Košarka

SP 1982: Amerikanci promašili za zlato, Jugoslavija se "zadovoljila" broncom

Petar Jenjić • petak, 09.08.2019.
SP 1982: Amerikanci promašili za zlato, Jugoslavija se "zadovoljila" broncom

Svjetsko prvenstvo 1982. godine u Kolumbiji otišlo je na stranu Sovjetskog saveza koji je u finalu bio bolji od SAD-a. Bilo je to prvo natjecanje bez Krešimira Ćosića u sastavu Jugoslavije koja je u konačnici osvojila brončanu medalju...

Deveto svjetsko prvenstvo u košarci održano je od 15. do 28. kolovoza 1982. godine u Kolumbiji, a na turniru su reprezentacije, kao i na prethodnom, bile podijeljene u tri skupine s po četiri ekipe, dok je domaćin bio slobodan.

Prve dvije momčadi iz svake skupine išle su u sljedeću, finalnu grupu, dok je preostalih šest razigravalo za mjesta od sedmog do 12. mjesta. U finalnu su grupu prenošeni bodovi osvojeni protiv protivnika koji je također prošao. U konačnici su prvi i drugi igrali finale, a treći i četvrti za broncu.

Po prvi puta od 1967. godine iz reprezentacije je izostao Krešimir Ćosić, a debitirali su Aco Petrović, Zufer Avdija i Zoran Radović. Kapetan je postao Dragan Kićanović.

Jugoslavija je igrala u skupini C u kojoj je ostvarila sve tri pobjede. Bila je bolja od Čehoslovačke (101:80), Urugvaja (101:77) i Kanade (88:78).

Na ulasku u finalnu grupu, igrala je protiv Sjedinjenih Američkih Država, a ta se utakmica na kraju pokazala ključnom. Naime, Amerikanci su diktirali ritmom utakmice te aktualnom prvaku nikako nisu dopuštali da dođe do vodstva. U konačnici su slavili s 88:81.

Nakon uvjerljive pobjede protiv Španjolske (108:91), uslijedio je dvoboj protiv Sovjetskog saveza koji je slavio s 99:94, iako je Jugoslavija tijekom susreta bila u dvoznamenkastom vodstvu. U ostatku turnira svladala je domaćina Kolumbiju (97:88) i Australiju (105:91), a nakon što su se poklopili neki rezultati, igrala je utakmicu za treće mjesto protiv Španjolske.

Iako je slavila sa 119:117, Jugoslavija je tijekom susreta vodila i s preko 20 razlike, a na poluvremenu 60:47. Susret je u završnici ipak bio nešto napetiji, ali pobjeda je otišla na stranu, tada još aktualnog, svjetskog prvaka. U najbolju petorku izabran je Dragan Kićanović, a najbolji igrač turnira Rolando Fraizer iz Paname koji je bilježio 24.4 poena po susretu.

I finale je bilo jako dramatično. Amerikanci su na poluvremenu vodili s dva razlike (49:47), ali Sovjeti okreću u nastavku. Četiri i pol minute prije kraja zaostajali su sedam koševa (86:79), a ista je razlika bila i 88 sekundi prije kraja (94:87). Međutim, američka obrana natjerala je protivnika na greške pa je tako 25 sekundi prije kraja stigla na samo koš zaostatka.

Devet sekundi prije kraja iskontrolirala je skok, imala i napad za dolazak do pobjede, ali promašila je te se Sovjetski savez vratio na košarkaški vrh. Posljednji šut na susretu imao je jedan od najboljih američki igrača turnira, a danas trener Los Angeles Clippersa Doc Rivers.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!