Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Petrovićev iskusni Brazil legitimni je kandidat za prolaz skupine

Jan Šneler • srijeda, 28.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Petrovićev iskusni Brazil legitimni je kandidat za prolaz skupine
Foto: EPA

Turnirska natjecanja specifična su u svijetu sporta, daleko drugačija od ligaških i tu Brazil može računati na niz iskusnih i prekaljenih internacionalaca kao i na Aleksandra Petrovića kojemu ne nedostaje iskustva, kako igračkog tako i trenerskog na ovako visokoj razini...

Svjetsko prvenstvo u Kini počinje za tri dana, a Brazil djeluje kao momčad koja je spremna na sve izazove. Pripremne oglede Brazilci su odradili na vrlo visokoj razini. Osim utakmica protiv južnoameričkih momčadi, na nedavnom turniru u Lyonu, Brazil je svladao Argentinu i Crnu Goru te upisao poraz od Francuske.

Iskusna momčad puna veterana, ali i nešto mlađih igrača na koje Aleksandar Petrović računa želi izboriti prolaz u drugi dio natjecanja te se tamo boriti za nokaut fazu. Izbornik Brazila ne skriva da je zadovoljan svojom momčadi i smatra kako Brazilci imaju razloga za optimizam.

“Moram reći da stvari idu dobro, ali mi smo apsolutno na zemlji. Između ostalog i jer sami nismo znali što očekivati do odigravanja turnira u Lyonu. Imali smo dvije provjere protiv Urugvaja, ali to nije bio adekvatan protivnik, stoga sam turnir u Lyonu ocijenio kao središnjim u ovim pripremama. I tamo smo odigrali pet jako dobrih poluvremena na tri utakmice. Sredili smo Argentinu, a onda i Crnu Goru“, rekao je Petrović za Sportske novosti.

Dosadašnji nastupi

Povijest Brazila na Svjetskim prvenstvima doista je impresivna. Od 1950. do danas, nastupili su na svakoj svjetskoj smotri, osvojili dva zlata, dva srebra i dvije bronce. Iako je zadnja medalja osvojena davne 1978. godine, Brazil drži četvrto mjesto na vječnoj ljestvici osvajača medalja. Brazilci su ispred košarkaških zemalja poput Argentine, Španjolske, Grčke, Francuske i Turske. Samo taj podatak dovoljno govori koliko je košarka važna u Brazilu.

Posljednja natjecanja nisu bila toliko uspješna, mada su i tamo Brazilci bili kompetitivni. U Španjolskoj prije pet godina izgubili su u četvrtfinalu od kasnijih finalista Srbije, dok su u Turskoj pali u napetom susretu osmine finala od ljutih suparnika Argentinaca. Prolazak skupine nije nešto što je Brazilu strano, a kao što smo naglasili u gornjem dijelu teksta, iako ih možda mnogi ne smatraju za košarkaškom silom, Brazil to doista jest.

Kako su došli u Kinu

Preko američkih kvalifikacija, Brazil se relativno lako plasirao na Svjetsko prvenstvo. U prvom dijelu kvalifikacija, u skupini B s Venezuelom, Čileom i Kolumbijom, Brazilci su upisali pet pobjeda i jedan poraz. Izgubili su od Venezuele i to s većom razlikom nego što su slavili pa su zbog toga s drugog mjesta išli u drugi dio kvalifikacija.

U tom drugom dijelu osim Venezuele i Čilea igrali su protiv Djevičanskih Otoka, Kanade i Dominikanske Republike. Poraženi su samo od Kanade dva puta, a protiv Dominikanske Republike nisu imali velikih problema. Što se tiče Djevičanskih Otoka, u gostima su uvjerljivo slavili, dok doma nisu niti igrali jer su im protivnici predali meč bez borbe. Sve u svemu, tri poraza u kvalifikacijama od čega dva od iznimno jake i opasne Kanade, dobar su zalog za nastup u Kini.

Prva zvijezda

Česta kritika koja se odnosi na Brazil tiče se godina. Naime, prosječno su Brazilci stari 30 godina, a imaju čak pet igrača koji imaju više od 35 godina. Ipak, tu se radi o iznimno kvalitetnim i iskusnim imenima, a mi smo se odlučili izdvojiti Andersona Varejaoa kojega se mnogi sjećaju iz doba kada je igrao za Cleveland Cavalierse. Radi se o 36-godišnjem centru koji je odigrao više od 700 utakmica u NBA ligi i iskustva mu ne nedostaje.

U turnirskim natjecanjima, iskustvo često zna biti od presudne važnosti i tu će Varejao sigurno biti od velike pomoći. Od 2018. godine član je Flamenga i blizu je kraja svoje karijere, a za vjerovati je da će mu ovo biti posljednje veliko natjecanje za Brazil. Ipak, Varejao zajedno sa senatorima Marcelom Huertasom, Marquinhosom Vieirom, Alexom Garciom i Leandrom Barbosom bit će velika ispomoć mlađim igračima koji sve veću minutažu dobivaju.

Izbornik

Što reći o legendarnom Aleksandru Petroviću što se već ne zna. Sadašnji izbornik Brazila iznimno je cijenjen u Brazilu, vole ga igrači i novinari svjesni i sami kako imaju na klupi izuzetnog stručnjaka, temperamentnog i kao rođenog za turnirska natjecanja što je uostalom i sam često priznao. Da ne ulazimo u velike analize lika i djela Ace Petrovića za što bi nam trebalo barem nekoliko desetaka stranica teksta, kao izbornik Brazila se pokazao u dobrom svjetlu.

Već je dvije godine na klupi Brazila, ovo je definitivno najveći izazov koji će imati sa svojom trenutnom momčadi i izuzetno je motiviran da napravi dobar rezultat. S Hrvatskom u posljednjem mandatu odradio je solidan posao, možemo slobodno reći i fenomenalan s obzirom na „uspjehe“ koje hrvatska košarka postiže u posljednje vrijeme i za vjerovati je da može napraviti dobar rezultat i s Brazilom. Za trenera koji je već u iskusnim godinama, bila bi to lijepa nagrada nakon gotovo tridesetogodišnje trenerske karijere.

Prognoza

Brazil je opasan i dobro posložen, ali na njihovu žalost zapao je u dosta teškoj skupini. Novi Zeland, Grčka i Crna Gora – to su protivnici Brazila i točno tim redoslijedom. Za prolaz će trebati dvije pobjede. Novozelanđani više ne izgledaju toliko opasno, Grčka je uvijek opasna, pogotovo sa raspoloženim Giannisom Antetokounpom, dok o jakoj crnogorskoj unutarnjoj liniji ne treba previše trošiti riječi. Brazilcima će svakako trebati pobjeda protiv Novog Zelanda za dobar start, a onda imaju dvije šanse za drugu fazu natjecanja u kojoj ih vjerojatno čekaju Turska i SAD.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!