Nogomet

Transferi u Kinu: Većina bi se rado vratila u Europu, malo ih nastavlja igrati na razini prije odlaska

Jan Šneler • petak, 02.08.2019.
Transferi u Kinu: Većina bi se rado vratila u Europu, malo ih nastavlja igrati na razini prije odlaska
Foto: EPA

Jako puno transfera dogodilo se u posljednjih nekoliko godina iz jakih europskih momčadi u kineske prvoligaše, a odlučili smo provjeriti kako danas neki od tih igrača igraju i kakva je budućnost pred njima...

1. Yannick Carrasco

Iako njegov transfer nije najveći u povijesti kineske Superlige, interesantan je jer je iznenadio i šokirao nogometnu javnost. Belgijski reprezentativac Yannick Carrasco prešao je 2015. godine iz Monaca u Atletico Madrid i vrlo brzo se pokazao kao odlično pojačanje. Njegova brzina i prodornost sjajno su odgovarali stilu igre Diega Simeonea, a Carrasco je pod povećalo došao kada je u finalu Lige prvaka protiv Real Madrida zabio izjednačujući pogodak u 79. minuti. Iako je Atletico izgubio na jedanaesterce, Belgijac je bio jedan od najboljih u redovima Atletica.

Carrasco nije uvijek bio u prvim planovima Simeonea i često je isticao nezadovoljstvo minutažom, ali klubova koji su bili zainteresirani za njegove usluge nije nedostajalo. Uostalom, od mladog 24-godišnjeg belgijskog reprezentativca očekivao se transfer u drugi europski klub u kojem bi nastavio graditi svoju karijeru.

No, stigao je šok kada je u veljači 2018. godine Belgijac prešao u redove kineskog Dalian Yifanga. Kinezi su ponudili Carrascu bogat ugovor, a neki ističu da je razlog transfera i činjenica da su vlasnici kineske momčadi ujedno i vlasnici Wanda grupe koja ima udjele u Atleticu. Premda su odluku Carrasca mnogi branili, poglavito njegov kolega iz reprezentacije Eden Hazard, bez dvojbe je to bio jedan od šokantnijih transfera.

Od kada je prešao u redove kineske momčadi, Carrasco je odigrao 41 susret u Super ligi i postigao 20 pogodaka uz 14 asistencija. Ne zvuči loše i Carrascova igra nije pretjerano izgubila na tom transferu, što je uostalom pokazao u dresu Belgije, ali pitanje je kako će se dalje razvijati njegova karijera. Već se dugo piše kako su veliki europski klubovi zainteresirani za njegove usluge, ali kao što znamo, još uvijek do konkretnih dogovora nije došlo.

Embed from Getty Images

2. Oscar

Još jedan od onih kojima je miris novca bio prevelik i odlučili su se za posve nekonvencionalan potez je Brazilac Oscar. Brazilski nogometaš je također iznenadio sve kada je malo prije Božića 2016. godine obznanjeno kako za više od 60 milijuna eura prelazi u redove šangajskog SIPG-a. Oscar je kao vrlo mlad sa svega 21 godinom Internacional zamijenio londonskim Chelseajem.

Došao je s velikim očekivanjima i mnoga je opravdao. U dresu Chelseaja odigrao je 208 utakmica, postigao 38 pogodaka i dodao tome 37 asistencija. Iako nije uvijek bio u prvom planu trenera, teško možemo govoriti o tome da Oscar nije bio značajan igrač za londonsku momčad. Uostalom s Chelseajem je osvojio dva naslova Premierlige i Europsku ligu 2013. godine.

Ipak, sa svega 25 godina odličnu karijeru i veliki potencijal odlučio je zamijeniti novčano primamljivom Kinom i svjesno žrtvovati nogometni uspjeh. Navodno se radilo o iznosu od 21 milijuna eura po sezoni koliko mu je SIPG obećao, a Oscaru je očito to značilo više od njegovog razvoja jer od 2015. više nije nastupao za reprezentaciju. Do tog trenutka upisao je 47 nastupa za Brazil i postigao 12 pogodaka.

