Nogomet

Benfica demolirala Sporting za prvi trofej sezone

Sportnet • ponedjeljak, 05.08.2019.
Benfica demolirala Sporting za prvi trofej sezone
Foto: EPA

Benfica je osvajač portugalskog Superkupa. Uvjerljivo, zasluženo, iako je Sporting imao svoje prilike, prije svega u prvom dijelu. U drugom poluvremenu Orlovi su demolirali pobjednike kupa i najavili još jednu dobru sezonu...

AUTOR: L.M.

Susretom aktualnog prvaka i osvajača kupa otvorena je nogometna sezona u Portugalu. Zadnji susret u Superkupu otišao je na stranu Sportinga. Obje ekipe dobro su odradile svoje predsezonske nastupe, ali favorit je bila najbolja momčad prošle sezone, Benfica.

Orlovi su krenuli izrazito agresivno i visoko pritisli momčad Sportinga, ali već u trećoj minuti skoro primili pogodak. Duga lopta iz vlastitih 16 metara izbacila je cijelu ekipu Benfice, a Ferro je sprečavajući povratnu loptu zamalo svladao Vlachodimosa.

Benfica je preuzela inicijativu i kampirala pred golom Sportinga, ali bez velikih prilika. Zeleni su jako teško iznosili loptu iz svoje polovice, ali su bili jako opasni u rijetkim izletima prema šesnaestercu Vlachodimosa. U 20. minuti Pizzi je zaustavljen prekršajem na rubu 16 metara, malo iskosa. Grimaldo je dobro gađao, ali je Ribeiro uz manje poteškoće uhvatio loptu. Jedan od rijetkih izleta Sportinga preko centra završio je silovitim udarcem najboljeg igrača zelenih Brune Fernandesa. Tukao je iz prve sa skoro 30 metara, vratar Benfice je jedva skrenuo loptu u korner. 38. minuta velika prilika za Sporting, Vlachodimos odlično brani udarac Brune Fernandesa s desetak metara. I baš kad je izgledalo da Sporting uspostavlja ravnotežu na terenu, gol Benfice. Centrirao je Pizzi, na drugoj stativi loptu je dočekao Rafa Silva i zabio za 1:0.

Na poluvrijeme se odlazi s vodstvom Benfice. Orlovi su imali inicijativu, imali vodstvo, ali bolje prilike imao je Sporting.

U drugom poluvremenu ekipe mijenjaju uloge, Sporting traži izjednačenje, Benfica priliku da zaključi utakmicu. Raphinha pokušava iz daljine, preko gola Vlachodimosa.

Na drugoj strani, Tomas s 20 metara gađa pored gola. U 60. minuti obrana Sportinga griješi i Benfica povećava svoje vodstvo. Isti akteri, druge uloge. Rafa Silva ukrao je loptu na 16 metara, vratio povratnu za Pizzija koji je siguran za 2:0 Benfice. Samo minutu kasnije Pizzi je u novoj šansi, ali gađa pored gola. Par minuta kasnije Sporting je potopljen.

Slobodni udarac nešto manje od 25 metara od gola. Grimaldo neobranjivo pogađa i utakmica je riješena. Blitzkrieg Orlova. Raspad Sportinga. Seferović ima zicer, Ribeiro brani.

Bruno Fernandes pokušava iz daljine, nema gola. Ima na drugoj strani. Partneri u zločinu Rafa Silva i Pizzi potpisuju još jedan gol. Rafa je probio lijevu stranu, izdržao jedan-dva prekršaja, dodao za Pizzija koji se odličnim prvim dodirom u trku rješava obrambenog igrača i lagano zabija za 4:0 Benfice.

Do kraja Sporting je pokušavao postići počasni gol, no bez uspjeha. Uspjeli su primiti i peti u nadoknadi. Prije toga dobili su i crveni karton, drugi žuti Doumbie. Grimaldo je ubacio, Ribeiro brani zicer Seferoviću prvi put, drugi put, ali lopta se odbija do Chiquinha koja postavlja konačnih 5:0.

Benfica je uvjerljivo osvojila prvi trofej sezone i mogu biti zadovoljni. S druge strane, Sporting ima više razloga za brigu. Ekipa nije postojala zadnjih pola sata, igrači su bili jako nervozni i nedisciplinirani. Ipak, najveći problem je potencijalni transfer Brune Fernandesa koji je alfa i omega ove ekipe i čiji će odlazak biti teško nadomjestiti.

Superkup:
Benfica - Sporting Lisabon 5:0

SL Benfica - Sporting CP Rezultati uživo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!