Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Poljska se vraća na veliku scenu nakon 52 godine

Petar Jenjić • petak, 09.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Poljska se vraća na veliku scenu nakon 52 godine
Foto: EPA

Poljska se vraća na Svjetsko prvenstvo nakon 1967. godine, a dobre predstave pod vodstvom izbornika Mikea Taylora na svojoj je koži osjetila i hrvatska reprezentacija...

SVJETSKI KUP NA SPORTNETU

Nema Hrvatske, ali nema veze, mi volimo košarku. Bez obzira što hrvatska reprezentacija neće nastupiti na Svjetskom kupu, mi ćemo se ponašati kao da nastupa. Opširno ćemo vam predstaviti Prvenstvo i sudionike, pisati o prošlosti i sadašnjosti i kroz niz tekstova na svakodnevnoj bazi uvesti vas u cijelu priču.

31. kolovoza kreće Prvenstvo, za neke će termini biti malo nezgodni jer se dio utakmica odigrava tijekom noći, ali s obzirom da nas očekuje zanimljivo, kvalitetno i vjerujemo vrlo uzbudljivo Prvenstvo, izdržat će se jer ipak, ne događa se to svakog dana.

Držat ćemo se nekih starih dobro provjerenih i uhodanih stvari, uz izvještaje svih dvoboja, brojne vijesti i izjave, bit će tu naš power ranking, petorke dana, najave onih najzanimljivijih utakmica, statistički pregledi, uglavnom, sve što trebate znati bit će na jednom mjestu.

Poljska košarkaška reprezentacija definitivno je jedna od onih koja bi, prije svega, trebala proći skupinu, a kasnije i iznenaditi te proći među osam najbolji. Nakon slabijeg ulaska u kvalifikacije, zaredala je s pobjedama i zasluženo izborila prvi nastup na Svjetskom prvenstvu od 1967. godine.

Svim ljubiteljima košarke u Poljskoj ovo će biti veliki događaj te će sva sportska pažnja biti usmjerena na natjecanje u Kini. Prema riječima izbornika Mikea Taylora vjeruju kako se sa svima mogu natjecati.

"Za mene, cilj je biti najbolji kada to najviše bude potrebno, predstaviti poljsku košarku u najboljem svjetlu što možemo. Uvijek sam govorio da pritisak dolazi kada se ne pripremite. Kada ste pripremljeni, imate sjajne prilike, a ove utakmice to jesu. Imamo puno vjere u naše igrače, znamo da se možemo natjecati s najboljima i dobivamo puno samopouzdanja iz toga."

Za izbornika teške skupine nije bilo jer Poljska je nova u svemu tome i svaka će utakmica biti novo iskustvo.

"Novi smo u tome, ovo je situacija u kojoj mislite da imate dobru grupu u kojoj se možete natjecati. Svima u posljednjoj bit će drago što smo ponovno na Svjetskom prvenstvu. Jedna stvar je sigurna, protiv pet od osam najboljih reprezentacija na natjecanju smo igrali."

Dosadašnji nastupi na Svjetskim prvenstvima

Prvi i posljednji nastup Poljska je na Svjetskim prvenstvima imala još daleke 1967. godine kada se održalo u Urugvaju. Bila je to najbolja poljska generacija u povijesti po pitanju rezultata, s obzirom na to da je na tri uzastopna Eurobasketa, od 1963. do 1967. godine osvojila srebrenu i dvije brončane medalje.

Na ovom natjecanju igrala je u skupini s Brazilom, Portorikom i Paragvajom, a ostvarila je dvije pobjede i jedan poraz te prošla u sljedeću fazu. U finalnoj rundi svladala je Argentinu i domaćina Urugvaj što je bilo dovoljno za peto mjesto na natjecanju koje je osvojio Sovjetski savez.

Kako su stigli u Kinu?

Navijači i pratitelji hrvatske košarkaške reprezentacije sigurno znaju veći dio puta koji je Poljska napravila kako bi izborila vizu za Kinu, s obzirom na to da je bila bolja u dvije utakmice, upravo od Hrvatske.

