Košarka

Ususret Svjetskom kupu u Kini: Jordan u teškoj skupini predvođen igračem Fenerbahčea

Petar Jenjić • četvrtak, 01.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu u Kini: Jordan u teškoj skupini predvođen igračem Fenerbahčea
Foto: EPA

Jedan od događaja koji će obilježiti ovo ljeto je svakako Svjetski košarkaški kup u Kini. U narednim tjednima uvest ćemo vas u cijelu priču, predstaviti sve sudionike, zvijezde, a krećemo s reprezentacijom kojoj će trebati čudo za plasman u drugi krug natjecanja...

SVJETSKI KUP NA SPORTNETU

Nema Hrvatske, ali nema veze, mi volimo košarku. Bez obzira što hrvatska reprezentacija neće nastupiti na Svjetskom kupu, mi ćemo se ponašati kao da nastupa. Opširno ćemo vam predstaviti Prvenstvo i sudionike, pisati o prošlosti i sadašnjosti i kroz niz tekstova na svakodnevnoj bazi uvesti vas u cijelu priču.

31. kolovoza kreće Prvenstvo, za neke će termini biti malo nezgodni jer se dio utakmica odigrava tijekom noći, ali s obzirom da nas očekuje zanimljivo, kvalitetno i vjerujemo vrlo uzbudljivo Prvenstvo, izdržat će se jer ipak, ne događa se to svakog dana.

Držat ćemo se nekih starih dobro provjerenih i uhodanih stvari, uz izvještaje svih dvoboja, brojne vijesti i izjave, bit će tu naš power ranking, petorke dana, najave onih najzanimljivijih utakmica, statistički pregledi, uglavnom, sve što trebate znati bit će na jednom mjestu.

Jordan je do Svjetskog prvenstva stigao kroz azijske kvalifikacije, a osigurao ga je u samoj završnici nakon što je Koreja svladala Libanon, a oni porazili Novi Zeland rezultatom 86:80. Ne samo da su upisali pobjedu, nego je to njihovom protivniku bio prvi poraz nakon deset uzastopnih pobjeda. Bez obzira na to što im ta utakmica nije previše značila, Novozelanđani su došli igrati košarku i nadigravati se.

U toj utakmici uspjeli su ih zaustaviti na 80 postignutih poena, na 38.7 posto šuta iz igre. Zatvorili su potpuno perimetar, a kada je lopta dolazila u reket, tamo je bio vrlo dobri Ahmad Al Dwairi. 25-godišnjaku je odigrao samo četiri utakmice prije dvoboja s Novim Zelandom, a posljednju još pet mjeseci ranije. Bit će to košarkašu Fenerbahčea i prvaku Europe prvi nastup na tako velikom natjecanju.

"Imati tog igrača koji skače i hvata lopte, a u napadu nam daje dodatnu snagu, velika je stvar za nas. Zahvalan sam što je odlučio doći ovdje", kazao je izbornik Joseph Stiebing.

Jordan je ždrijebom smješten u skupinu G gdje se nalaze dvostruki svjetski doprvaci Francuzi, Njemačka i Dominikanska Republika kojoj je ovo treći nastup na velikom natjecanju. Iako se radi o težoj skupini, izbornik se nada dobrom rezultatu i s dosta entuzijazma čeka veliko natjecanje.

"Svaki ždrijeb koji dobijete bit će težak. Nisam želio SAD samo zato što su to Amerikanci, teško je igrati protiv njih jer su najbolji na svijetu. Kada bih morao birati, ovo nije loš ždrijeb. Rekao bih okvirno da su dvije od osam najboljih reprezentacija u našoj grupi. Bit će teško, ali veselimo se prilici da igramo. Ovo je lijepo i uzbudljivo vrijeme za Jordan."

Dosadašnji nastupi

Jordan je jedna od uspješnijih azijskih reprezentacija, a do sada je 15. puta nastupila na Azijskom kupu. Najveće uspjehe ostvarila je broncom 2009. godine i srebrom 2011. godine kada ih je u finalu porazila Kina s minimalnih 70:69. Dva puta bio je najbolji na Zapadnoazijskim igrama, dok je osvojio i jedno zlato na Panarapskim igrama, što je bilo daleke 1985. godine.

Jedini nastup na Svjetskim prvenstvima do sada imao je 2010. godine kada je bio posljednji u skupini. Prvenstvo je otvorio minimalnim porazom od Australije (76:75). Nakon toga uslijedio je poraz od Angole (79:65), visok poraz od Srbije (112:69), a zatim i protiv Argentine (88:79) i Njemačke (91:73). U konačnom poretku ostali su pretposljednji, iza njega bio je tek Tunis.

Kako su došli u Kinu

U prvoj rundi kvalifikacija igrali su u skupini s Libanonom, Sirijom i Indijom te su zauzeli prvo mjesto s omjerom od pet pobjeda i jednog poraza. Jedini poraz pretrpio je upravo protiv Libanona i to na gostovanju s minimalnih 77:76.

U drugoj rundi zauzela je treće mjesto s omjerom od 7-5. Međutim, nikako nije krenulo dobro jer su u prva četiri kola Jordanci upisali četiri poraza, dva puta od Koreje, i jednom od Kine i Novog Zelanda. Nakon toga stigla je visoka pobjeda protiv Kine (86:62), a zatim i ranije spomenuto slavlje protiv gotovo neporaženih Novozelanđana.

Prva zvijezda

Teško je posebno izdvojiti jednog igrača iz jordanske reprezentacije. Posebno se izdvaja naturalizirani Amerikanac Dar Tucker koji je sa San Lorenzom prošle godine bio prvak obje Amerike, a na početku svoje karijere igrao je tadašnju NBA D-ligu, dok priliku u najvišem rangu nikada nije dobio.

Ipak, ponovit ćemo Ahmad Al Dwairi ili poznatijeg kao Ahmeta Duverioglua, Jordanca turskog podrijetla koji igra na poziciji centra. Na početku karijere igrao je po jordanskim klubovima, imao je veze s Mega Vizurom, no u njoj nikada nije zaigrao.

Jednu sezonu odigrao je u Anadolu Efesu s kojim je osvojio turski Superkup te je igrao Euroligu. Međutim, svoje najbolje utakmice odigrao je u Fenerbahčeu u koji je stigao 2016. godine te igra i danas. Dva je puta osvojio turski Superkup, dva puta bio je prvak Turske, a kao kruna svega stigla je titula prvaka Europe 2017. godine.

Izbornik

Reprezentaciju vodi Joseph Stiebing koji je svoju košarkašku trenersku karijeru započeo kao asistent na sveučilištu New Orleans, nakon čega je bio i prvi trener sveučilišne ekipe. Uspješan je bio kao izbornik Katra s kojim je izborio prvi nastup u povijesti na Svjetskim prvenstvima 2006. godine, a bio je i srebrni na Azijskim igrama iste godine.

Jedno vrijeme bio je asistent na sveučilištu Loyola, nakon čega je uslijedio staž u kineskim klubovima Sichuan Jingiangu, s kojim je imao i najbolji omjer u regularnom dijelu sezone, i Fujianu s kojim je u svojoj prvoj sezoni izborio doigravanje. Prije preuzimanja Jordana, bio je trener u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a zatim i posebni asistent trenera sveučilišta Louisiana.

Prognoza

S obzirom na to da dvije reprezentacije prolaze dalje, očekuje se kako će se boriti za treće mjesto s Dominikanskom Republikom, a zatim i razigravati od 17. do 32. mjesta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!