provjerenih i uhodanih stvari, uz izvještaje svih dvoboja, brojne vijesti i izjave, bit će tu naš power ranking, petorke dana, najave onih najzanimljivijih utakmica, statistički pregledi, uglavnom, sve što trebate znati bit će na jednom mjestu.

Senegal je ždrijeb smjestio u skupinu smrti u društvo Litve, Kanade i Australije te je u toj skupini autsajder. Međutim niti Senegal više nije reprezentacija nakon svi mogu računati da će je razbiti s 20-30 razlike. Tu je sada već nekoliko respektabilnih igračkih imena, a i već je dokazao da može stvoriti probleme.

Najveće uspjehe ostvarivao je na afričkom kontinentu gdje je osvojio pet naslova prvaka Afrike. Međutim sve je to bilo davno, zadnju titulu uzeo je još 1997. godine kada je bio domaćin SP-a. Na Fibinoj ljestvici trenutno drži 37. mjesto čime je ujedno druga najbolja afrička reprezentacija iza Nigerije.

"Ne dolazimo u Kinu kako bi popunili broj", poručio je Djibril Thiam i Senegalci uistinu vjeruju da mogu nešto napraviti na ovom Svjetskom kupu.

"Moramo iskoristiti naše mogućnosti i vrline. 2014. godine na Svjetskom prvenstvu imali smo sjajan obrambeni plan i to nam može i ovaj put pomoći. Dok god smo koncentrirani na obranu, možemo svladati naše protivnike. Zapravo tako smo i svladali Portoriko i Hrvatsku u Španjolskoj", dodaje Thiam.

Ono što definitivno narušava kvalitetu priprema za ovaj Svjetski kup je otkaz dosadašnjem izborniku Abdourahmaneu Ndiayeu svega mjesec dana prije početka, a umjesto njega na klupu će sjesti Moustapha Gaye, inače bivši izbornik ženske reprezentacije.

Prije samo četiri dana Mouhamad Faye očajnički je tražio od Saveza reakciju i što bržu odluku o izborniku. "Većina reprezentacija već se tjednima priprema, a mi nismo ni blizu. Ako nastavimo ovako funkcionirati, nećemo se pomaknuti dalje niti milimetra", poručio je Faye. Pripreme će krenuti u Dakru 2. kolovoza, a Senegal će sudjelovati na tri turnira u Italiji, Turskoj i Kini.

Embed from Getty Images

Dosadašnji nastupi

Senegalu je ovo peti nastup na svjetskim prvenstvima, a najviši plasman ostvario je na prvom SP-u na kojem je nastupio. Bilo je to 1978. godine na Filipinima kada je nastup završio na 14. mjestu, ali na tom SP-u i bilo je samo 14 sudionika. Nakon tri poraza u grupnoj fazi, tamo je uhvatio jednu pobjedu u drugoj fazi natjecanja i to 89:79 protiv Kine.

Jednu pobjedu upisao je i 1998. godine i to u zadnjoj utakmici u borbi za 15. mjesto kada je svladao Južnu Koreju 75:72 i tako ovaj put nije završio na zadnjem mjestu. Na samom dnu bio je i 2006. godine u Japanu kada je ostao bez pobjede, a najbolji nastup upisao je 2014. godine.

Embed from Getty Images

U grupnoj fazi Senegal je priredio iznenađenja pobjedama protiv Portorika i Hrvatske, a sjećamo se jako dobro tog dvoboja u kojem je Gorgui Dieng uništavao Repešine izabranike. Četvrto mjesto u skupini Senegalu je donijelo prolaz u osminu finala gdje je poražen od Španjolske s visokih 89:56.

Kako su došli u Kinu

Senegalci nisu imali problema u kvalifikacijama i rutinski su prošli na Svjetski kup. U prvoj fazi afričkih kvalifikacija imao je lagan posao protiv Srednjoafričke Republike, Obale Bjelokosti i Mozambika. Tu je bio prvi u skupini s omjerom 5-1, a tri iz grupe išli su dalje.

U drugoj rundi kvalifikacija Senegalu, Srednjoafričkoj Republici i Obali Bjelokosti pridružili su se i Mali, Ruanda i Nigerija, a Senegal i Nigerija izdominirali su skupinom i s omjerom 10-2 završio je kao drugi, ali izravno otišao na Svjetski kup.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

211 centimetara visoki centar Minnesota Timberwolvesa Gorgui Dieng prva je zvijezda senegalske košarke. Još uvijek nije poznat čak niti popis igrača koji će se pojaviti na pripremama Senegala, ali trebao bi to biti onaj kostur reprezentacije koji je i dosad nosio Senegal.

Dieng je svakako jak adut, dok u Minnesoti nema neku veliku napadačku ulogu, u reprezentaciji je za njega ipak puno više akcija. Dobar je u obrani reketa, jak u skoku i s dobrim osjećajem za blokadu, Dieng će i ovdje biti igrač kojeg će protivnici posebno čuvati. Tijekom Svjetskog prvenstva u Španjolskoj 2014. godine prosječno je bilježio 16.0 poena i 10.7 poena po susretu.

Ovaj 29-godišnjak bio je MVP kampa Košarka bez granica održanom u Senegalu nakon čega je preselio u SAD, igrao je na sveučilištu Louisville, a kompletnu NBA karijeru odradio je u Timberwolvesima.

Embed from Getty Images

Izbornik

Novi izbornik Senegala je Moustapha Gaye koji je radio kao izbornik ženske reprezentacije, a, zanimljivo, ovo mu je drugi put da dolazi na klupu A reprezentacije i to i drugi put kratko vrijeme prije početka Svjetskog prvenstva. 2006. godine dogodila se slična situacija, samo tada je Abdou N'Diaye podnio ostavku neposredno prije SP-a zbog ozljede ahilove tetive i svega dva dana prije puta na turnir u Strasbourgu reprezentaciju je preuzeo Gaye.

Iskusni 56-godišnji stručnjak na tom Svjetskom prvenstvu završio je sa Senegalom na 22. mjestu bez ijedne ostvarene pobjede. Ovdje ga čeka iznimno teška skupina u kojoj mu neće biti jednostavno doći do pobjeda.

Prognoza

Prva dva iz skupine prolaze u drugu fazu natjecanja, a Senegal u ovom društvu ima jako male šanse za pozitivan rezultat. Izgledna je borba za plasman u donjem dijelu SP-a od 17. do 32. mjesta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!