U prvoj fazi kvalifikacija igrala je u skupini s Litvom, Mađarskom i Kosovom, ostvarivši tri pobjede i tri poraza. Dva slavlja očekivano su stigla protiv Kosova, kao i domaća pobjeda protiv Mađara. U konačnici je završila na drugom mjesto zbog boljeg međusobnog omjera s Mađarskom.

Druga faza donijela je i druge protivnike, a nakon početnog poraza od Italije (101:82), krenula je odlična poljska serija, zahvaljujući domaćoj pobjedi protiv Hrvatske (79:74). Uslijedila je gostujuća pobjeda protiv Nizozemske, zatim domaća protiv Italije te ona najvažnija, u Varaždinu protiv Hrvatske, kada je osigurala svoj plasman na veliko natjecanje.

Embed from Getty Images

U posljednjem kolu kvalifikacija ostalo im je tek odraditi utakmicu s Nizozemcima, a koliko im je odlazak na Svjetsko prvenstvo značio, na susret su stigla i trojica članova prve i posljednje generacije koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo - Andrzej Chmarzynski, Miechzyslaw Lopatka i Wlodzimierz Trams.

Zvijezde

Što se tiče igrača, Poljska ih ima nekoliko koje možemo istaknuti, a jedan od njih jest Maciej Lampe, iskusni 34-godišnji centar s bogatom karijerom i NBA iskustvom. Sada već daleke 2003. godine biran je od strane New York Knicksa kao 30. pick, a igrao je za Phoenix Sunse, New Orleans Hornetse i Houston Rocketse.

Nakon toga vratio se u Europu, a veliki trag ostavio je tijekom tri sezone u Himkiju s kojim je osvojio ruski Kup, da bi 2011. godine s Uniksom osvojio Eurokup i bio u idealnoj postavi. Nakon angažmana u Barceloni i Bešiktašu, od 2016. igra u Kini, a trenutno je član Jilin Northeast Tigersa.

Embed from Getty Images

Tu su još A.J. Slaughter, Adam Waczynski i Mateusz Ponitka, a posljednjeg ćemo posebno izdvojiti jer je nastupio u svakoj kvalifikacijskoj utakmici te bilježio 13.4 poena po susretu. Prošlu sezonu odradio je u Lokomotiv Kubanu, a sljedeću će nositi dres Zenit St. Peterburga.

Izbornik

Mike Taylor dobro je poznato trenersko ime u europskoj košarci s obzirom na to da Poljsku vodi još od 2014. godine. Školovao se na sveučilištu Indiana, a već je s 23 godine počeo raditi kao asistent.

Veći dio svoje trenerske karijere radio je u Njemačkoj, a prvi samostalan posao dobio je u momčadi Chemnitza. Nakon kratkotrajnog vođenja Dodge City Legendsa i Essex Leopardsa, 2003. godine preuzeo je klupu Ulma kojeg je vodio punih osam godina.

Momčad je preuzeo u drugoj ligi, a nakon tri sezone uveo ju je u najviši rang. Najbolji plasman imao je u sezoni 2008./09. (šesto mjesto), međutim, prevelikog iskoraka klub nije imao, iako je "plovio" prvom ligom.

Odlaskom iz Njemačke vratio se u SAD gdje je radio kao asistent u filijali Houston Rocketsa, Rio Grande Valley Vipersima, a zatim i dvije godine kao prvi trener Maine Red Clawsa, filijale Boston Celticsa.

Prije pet godina preuzeo je klupu poljske reprezentacije s kojom ostvaruje solidne rezultate. Nakon četiri godine vratio se i klupskoj košarci, a u svojoj prvoj sezoni s Hamburg Towersima, uveo ih je u 1. Bundesligu.

Embed from Getty Images

Prognoza

Poljska je dobila jako dobru skupinu, a igrat će protiv Obale Bjelokosti, Venezuele i domaćina Kine. Sve ispod prolaska skupine definitivno bi bio neuspjeh, dok bi u osmini finala vjerojatno mogli čekati Rusiju ili Argentinu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!