Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Nigerija s jakim imenima, ali i problemima, stiže u Kinu

Petar Jenjić • utorak, 27.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Nigerija s jakim imenima, ali i problemima, stiže u Kinu
Foto: EPA

Košarkaši Nigerije imaju na papiru jako dobru reprezentaciju, ali kao što je to jako često s afričkim ekipama, ostaje pitanje kako će to funkcionirati na terenu...

Po imenima sjajna ekipa, no Nigeriju su uoči puta prema Svjetskom prvenstvu mučila i druga pitanja. Naime, u javnost je izašlo kako momčad ima financijskih problema za odlazak na natjecanje.

Iako su postojale priče kako će se čak i povući s natjecanja, Nigerijci su ipak otputovali prema Kini. Aktualni afrički doprvak imat će u svojim redovima imena poput Ekpea Udoha i Chimeziea Metua, dugogodišnjeg NBA igrača Al-Farouqa Aminua te talentiranog Josha Okogijea iz Minnesote.

Ipak, Košarkaški savez Nigerije i država osigurali su novac momčadi koja može napraviti dobar rezultat na natjecanju.

"Put nije bio lagan zbog nedostatka resursa. Savez se dodatno potrudio kako bi osigurao sve što treba kako Nigerija ne bi doživjela svjetsku sramotu svojim nenastupanjem na Svjetskom prvenstvu."

Dosadašnji nastupi

Prvi nastup ubilježila je 1998. godine kada je igrala u skupini D sa Španjolskom, Argentinom i Australijom. Kao što se i moglo očekivati, izgubila je sve tri utakmice, a u razigravanju je porazila Južnu Koreju i Japan za konačno 13. mjesto.

Malo slabije bila je plasirana 2006. godine, ali tada su po prvi puta od 1986. godine na Prvenstvu nastupile 24 reprezentacije. Odmah na startu skupine svladala je aktualnog svjetskog prvaka Srbiju i Crnu Goru (82:75).

Nakon toga uslijedili su porazi od Venezuele (84:77), Francuske (64:53) i Argentine (98:64), da bi u posljednjem susretu skupine lakoćom svladala Libanon (95:72). U osmini finala igrala je jako dobro protiv Njemačke, ali upisala je ipak tijesan poraz od 78:77.

Kako je došla u Kinu?

Prvu fazu kvalifikacija Nigerija je lakoćom odradila. U skupini s Ruandom, Malijem i Ugandom upisala je svih šest pobjeda s ukupnom koš razlikom od čak +218. Najvišu pobjedu upisala je protiv Ruande s velikih 55 razlike, bilo je 108:53.

U drugoj fazi nastavila je gdje je stala u prvoj. Prvo je stigla pobjeda protiv Obale Bjelokosti (84:73), nakon toga Srednjoafričke Republike (114:69) i Senegala (89:61). Nakon nove pobjede protiv Srednjoafričke Republike, Nigerija je upisala dva poraza. Prvo je visoko slavila Obala Bjelokosti (87:60), a zatim i Senegal (84:63), međutim, više nije bilo važno jer je Kina bila osigurana.

Zvijezda

Kada bismo trebali izdvojiti jednog igrača, onda je to Ekpe Udoh koji se nakon školovanja na Michiganu i Bayloru odlučio izaći na draft gdje su ga 2010. godine kao šesti pick izabrali Golden State Warriorsi. Međutim, Udoh nije uspio pokazati sve što zna.

U Warriorsima je proveo sezonu i po prije nego je razmijenjen u Milwaukee Buckse gdje je proveo sljedeće dvije i pol godine. Nakon još jedne sezone u Los Angeles Clippersima odlučio se na odlazak u Europu koji se pokazao kao jako dobar potez.

Nigerijski centar potpisao je za Fenerbahče u kojem je bio važna karika u osvajanju naslova prvaka Europe, dva naslova prvaka Turske te jednog Kupa i Superkupa. Bio je MVP Final Foura te jednom u prvoj, a jednom u drugoj najboljoj momčadi natjecanja.

Posljednje dvije sezone proveo je u Utah Jazzu, a od sljedeće bi sezone trebao nositi dres kineskih Beijing Ducksa.

Embed from Getty Images

Izbornik

Izbornik je Alexander Nwora koji je nakon igračke karijere počeo prvo raditi kao asistent, a prvi značajan trenerski angažman imao je tijekom vođenja reprezentacije Cape Verdea.

Upravo je spomenutu zemlju odveo na Afrobasket 2013. godine gdje je skupinu s Angolom, Mozambikom i Srednjoafričkom Republikom zaključio s dvije pobjede i jednim porazom. U osmini finala porazio je Kongo, a u četvrtfinalu tijesno je poražen od Egipta (74:73).

U razigravanju za pozicije porazio je upravo Nigeriju, a u konačnici zauzeo šest mjesto. Nigeriju je vodio na Afrobasketu prije dvije godine kada je u finalu izgubio od Tunisa.

Dodajmo kako je na konačan popis uvršten i njegov sin Jordan Nwora koji trenutno igra na sveučilištu Louisville.

Prognoza

Nigerija se nalazi u skupini B s Rusijom, Argentinom i Korejom. S obzirom na sastav, može se itekako očekivati prolazak skupine, a s obzirom na to da se križaju s nekim iz grupe u kojoj su Poljska, Obala Bjelokosti, Venezuela i Kina, afrička bi reprezentacija mogla iznenaditi. Isto tako, ne bi trebalo čuditi niti ispadanje u skupini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!