Rukomet

Na današnji dan: Rukometaši srušili Šveđane i osvojili zlato u Atlanti

Petar Jenjić • nedjelja, 04.08.2019.
Na današnji dan: Rukometaši srušili Šveđane i osvojili zlato u Atlanti
Foto: FaH

Na današnji dan 1996. godine hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti...

Na današnji dan 1996. godine po prvi je puta zasvirala hrvatska himna na Olimpijskim igrama. U finalu rukometnog turnira Hrvatska je svladala Švedsku te osvojila prvo hrvatsko zlato u povijesti.

Međutim, nije bilo nimalo lako doći do toga, posebno kada uzmemo u obzir da je Velimir Kljaić reprezentaciju preuzeo 38 dana prije početka natjecanja, nakon što je tadašnji izbornik Abas Arslanagić otišao s klupe i prije kraja Europskog prvenstva.

Ipak, "Kljun" je sve uspio posložiti na svoje mjesto, a na današnji dan Hrvatska je igrala veliko finale protiv švedske generacije kojoj je nedostajalo tek zlato s Olimpijskih igara. U utakmici u skupini Šveđani su slavili s devet razlike, no bila je to utakmica u kojoj se moglo "birati" protivnika u polufinalu pa je Hrvatska odmarala udarne snage.

Nakon početnih 0:1, uslijedila je jako dobra hrvatska igra kojom je stigla do šest uzastopnih golova. Igrala je Hrvatska sjajno, a iako Zlatko Saračević nije uspijevao proigrati, dobio je zamjenu u Zoranu Mikuliću.

Tijekom susreta Hrvatska je imala i sedam golova prednosti, ali u drugom poluvremenu Šveđani su igrali obranu 4-2 što je stvaralo jako puno problema. Tako su u samoj završnici uspjeli doći jako blizu, na korak do preokreta.

Ipak, hrvatskim rukometašima nisu zadrhtale ruke u posljednjim trenucima, a Nenad Kljaić postigao je ključan gol u samoj završnici.

Nakon posljednje sirene krenulo je slavlje, a u dvorani "Georgia Dome", pred 25 tisuća navijača i milijunima TV gledatelja, zasvirala je hrvatska himna te krenula poznata "gusjenica".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!