Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Domaći teren i uigranost najjači adut Kineza

Branimir Korać • četvrtak, 08.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Domaći teren i uigranost najjači adut Kineza
Foto: EPA

Domaćin Svjetkog prvenstva u košarci, Kina, nije kandidat za najviši plasman, ali kao reprezentacija koja je domaćin natjecanja i čiji igrači puno vremena provode zajedno, nikom neće biti lagan zalogaj...

SVJETSKI KUP NA SPORTNETU

Nema Hrvatske, ali nema veze, mi volimo košarku. Bez obzira što hrvatska reprezentacija neće nastupiti na Svjetskom kupu, mi ćemo se ponašati kao da nastupa. Opširno ćemo vam predstaviti Prvenstvo i sudionike, pisati o prošlosti i sadašnjosti i kroz niz tekstova na svakodnevnoj bazi uvesti vas u cijelu priču.

31. kolovoza kreće Prvenstvo, za neke će termini biti malo nezgodni jer se dio utakmica odigrava tijekom noći, ali s obzirom da nas očekuje zanimljivo, kvalitetno i vjerujemo vrlo uzbudljivo Prvenstvo, izdržat će se jer ipak, ne događa se to svakog dana.

Držat ćemo se nekih starih dobro provjerenih i uhodanih stvari, uz izvještaje svih dvoboja, brojne vijesti i izjave, bit će tu naš power ranking, petorke dana, najave onih najzanimljivijih utakmica, statistički pregledi, uglavnom, sve što trebate znati bit će na jednom mjestu.

Kinezi puno ulažu u košarku, ali situacija je slična kao s nogometom. Talent i kvaliteta nisu na svjetskoj razini. Pojavi se tu i tamo neki rubni NBA igrač koji je više tamo zbog marketinga nego što se vjeruje da bi mogao biti od velike pomoći u budućnosti, no samo je jedan Yao Ming.

Ulažu Kinezi puno i u svoje klubove, praktički svaki ima barem jednog igrača s NBA iskustvom ili s velikim euroligaškim iskustvom. Međutim koliko je to ozbiljna liga, dovoljno je pogledati brojeve koje pojedini igrači tamo ostvaruju. Jedan Jimmer Fredette koji nije loš igrač, ali nije ni NBA kvaliteta, a sezonu u Kini završio je s 37.6 poena po susretu. Uspio je u jednom susretu ubaciti čak 75 poena od čega čak 40 u zadnjoj četvrtini.

Dok kinesku ligu igrači vide kao dobru priliku za zaradu i nabijanje statistike, baš i ne doprinose previše u razvoju mladih kineskih igrača. Čak i oni koji imaju talent, taktički nisu dovoljno dobri da bi sudjelovali na nekoj višoj razini.

Plus za Kineze je taj što praktički cijela reprezentacija igra u Kini, igrači su često u kampovima na okupu pa im uigranost ne bi trebala predstavljati problem. Međutim ne može se baš reći da igra fino, tečno, da se točno zna gdje i kada tko treba biti. Igraju u visokom ritmu, dosta griješe, nerezonski će i šutnuti, ali to će se teško promijeniti.

Ove godine su domaćini i imat će podršku te ih se mora shvatiti ozbiljno. Ovdje su u skupini s Obalom Bjelokosti, Poljskom i Venezuelom, skupina je po mjeri i u njoj imaju šanse.

Embed from Getty Images

"Ovo je sjajna skupina i svi imaju šanse za prolaz. Jako smo motivirani i jedva čekamo početak Prvenstva kako bi se natjecali s tim velikim reprezentacijama. Ništa nećemo olako shvatiti, igrat ćemo punom snagom kako bi izborili prolaz u sljedeću fazu. Tu smo kako bi učinili navijače ponosnima te kako bi pokazali svijetu da Kina ima dobru reprezentaciju. Dugo smo čekali na ovaj trenutak", istaknuo je 216 centimetara visoki Zhou Qi.

Najpoznatije ime u ovom rosteru je Yi Jianlian, igrač koji je proglašavan za nasljednika Yao Minga, ne po poziciji već po potencijalu. Međutim nije bio ni blizu njega, ali svejedno je barem bio godinama najzvučnije kinesko ime. I danas je tu.

"Želim podijeliti svoje iskustvo s ostalim igračima. Moramo pokazati zajedništvo, pružit ćemo sve od sebe da se što bolje pripremimo za Svjetsko prvenstvo", kaže Yi.

Dosadašnji nastupi

Kina je godinama bila dominantna azijska košarkaška sila, ali na svjetskoj sceni nije imala tako dobre rezultate. Još uvijek je najbolji plasman osmo mjesto sa Svjetskog prvenstva 1994. godine u Kanadi kada je senzacionalno završila na drugom mjestu u skupini iza SAD-a, a ispred jakih Španjolske i Brazila. U drugoj fazi natjecanja bilježila je visoke poraze protiv Hrvatske (105:73), Grčke i Kanade, a zatim i u borbi za plasman od petog do osmog mjesta.

Ostali kineski nastupi bili su još skromniji, na prošlom Svjetskom prvenstvu nisu niti nastupili, a na onom prije njega, 2010. godine, završili su na 16. mjestu s jednom pobjedom i pet poraza. Ta jedina pobjeda stigla je u skupini protiv Obale Bjelokosti 83:73 i bila je dovoljna za proboj u osminu finala gdje ih je zaustavila Litva.

Embed from Getty Images

Kako su došli u Kinu

Kako su Kinezi došli u Kinu? Vjerujte, oduvijek su tamo. Kao domaćini imaju zagarantirano mjesto na Svjetskom prvenstvu. Do domaćinstva Prvenstva došla je s dvostruko više glasova nego Filipini koji su bili protukandidat.

Prva zvijezda

Iako u ovom trenutku možda i nije najbolji igrač s obzirom na nekolicinu mlađih igrača koji imaju i NBA aspiracije, Yi je i dalje prva zvijezda reprezentacije. Ime je stekao uglavnom kroz jako dobre nastupe u dresu reprezentacije te igru u NBA ligi.

U NBA ligi nosio je dres Milwaukee Bucksa, New Jersey Netsa, Washington Wizardsa te Dallas Mavericksa. Najbolje brojeve ostvarivao je u Netsima gdje je prosječno upisivao 12.0 poena i 7.2 skokova po susretu. Danas je član Guangdonga.

Embed from Getty Images

Izbornik

Bivši kineski reprezentativac Li Nan danas obnaša funkciju izbornika. Iza njega je dobra igračka karijera u kineskim okvirima, nastupio je i na olimpijskim igrama, osvajao zlata na Azijskom kupu, a kao trener tek se dokazuje.

Inače zanimljiva je priča oko izbornika kineske reprezentacije. Yao Ming smislio je kako zbog velikog broja Kina treba imati dvije reprezentacije i tako je i bilo. Li Nan vodio je jednu, a Du Feng drugu reprezentaciju te je na kraju Nan bio uspješniji i uskočio je na praznu izborničku poziciju.

Embed from Getty Images

Prognoza

Kina ima vrlo povoljnu skupinu i trebala bi proći u sljedeću fazu natjecanja ili se barem boriti za to, Kvalitetu i znanje za nešto više nema, ali u ovoj skupini može proći i završiti nastup među 16 najboljih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!