Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Francuska s najboljim obrambenim igračem NBA lige želi odličje

Branimir Korać • utorak, 06.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Francuska s najboljim obrambenim igračem NBA lige želi odličje
Foto: EPA

Jaki Francuzi na Svjetski kup u Kinu odlaze s visokim ambicijama i vjeruju kako mogu do odličja. S obzirom na roster i probleme s kojima se suočavaju neke druge reprezentacije, Francuska bi mogla daleko...

SVJETSKI KUP NA SPORTNETU

Nema Hrvatske, ali nema veze, mi volimo košarku. Bez obzira što hrvatska reprezentacija neće nastupiti na Svjetskom kupu, mi ćemo se ponašati kao da nastupa. Opširno ćemo vam predstaviti Prvenstvo i sudionike, pisati o prošlosti i sadašnjosti i kroz niz tekstova na svakodnevnoj bazi uvesti vas u cijelu priču.

31. kolovoza kreće Prvenstvo, za neke će termini biti malo nezgodni jer se dio utakmica odigrava tijekom noći, ali s obzirom da nas očekuje zanimljivo, kvalitetno i vjerujemo vrlo uzbudljivo Prvenstvo, izdržat će se jer ipak, ne događa se to svakog dana.

Držat ćemo se nekih starih dobro provjerenih i uhodanih stvari, uz izvještaje svih dvoboja, brojne vijesti i izjave, bit će tu naš power ranking, petorke dana, najave onih najzanimljivijih utakmica, statistički pregledi, uglavnom, sve što trebate znati bit će na jednom mjestu.

Francuska će i na ovom natjecanju napadati odličje i pokušati otići što je dalje moguće. Ovo je četvrto uzastopno svjetsko prvenstvo na koje se plasirala, kroz povijest nije bila niti približno tako uspješna te je, vjerovali ili ne, imala dugačka razdoblja pod po 20 godina da je nije bilo na svjetskom prvenstvu. Tako je primjerice od 1963. do 2006. godine samo jedan jedini put bila na SP-u.

Tek dolaskom na scenu Tonyja Parkera pa zatim kasnijih generacija igrača, francuska košarka počela je rasti i napredovati te su se vidjeli rezultati. Do tada su Francuzi uglavnom bili prolaznici gdje god bi se pojavili, no onda su postali važan faktor i sada su vrlo opasna reprezentacija koja je legitiman kandidat za medalju.

Parker više nije tu, oprostio se od reprezentacije, no Francuska danas i bez njega ima vrlo snažnu reprezentaciju koju čini i dio NBA igrača, na popisu od 15 kandidata za odlazak u Kinu nalaze se petorica. I ostali uglavnom igraju u euroligaškim klubovima tako da ovim igračima ne nedostaje iskustvo velikih i jakih utakmica.

Embed from Getty Images

Jedan od onih od kojih se puno očekuje je Rudy Gobert, najbolji obrambeni igrač NBA lige koji ne želi u Kini biti samo prolaznik.

"Tamo ne ideš samo nastupiti već ideš boriti se za najvišu nagradu. Uvijek mi je bio san osvojiti zlatno odličje s reprezentacijom na svjetskom prvenstvu ili olimpijskim igrama i još uvijek to sanjam. Znamo da je do toga teško doći, ali to je naš cilj i tome ćemo se nadati", poručio je Gobert.

Dugo je Francuzima nedostajalo širine, a sada je imaju napretek. Dosta je tu i mlađih igrača koji će polako preuzimati glavne uloge, a među njima je i Frank Ntilikina.

"Francuska ima jako puno igrača koji se mogu natjecati na najvišoj razini i ogromnu bazu igrača koji mogu ući na završni roster. To je sjajna stvar jer potiče natjecateljski naboj i igrači moraju pružiti sve od sebe ako misle ostati u najužem krugu kandidata", dodaje Ntilikina.

Dosadašnji nastupi

Francuska je najbolji nastup imala na prošlom SP-u u Španjolskoj kada je stigla do svog jedinog odličja. Tada je do medalje došla preko Hrvatske koju je svladala u osmini finala 69:64 unatoč 27 poena Bojana Bogdanovića. Svoju najbolju utakmicu odigrala je u četvrtfinalu gdje je iznenadila domaćina Španjolsku i svladala ga sa 65:52 da bi je zaustavila tek Srbija u polufinalu. U borbi za broncu svladala je Litvu uz novu sjajnu predstavu daleko najboljeg francuskog igrača na tom SP-u Nicolasa Batuma.

Što se tiče ostalih nastupa, treba istaknuti onaj iz 1954. godine kada je Francuska završila na četvrtom mjestu kao najbolja europska reprezentacija, a 1963. i 2006. godine bila je peta.

Embed from Getty Images

Kako su došli u Kinu

Za razliku od nekih, Francuska nije imala problema u europskim kvalifikacijama. Prošla ih je rutinski i bez stresova. Već u prvoj rundi kvalifikacija Francuzi su bili uvjerljivi i upisali svih šest pobjeda protiv Rusije, BiH i Belgije.

Problema nije bilo niti u drugoj rundi unatoč dva upisana poraza. Oni su stigli protiv Finske i Bugarske na gostovanjima, reprezentacija koje na kraju nisu uspjele dohvatiti vizu za odlazak na svjetsku smotru. Francuska je zauzela prvo mjesto i u ovoj skupini s omjerom 10-2 te mirno prošla dalje.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

U francuskoj reprezentaciji niz je sjajnih igrača, ali ističe se Rudy Gobert. Kada je netko najbolji obrambeni igrač NBA lige i važan faktor franšize koja ima najviše ciljeve, ne možete ga zaobići. Gobert igra izvrsno i na njemu se puno toga temelji. Gobert će biti jak adut Francuske na ovom natjecanju.

I dok će on držati reket i tamo imati veliku minutažu, ostatak posla obavljat će Nicolas Batum, Nando De Colo, Evan Fournier, Thomas Heurtel, redom sjajni igrači i igrači koji imaju iskustvo s velikih natjecanja i iz velikih utakmica.

Embed from Getty Images

Izbornik

Već deset godina na klupi francuske reprezentacije je Vincent Collet i s uspjehom obavlja tu funkciju. Govorilo se da ga tamo drži veliko prijateljstvo s Parkerom, međutim rezultati su ti zbog kojih je izbornik s obzirom da je donio Francuskoj četiri odličja, zlato, srebro i broncu na europskim prvenstvima i broncu na SP-u. Uz funkciju izbornika od 2009. godine, Collet od 2011. godine vrši dužnost i trenera Strasbourga.

Embed from Getty Images

Prognoza

Francuska je dobra i može puno. U svojoj skupini je apsolutni favorit i u društvu s Dominikanskom Republikom, Njemačkom i Jordanom trebala bi završiti na vrhu. Četvrtfinale je minimum što Francuzi mogu, međutim ne bi bilo nikakvo iznenađenje da naprave korak više i uđu u borbu za odličja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!