Rukomet

Veliko razočaranje, Hrvatska poražena od Mađarske: "Radili smo gotovo početničke pogreške"

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 14.08.2019.
Veliko razočaranje, Hrvatska poražena od Mađarske: "Radili smo gotovo početničke pogreške"

Hrvatska muška kadetska reprezentacija nije nastavila niz pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Sjevernoj Makedoniji. U osmini finala Hrvatska je izgubila od Mađarske 23:27 i tako ostala bez četvrtfinala, odnosno borbe za medalju.

Pomalo usporeno, nesigurno i sa strahom počeli su hrvatski rukometaši susret sa sjevernim susjedima. A nije bilo razloga za to jer su ih nedavno dobili na turniru u Balatonboglaru. Tek iz četvrtog udarca pogodili su mađarsku mrežu i to nakon četiri minute i 27 sekundi igre. Mađari su u šestoj minuti stvorili tri pogotka razlike. Hrvatska obrana, koja je bila zaštitni znak na turniru, nije bila ni približno tako brza na nogama, agresivna kao u prethodnim susretima. Kada su u 13. minuti Mađari pobjegli na plus četiri, izbornik Siniša Markota morao je pozvati minutu predaha. Tek na ulasku u 20. minutu Hrvatska je uspjela povezati dva pogotka za redom, što je za najefikasniju ekipu turnira bilo pomalo nevjerojatno. Mađari su imali dva puta plus četiri i napad, ali na svu sreću nisu otišli na pet pogodaka razlike. Kada su samo malo posustali u završnici prvoga dijela naši dečki su serijom od tri pogotka za redom sve doveli na prihvatljiv minimalni zaostatak 12:13. Naša je reprezentacija imala 57 posto realizacije u prvom poluvremenu.

U nastavku su odmah govorom tijela pokazali da će to biti drugačija igra. Realizirali su prvi napad i stigli do prvog izjednačenja na utakmici 13:13. Prvo vodstvo osigurao je slavljenik Fran Mileta u 33. minuti kada su Hrvati imali igrača više. Franu je naime, danas rođendan. Imala je Hrvatska uskoro i dva razlike, pa opet upala u krizu. Uporni Mađari sve su to stigli i prestigli u 47. i poveli 19:21, a u 54. pobjegli na plus tri (21:24) i donijeli Hrvatskoj velike probleme. Napade je trebalo brzo rješavati, a u brzini se vrlo često rade pogreške. Jednu takvu napravila je na 22:24. Onda je izbornik mora krenuti u maksimalni rizik, pa je prvi put na prvenstvu zaigrao sedam na šest. Ni to na žalost nije pomoglo. Mađari su zabili za tri razlike, Hrvati napravili pogrešnu izmjenu, i s igračem manje praktički potpisali predaju. Završilo je velikim mađarskim slavljem 23:27.

S pet pogodaka Fran Mileta bio je najefikasniji u hrvatskoj reprezentaciji. Vratari su imali ukupno osam obranjenih lopti. Čak 15 tehničkih pogrešaka napravili su mladi hrvatski rukometaši. Kod Mađara sjajan Huba Vajda sa šest pogodaka iz sedam pokušaja. Njihovi vratari zajedno su imali 13 obrana.

Siniša Markota, izbornik muške kadetske reprezentacije: “Što reći. Na žalost, previše opušteno smo ušli u utakmicu. Bojao sam se takvog raspleta jer iz iskustva znam da mladi igrači nerijetko nestanu pod pritiskom. Radili smo gotovo početničke pogreške. Mađari nas nisu iznenadili ni s jednom stvari iz svoje igre. Ali mi jednostavno nismo bili dobri ni u obrani, ni u napadu. Solirali smo previše. Mađari su to dobro čitali i zasluženo pobijedili. Kada smo konačno uhvatili priključak, došla je nova kriza, nervoza. Ruka se skratila, što se mladim ekipama zna događati.“

Hrvatska će tako u novom dosta čudnom sustavu koji je osmislio IHF igrati za deveto mjesto sutra 15. kolovoza u 16 sati i 15 minuta protiv Danske, Portugala ili Japana, odnosno jedne od tih reprezentacija koja ispadne. Drugim riječima dobije li Danska Tunis, a Portugal Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku čeka Japan koji je izgubio od Islanda. Tom utakmicom za naše kadete i završava Svjetsko prvenstvo u Skoplju. Ne postoji ono dugačko iscrpljujuće razigravanje za poredak od 9-12. mjesta.

AUTOR: Hrvatski rukometni savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!