U Šangaju se snašao što i nije čudo jer se radi o sjajnom igraču. U svim natjecanjima za SIPG odigrao je 109 utakmica, postigao 35 pogodaka i asistirao čak 57 puta. Ipak, očito financije nisu jedina stvar na pameti ovog 27-godišnjaka jer se u posljednje vrijeme naveliko piše o kontaktima koje je uspostavio s Milanom i Interom. Navodno Oscar želi igrati u Serie A, a obostrani interes postoji kod milanskih momčadi.

Embed from Getty Images

3. Hulk

Oscarov reprezentativni kolega ujedno mu je i klupski. Brazilski nogometaš Hulk prešao je u srpnju 2016. godine u redove SIPG-a iz ruskog Zenita za ogromnih 56 milijuna eura. Ipak, njegov transfer trebamo svrstati u drugu kategoriju jer je Hulk u tom trenutku imao 30 godina i objektivno razumljiviji je njegov potez odlaska u Kinu u potrazi za daleko lukrativnijim ugovorom.

Brazilac je proveo četiri godine u Portu u kojem ga je nogometni svijet upoznao i vidio njegove nogometne kvalitete. Nakon 169 susreta u Portugalu i 77 pogodaka te 61 asistencije, Brazilac je za 40 milijuna eura prešao u Zenit. U tim trenucima to je također bio iznenađujući potez jer ruska liga nije bila na glasu kao pretjerano uzbudljiva. Ipak, u Zenitu se Hulk odlično snašao, odigrao 148 utakmica i postigao 76 pogodaka uz 60 asistencija.

Sve te brojke govore kako se radi o sjajnom nogometašu, a to Hulk uostalom pokazuje u Kini. Oduvijek je bio iznimno prodoran igrač, nabijenog izgleda i izrazito jakog šuta. Tim je veća šteta što nije odlučio još nekoliko sezona igrati u Europi jer doista takvog igrača mnogi klubovi rado bi imali u svojem rosteru. U Kini je Hulk već u seniorskoj poziciji jer ima 113 nastupa za SIPG, a postigao je 63 pogodaka i upisao 49 asistencija.

S 33 godine na leđima, Hulk će teško osigurati povratak u Europu, a niti ozljede koje ga nisu zaobišle govore kako je kraj njegove ozbiljne karijere blizu. Ipak, za razliku od prethodna dva nogometaša, za Hulka možemo reći da je ostavio traga u Europi te smo imali prilike vidjeti ga u najboljim izdanjima.

Embed from Getty Images

4. Jackson Martinez

Priča Jacksona Martineza jedna je od tužnijih u modernijem nogometu. Nemojte nas krivo shvatiti, Kolumbijac sigurno neće morati ići na burzu rada u potragu za poslom i financijski je osigurao svoje potomstvo za narednih 100 godina, ali činjenica da je napadač takvog kalibra, bez imalo pretjerivanja, "propao" je zapanjujuća.

Opet je u igri Porto, klub koji je nadaleko i naširoko poznat po sjajnim igračima, napose napadačima. Došavši na ljeto 2012. godine u Porto za svega 9 milijuna eura, Martinez je momentalno pokazao kakva je igračina. Tri godine proveo je u Portugalu i sve tri bio najbolji strijelac prvenstva. Upisao je 136 nastupa za Porto i postigao čak 92 pogotka. Sve je izgledalo sjajno za Kolumbijca, a 2015. godine došao je poziv Atletico Madrida koji ga je kupio za 35 milijuna eura.

Prijelaz koji su napravili mnogi prije i koji mu je trebao obećati financijski bogatiji ugovor i još veću mogućnost napretka. Nije se dogodilo i tu počinje ružna priča. Simeone nije bio zadovoljan njegovim pristupom i angažmanom, nije previše igrao, a razvidno je postalo i kako Martinez nema sjajan odnos sa suigračima. Došao je transfer u Kinu, u redove Guangzhou Evergrandea koji je platio 42 milijuna eura za kolumbijskog napadača.

U Atleticu su zadovoljno trljali ruke, a Kinezi vjerojatno proklinjali dan kada su se odlučili za taj potez. Martinez se odmah ozlijedio, muku mučio s povratkom u formu i epilog svega bilo je otkazivanje ugovora. Potpuno van forme, Kolumbijac više nije mogao pronaći angažman niti je interes za njim postojao kao par godina ranije i prošlu sezonu proveo je u portugalskom Portimonenseu gdje je postigao devet pogodaka u 28 nastupa. S obzirom na to da nije niti sjena igrača od prije nekoliko godina i s fizičkim problemima, nikoga ne bi čudilo kada bi Martinez okončao vrlo brzo svoju karijeru.

Embed from Getty Images

5. Axel Witsel

Posve drugačija priča od one prethodne je ona belgijskog nogometaša Axela Witsela. Nakon što je ostavio velik trag u Standardu iz Liegea, Witsel je 2011. godine za 40 milijuna eura prešao u redove Benfice. Iako su mnogi očekivali kako će tu tek eksplodirati i ostvariti novi veliki transfer, on je samo godinu kasnije prešao u redove tada moćnog Zenita.

U ruskoj momčadi proveo je malo više od četiri i pol godine da bi se sa 28 godina odlučio na zaokret u svojoj karijeri i otišao u redove kineskog Tianjin Quanjiana. Taj transfer stajao je Kineze oko 20 milijuna eura, ne računajući bogatu plaću Witsela, a Belgijac se unatoč solidnoj sezoni i pol vrlo brzo odlučio na povratak u Europu.

Odigrao je za Tianjin 47 utakmica i postigao šest pogodaka, a prošle sezone vratio se u Europu prešavši u redove Borussije Dortmund. Time je postao jedan od rijetkih koji je iskoristio kratkotrajnu kinesku epizodu za zarađivanje nešto bogatijeg ugovora i uspješno osigurao povratak u elitnu ligu. U Borussiji je odigrao 36 utakmica prošle sezone, bio dio Belgije na prošlom Svjetskom prvenstvu i s pravom možemo reći kako mu odlazak u Kinu nije pretjerano naškodio.

Embed from Getty Images

Imali li nogometne sreće u Kini?

Uz ovih pet primjera mogli bismo još barem desetak igrača nabrojati koji su prešli u kineske momčadi iz stabilnih europskih klubova. Tu su još Alex Teixeira, Paulinho, Cedric Bakambu, Ramires, Marek Hamšik, Gervinho i mnogi drugi. Među njima se nalazi i jedno hrvatsko ime. Ivan Santini je Anderlecht zamijenio Jiangsu Suningom, a cijena transfera iznosi oko 6 milijuna eura.

Bez obzira na činjenicu kako više transferi nisu toliko veliki kao ranijih godina, kineske kompanije i vlasnici klubova još uvijek su financijski moćni. Prije par godina mogli smo očekivati da će prosječni europski nogometaš ili igrač u poznim igračkim godinama osigurati transfer za nekoliko desetaka milijuna eura, ali to je sada rijetkost. Kinezi su postali svjesni kako neće daleko dogurati niti će nogomet podići na noge ako isključivo dovode skupa pojačanja.

Sada su tu i vrhunski treneri, dolazi sve više manje poznatih europskih trenera koji marljivo rade posao i Kina bi mogla u neko skorije vrijeme biti konkurentnija na nogometnom tržištu. Što se tiče dolazaka, situacija je i dalje dvojbena. Naime, bez obzira na to što dolaze i dalje dobri i kvalitetni igrači, konkurencija je neusporediva u odnosu na Europu. Čak i nominalno manje europske lige konkurentnije su i uzbudljivije, a da ne pričamo o Ligama Petice.

Nešto se promijenilo, malo su se stvari popravile, ali još uvijek smo dojma kako je odlazak u Kinu u aktivnim igračkim danima pogrešan. Odnosno, da se bolje izrazimo, ne ide u smjeru razvijanja igrača. Dakako svaki igrač ima pravo na izbor i odluku želi li što brže osigurati si budućnost ili naporno "rudariti" u nekom europskom klubu bez tih sredstva. Iako se taj transfer vjerojatno neće ostvariti, Garethu Baleu nudili su milijun eura tjedno ako ga Real Madrid pusti bez odštete. Iznosi su to od kojih se normalnom čovjeku zavrti u glavi i objektivno rečeno malo nogometaša odbilo bi takvu ponudu.

Najveći transferi u Kinu: 1. Oscar (Chelsea -> SIPG) 60 mil €
2. Hulk (Zenit - SIPG) 55 mil €
3. Alex Teixeira (Šahtar - JS Suning) 50 mil €
4. Paulinho (Barcelona - GZ Evergrande) 40 mil €
5. Jackson Martinez (Atletico Madrid - GZ Evergrande) 40 mil €

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!